Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalassa lapsi voi saada influenssarokotuksen päiväkodissa – "Tämä helpotti todella, ei tarvitse lähteä erikseen neuvolaan"

Lasten rokottaminen parantaa yleistä rokotussuojaa ja vähentää jälkitauteihin määrättyjen antibioottien käyttöä.

Perttu Hirvonen sai influenssarokotteen äiti Emmi Hirvosen sylissä päiväkotipäivän päätteeksi Kiteellä. Pinja Hirvonen odottaa vuoroaan. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Hoitopäivä on päättymässä Kellonsoittajantien päiväkodissa Kiteellä. 5-vuotias Pinja Hirvonen pitelee reippauspalkinnoksi saamaansa tarraa ja 2-vuotias Perttu Hirvonen istuu äidin sylissä rokotuksen jälkeen.

Lapset ja äiti Emmi Hirvonen saivat influenssarokotuksen päiväkotiin saapuneelta terveydenhoitajalta.

– Tämä helpotti todella. Ei tarvitse lähteä erikseen neuvolaan rokotuksen vuoksi, Emmi Hirvonen sanoo.

Pohjois-Karjalassa kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa lasten rokottamista influenssaa vastaan päiväkodeissa. Siun soten terveydenhoitajat tulevat paikan päälle ja vanhemmat voivat rokotuttaa lapsensa hakiessaan heidät hoitopäivältä.

Halutessaan myös vanhemmat saavat rokotteen samalla. Yli 2-vuotiaille lapsille rokote annetaan nenäsumutteena, ja aikuisen käsivarteen laitetaan pistos.

Terveydenhoitaja Siiri Vuorinen on rokottanut lapsia viitisen vuotta. Yli 2-vuotiaat voivat valita rokotustavaksi nenäsumutteen piikin sijaan. Se myös valitaan lähes aina. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Tavoite rokottaa puolet leikki-ikäisistä

Viime vuonna 2–6-vuotiaiden rokotekattavuus jäi Pohjois-Karjalassa noin 35 prosenttiin. Tänä vuonna tavoite on rokottaa leikki-ikäisistä noin puolet. Tämä parantaisi sekä yleistä rokotussuojaa että vähentäisi influenssan jälkitauteihin määrättävien antibioottien käyttöä.

Rokotusohjelmaa laajennettiin vuonna 2018, ja nyt kaikki alle 7-vuotiaat saavat maksuttoman influenssarokotteen. Lapsista arviolta jopa joka viides sairastuu influenssaan vuosittain.

– Jos perheenä vältymme influenssalta näin, niin hyvä. Meillä Pinja ja perheen isä ovat sairastaneet influenssan ja se oli tosi rankka kokemus, Emmi Hirvonen kertoo.

Kahdeksassa päiväkodissa rokottaminen on kokeilu, jonka jatkosta päätetään, kun tämän kauden rokotukset on annettu, kertoo ylilääkäri Sanni Penttilä Pohjois-Karjalan Siun soten perhepalveluista.

– Perheiden tilannettahan tässä pyritään helpottamaan. Ylimääräinen reissu neuvolaan voi olla syy, miksi rokotus saattaa jäädä hakematta, Sanni Penttilä sanoo.

Lue myös:

Viisi syytä, miksi juuri lasten influenssarokotus kannattaa – nyt myös alle 7-vuotiaat saavat ilmaisen rokotuksen

Suosittelemme sinulle