Hyppää sisältöön

Omakotitalojen asukkaita houkutellaan kierrättämään jäteautoon kipattavalla kompostorilla – säiliö tyhjennetään vain pari kertaa vuodessa

Jätekukon ja Biolanin yhteinen pilottijakso jatkuu ensi vuoden elokuuhun saakka.

Kuopiolainen Sirpa Pitkämäki tyhjentää kodin biojätteitä uuteen kompostoriin.
Tavoitteena on vähentää biojätteen määrää sekajätteen joukossa testaamalla jäteautoon tyhjennettävää kompostoria. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Annika Veteli

Jäteyhtiö Jätekukko testaa jäteautoon tyhjennettävää kompostoria Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Mukana on 50 omakotitaloutta.

Kyseessä on Jätekukon ja Biolanin yhteinen pilotti, jolla pyritään selvittämään, soveltuuko kompostori jäteauton tyhjennettäväksi, jolloin kompostimullasta ei tarvitse huolehtia itse.

Näin omakotitalojen asukkaita houkutellaan kierrättämään biojätteet nykyistä tehokkaammin, sillä monessa kotitaloudessa ne päätyvät vielä sekajätteen joukkoon.

Biolanin uusi testikäytössä oleva kompostori ja vierellä Jätekukon sekajäte-astia.
Pilotilla testataan soveltuuko kompostori tyhjennettäväksi jäteautoon. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Tavoitteena on pyrkiä vähentämään biojätteen määrää sekajätteen joukossa ja saada sitä enemmän hyötykäyttöön.

– Sekajätteen joukossa on noin 25 prosenttia biojätettä ja pitäisi löytää uudenlaisia ratkaisuja siihen, miten määrää saadaan vähennettyä, Jätekukon palvelupäällikkö Kati Malinen kertoo.

Kompostori mahdollistaa myös perinteistä jäteastiaa pidemmän tyhjennysvälin. Ensi vuoden elokuuhun saakka kestävän pilotin aikana kompostorit käydään tyhjentämässä kolmesti.

– Vielä ei tiedetä, onko tämä optimaalinen tyhjennysväli, mutta se on huomattavasti pidempi kuin kerrostaloyhtiöissä olevissa biojäteastioissa, joiden tyhjennysväli on huoneistojen määrästä riippuen enintään kaksi viikkoa, Malinen huomauttaa.

Jätekukon palvelupäällikkö Kati Malinen Jätekukon toimistolla Kuopiossa.
Jätekukon palvelupäällikön Kati Malisen mukaan jäteautoon tyhjennettävä kompostori sopii kotitalouksille, joilla ei ole tarvetta kompostimullalle. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Biojätteen kierrätystavat uusiksi

Yksi viidestäkymmenestä pilottiin osallistuvista on kuopiolainen Sirpa Pitkäniemi perheineen. Omakotitalon pihaan sekajäteastian viereen ilmestyi kompostori pari kuukautta sitten.

– Aikaisemmin ei oltu kierrätetty biojätteitä erikseen, vaan ne ovat menneet sekajätteeseen, Pitkäniemi sanoo.

Kuopiolainen Sirpa Pitkämäki tyhjentää kodin biojätteitä uuteen kompostoriin.
Sirpa Pitkäniemen perhe on opetellut lajittelemaan biojätteitä pilotin myötä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Jäteautoon tyhjennettävä kompostorin tarkoituksena on mahdollistaa kompostointi myös sellaisille kotitalouksille, joilla ei ole tarvetta kompostimullalle tai biojätettä syntyy vähän.

– Esimerkiksi nuoret, pikkulapsiperheet ja sinkkutaloudet ovat uudenlaista kohderyhmää, Biolanin kompostoinnin asiantuntija Kaj Paavola kertoo.

Kierrätystapojen muuttuminen on vaatinut koko Pitkäniemen perheeltä totuttelua.

– Aluksi sitä mietti, että onko vaikea lajitella tai tuleeko siihen sitouduttua, mutta koko perhe on hyvin osallistunut tähän, Pitkäniemi tuumii.

Kuin tavallinen kompostori

Jäteautoon tyhjennettävä kompostori on kuin tavallinen kompostori: sinne lisätään kuiviketta ja möyhitään välillä. Ainoana erona on sen rakenne, joka mahdollistaa tyhjennyksen.

– Siellä ei ole mitään sellaisia irtoavia osia, jotka voivat tippua. Tätä pystyisi käyttämään vaikka ihan kompostointiin myös, Jätekukon palvelupäällikkö Kati Malinen sanoo.

Tomi Tuononen tyhjentää Jätekukon roska-astioita roska-autoon.
Tomi Tuononen tyhjentää roska-astioita jäteautoon. Tavallisen jäteastian tyhjennysväli on huoneistojen määrästä riippuen enintään kaksi viikkoa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Uudistetun jätedirektiivin mukaisesti tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä kierrätettäisiin 55 prosenttia vuonna 2025. Yhdyskuntajätteeksi luokitellaan kotitalouksissa ja tuotannossa kotitalousjätteisiin verrattavat jätteet.

Suurin osa (siirryt toiseen palveluun) yhdyskuntajätteeksi luokiteltavasta biojätteestä menee sekajätteen mukana polttoon. Muita käsittelymenetelmiä ovat kompostointi, mädätys biokaasulaitoksessa ja poltto jätevoimalassa.

Esimerkiksi Kuopiossa sekajätteestä kolmasosa on biojätettä.

– Jos ajatellaan kompostointia Suomen sääoloissa, niin kompostori saattaa jäätyä keskellä talvea. Kompostorin tyhjentäminen voisi olla ratkaisu siihen, ettei biojätettä tarvitsisi laittaa sekajätteen joukkoon talviaikaan, Malinen kertoo.

Lue myös:

Ruokajätteen kierrätystä vastustettiin vielä 90-luvulla: "Onhan siellä kaatopaikalla tilaa" – nyt Suomen jätehuolto on uuden haasteen edessä

Luulitko, että kompostisi olisi ekoteko? Asia voi olla juuri päinvastoin, sillä laiskalla hoidolla siitä tulee päästölähde

Suosittelemme sinulle