Hyppää sisältöön

Rami Hietaniemi päättää 20-vuotisen uransa – "kädetön mies" on paininut loukkaantumisten jälkeenkin maailman huipulla: "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"

Hietaniemi päättää uransa itsenäisyyspäivänä Suomi–Ruotsi-maaottelussa. Se on painijalle kunnia-asia.

Lontoon olympialaisissa 2012 Rami Hietaniemeltä hajosi polvi Melonin Noumonvinia vastaan painiessa. Suomalainen jatkoi silti uraansa vielä vuosia. Kuva: Getty Images

Villisikajahdista Ruotsin metsistä tavoitettu painija Rami Hietaniemi vastaa puhelimeen yli tunti sovitun ajan jälkeen.

– Aina ei voi täällä metsässä vastata, mies naurahtaa ja kertoo, ettei ole oikein edes viikonpäivistä kärryillä.

Asenne kertoo paljon Hietaniemen sitoutumisesta: kun 20-vuotinen painiura päättyy muutaman viikon kuluttua, Hietaniemi tietää, että on keskittynyt täysillä ja antanut kaikkensa. Edes loukkaantumiset tai toimittajien soitot eivät häiritse, kun Hietaniemi tekee sitä, mikä hänelle on tärkeää. Oli kyse sitten painista tai metsästyksestä.

– 20 vuotta on ollut sellaista määrätietoista tekemistä, ja se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi. Lopettamispäätöksen tekemiseen kuuluu aika raakoja tunteita. Ensimmäiseksi ei tule menestyminen mieleen, mutta vielä on muutama viikko aikaa harjoitella ja elää, miten urheilijan täytyy elää, Hietaniemi kertoo isosta ja tunteikkaasta lopettamispäätöksestään keskeltä Ruotsin metsikköä.

Vammat pakottivat lopettamaan

36-vuotiaan Perhosta kotoisin olevan Hietaniemen pitkä ura päättyy Suomi–Ruotsi-maaottelussa Ilmajoella itsenäisyyspäivänä. Päätös on ollut vaikea ja sen syyt ovat pelkästään kropassa: kädet eivät millään enää kestä kilpailua sillä tasolla, jolla Hietaniemi haluaisi olla.

– Paikat alkavat olla sen verran hajalla ja taso, jota itseltäni vaadin, ei ehkä ole enää saavutettavissa. Aika raskastahan tämä on ollut, Hietaniemi kertoo ja toteaa olevansa tällä hetkellä "kädettömässä tilassa".

Kesällä tullut vasemman käden solisluun vamma oli kenties viimeinen niitti. Jo aiemmin Hietaniemen oikeassa kädessä on ollut muun muassa hermostollisia kyynärpää- ja sormivaivoja, jotka eivät leikkauksienkaan jälkeen ole toipuneet entiselleen. Myös polvi on reistaillut uran aikana. Mutta jos kädet toimisivat, jatkaisi mies uraansa, sen hän myöntää. Motivaatiota olisi ollut.

– Olen selvinnyt aika monesta pahasta loukkaantumisesta ja vastustuksesta muutenkin. Isoisä oli sodan käynyt mies ja hän kertoi minulle, että koskaan ei saa antaa periksi. Jotenkin olisikin helpompi jatkaa uraa, mutta epäonnistumisen mahdollisuuksia on nyt enemmän kuin menestymisen.

Rami Hietaniemi (sinisessä) voitti Vantaan EM-kisoissa hopeaa. Sitä hän muistelee erityisellä lämmöllä. Kuva: AOP

Olympiamitali lipsahti käsistä

Uran päättyminen tarkoittaa, että yksi asia jää tavoitteellista painijaa kalvamaan. Olympiamitali oli unelma, jonka toinen perholainen, kuulantyönnön olympiavoittaja Arsi Harju painijaan istutti tämän nuoruuden kuulantyöntövuosina.

– Olympiamitali on aina ollut se, mitä olen halunnut. Minulla ei ole muuta kuin kaksi epäonnistumista olympialaisissa. Se on vaivannut koko uran ja tuskin loppuu koskaan, Hietaniemi harmittelee.

Hän uskoo, että osaa myöhemmin uraansa muistellessaan iloita muista saavutuksistaan. Hän on ylpeä siitä, miten on palannut maailman huipulle vakavien diagnoosien jälkeen.

– Olen ihan tyytyväinen, että hermovammasta selviytymisen jälkeen olen paininut maailman huipun lähellä useamman vuoden, vaikka normaaliaskareissa selviäminenkin olisi jo iso juttu.

Loukkaantumiset vaivasivat Hietaniemeä. Viime vuosina erityisesti käsien kanssa on ollut ongelmia. Kuva: AOP

Tunteet pinnassa viimeisessä ottelussa

Hietaniemi aloitti painiuransa verrattain kypsällä iällä. 17-vuotias perholainen innostui, kun kylälle muutti nuori virolainen, joka alkoi vetää painiharjoituksia paikkakunnalla. Karel Sären esimerkki sai Hietaniemen vaihtamaan koulua ja muuttamaan Seinäjoelle parempien painimattojen ja -vastustajien lähelle.

Se tuotti uran aikana muun muassa MM-pronssin 2011 ja EM-hopean 2014. EM-mitali kotikisoissa Vantaalla onkin Hietaniemen parhaimpia muistoja.

– Kotikisoissa viimeisenä päivänä raivasin tieni finaaliin ja oikeastaan siitä lähtien on yksi käsi ollut käytössä. On se yksi sellainen työnäyte, että periksi ei ole annettu, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista, painija toteaa.

Viimeisen työnäytteen hän antaa Ilmajoella itsenäisyyspäivänä. Se tuntuu hurjalta.

– Kyllähän se varmasti tunteet nostaa pintaan. Tulee olemaan kova päivä. Nytkin, kun sitä miettii, niin kylmät väreet menevät. Että onko se siinä sitten, ja kyllä se nyt näillä näkymin on, Hietaniemi naurahtaa hieman hermostuneesti.

Metsästäminen on painijalle rakas harrastus. Siitä voisi kenties tulla työkin. Kuva: Jarkko Aittola.

Paini piti nuoren pojan raiteillaan

Urheilu-uran jälkeistä arkea ei ole vielä lyöty lukkoon. Ainakin valmennusura houkuttelee, mutta toisaalta rakkaasta harrastuksesta metsästyksestä voisi olla johonkin muuhunkin kuin huvitteluun.

– Eihän tästä makseta, tämä on vain harrastus tällä hetkellä. Nyt siitä voisi ehkä keksiä työnkin, Hietaniemi pohtii.

Vapaaherraksi siirtyvällä Hietaniemellä on nyt aikaa metsästää, vaikka uran aikanakin hän otti mielellään pesäeroa urheiluajatuksiin karkaamalla luontoon. Urheilun rooli on kuitenkin ollut elämässä vieläkin isompi.

– Syödään, nukutaan ja harjoitellaan tietty määrä, ja kaikki muu huvittelu on jäänyt vähemmälle. Se on pitänyt miehen nuorenakin poikana ruodussa ja aina motivoinut.

Nyt on kuitenkin parempi suunnata taas jahtiin. Herkullisimmat lihat saadaan nuorista possuista, ja sellaisen Hietaniemi juuri sai. Metsästysreissun ja ajatusten nollauksen jälkeen Hietaniemi osallistuu vielä yhdelle maajoukkueleirille ja viimeiseen kisaansa. Sitten on aika ripustaa painitrikoot naulaan.

Lue myös:

Kommentti: Rami Hietaniemi sai seitsemän vuotta sitten lääkäreiltä dramaattisen viestin – sitten tapahtui ihme, joka on hänen suurin opetuksensa suomalaiselle urheilulle

MM-joukkueesta pudotettu Hietaniemi uhosi panevansa kaiken likoon EM-mittelöihin – "Olen tehnyt 24 tuntia vuorokaudessa pelkästään tämän eteen töitä"

MM-joukkueesta pudotettu Rami Hietaniemi raivostui Painiliitolle: "Vihaan sitä mitä olen aina ennen rakastanut"

Hietaniemi piti pintansa SM-matolla: "Muutama nuori leijona pääsi vanhan antiloopin takajalkaan kiinni"

Suosittelemme sinulle