Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Terveysviranomainen kielsi kasviliha-sanan käytön – Pouttu tyrmistyi päätöksestä ja joutuu uusimaan tuotepakkauksensa

Kyse on liha-termin tulkinnasta. Poutun mukaan määräyksestä aiheutuu yritykselle jopa puolen miljoonan vahingot.

Pouttu muu burger
Pouttu Muu -tuoteperheestä on saatu markkinoille kaksi tuotetta suunnitelluista neljästätoista. Kuva: Heini Holopainen / Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kannuslainen lihatalo Pouttu Oy joutuu luopumaan kasvistuotteidensa Muu Burgerpihvi- ja Muu kasvilihapulla -tuotemerkkien käytöstä markkinoinnissa.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto on määrännyt yhtiön muuttamaan markkinointia niin, että siinä ei käytetä harhaanjohtavaa kasviliha-sanaa tai muita kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja.

Myös tuotepakkauksia pitää muuttaa niin, että ne eivät millään kielellä johda kuluttajaa harhaan ja niistä käy selvästi ilmi. että kyse on kasvistuottesta. Nimet eivät myöskään millään kielellä saa viitata lihaan, koska tuote on täysin kasvispohjainen.

Pouttu Oy on valittanut ympäristöviranomaisen päätöksestä. Yrityksen oikaisupäätös käsitellään joulukuussa ympäristöterveyslautakunnan kokouksessa.

Pyyntö tutkia tuli Ruokavirastolta

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds sanoo, että pyyntö Pouttu Oy:n markkinoinnin tutkimiseen tuli Ruokavirastolta.

– Asiaa tutkittaessa huomattiin muutamissa tuotteissa, että se on kuluttajaa harhaanjohtavaa.

Kyse on Smedsin mukaan siis liha-termistä. Hän viittaa laissa olevaan lihan määritelmään ja sen tulkintaan, jonka mukaan liha-sanaa on yrityksen markkinoinnissa käytetty väärin.

– Laki on selkeä ja olemme tulkinneet sitä tällä tavalla.

"Epäoikeudenmukainen tilanne"

Pouttu Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo olevansa hämmästynyt ympäristöterveydenhuollon määräyksestä.

– Tilanne on yhdellä sanalla sanoen epäoikeudenmukainen. Suomessa kun on myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa saa käyttää ihan vastaavia ilmauksia, Karell sanoo.

Karell toteaa, että esimerkiksi amerikkalainen elintarvikevalmistaja Beyond Meat myy Suomessa vegaanista Beyond Burger -tuotetta.

Hän toteaa, että kasviliha-termi käännettiin suomeksi ulkomailta. Toive oli – ja on – että kasvilihasta olisi saatu uusi käyttökelpoinen termi käyttöön meillekin.

– Käsittääksemme sana meat tarkoittaa lihaa ja burgerkin sihen aivan selvästi amerikankielellä viittaa. Viranomaisten mukaan englanninkielinen sana ei siis johda harhaan, mutta suomenkielinen johtaa, Karell kirjoittaa Pouttu Muu -facebook-sivuilla.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds ymmärtää Mikko Karellin näkökulman.

– Ymmärrän Poutun näkökulman. En pysty vastaamaan muiden viranomaisten toiminnasta oman toimialueemme ulkopuolella. Minun on vaikea kommentoida sitä, Smeds toteaa.

Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell.
Toimitusjohtaja Mikko Karell sanoo, että ympäristöviranomaisen määräyksestä aiheutuu yhtiölle 500 000 euron vahingot. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Puolen miljoonan vahingot

Mikko Karellin mukaan Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon päätös aiheuttaa yritykselle taloudellista tappiota linjastojen säätämisen ja pakkausten uudistamisen takia.

Muutokset on lisäksi tehtävä varsin tiukalla aikataululla. Olemassa olevat pakkaukset esimerkiksi on käytettävä loppuun tämän vuoden aikana.

– Laskimme, että määräysten toimeenpano tarkoittaa meille arviolta 500 000 euron vahinkoja. Kannuslaiselle elintarvikeyritykselle se on todella paljon, Karell toteaa.

Uusia tuotenimiä kehitellään yrityksessä nyt kovalla kiireellä. Nykyisten ja vuoden vaihteessa markkinoille tulevaksi suunniteltujen uusien tuotteiden nimet päätetään ja pakkaukset tilataan uudelleen.

Karell arvelee, että Poutun tulos kääntyy tappiolliseksi määräyksen aiheuttamien muutosten vuoksi.

– Pouttu oli tekemässä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen hyvää tulosta ja nyt se joudutaan arvioimaan uudelleen. Täytyy miettiä, millaisia seurauksia siitä sitten johtuu.

Poutulla odotellaan oikaisuvaatimuksen joulukuista käsittelyä ympäristöterveyslautakunnassa. Karell sanoo, että asia ollaan valmiita viemään hallinto-oikeudenkin käsittelyyn tarvittaessa.

– Katsotaan tämä peli nyt loppuun ja vastataan sitten kustannuksista, mitä aiheutuu.

Aiheesta voi keskustella 22.11. klo 22 saakka.

Lue lisää: Lihatalot kilpailevat nyt myös kasviksilla – Ruokatalojen tulos tulee silti perinteisistä lihaa sisältävistä tuotteista

Suosittelemme