Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Satojen tuhansien suomalaisten geeni- ja terveystietoja säilytetään Googlen pilvipalveluissa – “Google kykeni turvaamaan tietoturvan parhaiten”

Yhdysvalloissa nousi iso kohu Googlen pilvipalveluun salaa kerätyistä potilastiedoista. FinnGen-hankkeessa samaiseen Googlen pilvipalveluun säilötään puolen miljoonan suomalaisen terveystiedot.

Lääkäri ja potilas
FinnGen-hankkeessa suomalaisten geeni- ja terveystietoja säilytetään Google Cloudissa. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Kati Pehkonen,
Johanna Mattinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Google on joutunut kovan kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun useat yhdysvaltalaismediat uutisoivat yhtiön pääsevän käsiksi jopa 50 miljoonan potilaan terveystietoon.

Takana on yhteistyösopimus Googlen ja Yhdysvaltain suurimpiin terveysjätteihin kuuluvan Ascension-ketjun kanssa.

Google sai sopimuksen myötä tietoonsa potilaiden nimet, syntymäajat, osoitteet, sairaalakäynnit, laboratoriotulokset ja diagnoosit. Terveystietoja on säilytetty Google Cloud -pilvipalvelussa.

Samassa pilvipalvelussa käsitellään myös suomalaisten terveystietoja. Suomalainen geenitutkimushanke FinnGen kerää Google Cloudiin parhaillaan puolen miljoonan suomalaisen terveystietoja.

Google Cloudissa säilytetään suomalaisten dna:sta eristetty perimä ja sairaustietoja. Tiedot ovat pseudonymisoitu, eli niitä ei voi yhdistää tiettyyn henkilöön ilman lisätietoja. Google Cloudissa ei säilytetä nimiä tai sosiaaliturvatunnuksia toisin kuin Yhdysvalloissa.

Google Cloud valittiin hyvän tietoturvan vuoksi

FinnGen-hanke on ollut toiminnassa vuodesta 2017 alkaen. Google Cloud valittiin tietojen säilytyspaikaksi alkuvaiheessa.

FinnGenin tieteellisen johtajan Aarno Palotien mukaan mitään yksilötason tietoja ei voi kopioida tai tallentaa järjestelmän ulkopuolelle.

– Google valittiin siksi, että se oli sillä hetkellä tietoturvallisin ympäristö. Google kykeni turvaamaan tietoturvan parhaiten. Lisäksi se oli ympäristö, johon analyysityökaluja todella voi tuoda.

Geenitietojen käsittely vaatii järjestelmältä suurta laskentatehoa. Google Cloudissa tällaisten laskutoimenpiteiden tekeminen on Palotien mukaan mahdollista.

FinnGenin tutkimustiedot säilytetään EU-lainsäädännön mukaisesti Euroopassa sijaitsevilla palvelimilla.

Asiantuntija uskoo Googleen

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää Googlea melko turvallisena paikkana tietojen säilytykseen.

– Data on paremmin turvassa Googlen serverillä kuin viranomaisten servereillä.

Hyppösen mukaan syynä tähän ovat Googlen ylivoimaiset resurssit tietoturvan varmistamiseen.

Yhdysvalloissa Google on kieltänyt yhdistävänsä potilastietoja kuluttajien muihin tietoihin. Hyppönen ei usko, että se olisi Googlelle järkevää liiketoimintaa.

– Miksi Google ei ole kiinnostunut ihmisten terveystiedoista? Google ei ole tyhmä. Se tekee todella isoa bisnestä pilvipalveluilla. Jos Google ottaisi pilvipalveluista tietoja ja yhdistäisi ne markkinatietoihin, se lopettaisi Googlen pilvipalvelubisneksen hyvin nopeasti.

Lue lisää:

Suomalaisilta on siirretty 10 miljoonaa näytettä biopankkeihin ilman suostumusta - jopa kuolleiden näytteitä voidaan luovuttaa kansainvälisten lääkejättien käyttöön

Suomen biopankeista löytyy 10 miljoonaa näytettä, joiden käyttöön ei ole kysytty kansalaisten lupaa – missä tilanteessa sinulta on kysytty biopankkisuostumus?

Suosittelemme