Hyppää sisältöön

Riistakameroihin voi tallentua ikimuistoisia eläinvierailuja, mutta myös tihutöiden tekijöitä – sijoittelussa pitää olla tarkkana

Riistakamerat ovat erityisesti metsästäjillä käytössä monenlaisissa valvontatehtävissä.

Riistakamerat ovat yleistyneet vuosi vuodelta. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Riistakameroita käytetään nykyään kotien pihoilla, mökeillä ja metsissä monenlaisiin tarpeisiin. Arkea helpottamaan, turvaa luomaan, uteliaisuutta tyydyttämään.

Kokkolan metsästysseuran sihteerillä Jani Willmanilla on kokemuksia niin omasta kuin seuran riistakamerasta. Mökillä hänellä on ollut halvempi kamera useita vuosia valvontatehtävissä.

– Tässä on joku eläin, ei oikein tunnista mikä. Kameran laatu on vähän kyseenalainen, mutta hyvä päivystäjä se on mökillä.

Metsästysseuralla on parempi kamera, jota on liikuteltu loukun mukana seuran alueella. Sinne on yritetty saada supikoiria ja kettuja. Yksikin kettu kierteli ja kierteli mutta ei käynyt loukkuun. Omenoiden ja muiden herkkujen perässä kameraan on saatu ikuistettua kauriita ja jäniksiä.

– Tämä on hyvä lisä harrastukseen. Monet näistä on todella arkoja eläimiä joita harvoin näkee, ja kameraa ne ei pelkää, Willman kertoo.

Suuntaamisen kanssa tarkkana

Poliisi muistuttaa, että esimerkiksi kotipihalla kameraa ei saa suunnata yleisille paikoille. Naapurin puolta tai yleisiä teitä ei saa kuvata, vaan kamera tulee suunnata omaan pihapiiriin.

Riistakameroiden kuvat kelpaavat todisteiksi poliisitutkintaan, jos kameraan tallentuu rikos.

Metsässä eläinten kuvaamisesta esimerkiksi syöttöpaikalla tai nuolukivellä pitää ilmoittaa maanomistajalle. Omassa pihapiirissä kuvaamisesta ei tarvitse ilmoittaa.

Muutoin Willman ohjeistaa asentamaan kameran niin, että liike ja eläimet tallentuisivat kuvaan. Usein melko matalakin paikka on hyvä. Esimerkiksi hirviä on parempi kuvata korkeammalta, mutta silloin vaikkapa oksan heiluminen tuulessa voi käynnistää kameran.

Uudemmissa kameroissa paristot saattavat olla melko kestäviä, mutta Willman on itse kytkenyt mökkikameransa kaapelilla auton akkuun, jolloin virtaa riittää jopa vuodeksi.

Lue lisää:

Katso kuinka metsot taistelevat, mäyrä touhuaa kolollaan ja hirvenvasa molskahtaa suohon – riistakamerat lisänneet luontokuvauksen suosiota

Suosittelemme sinulle