Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kirkasvalo voi auttaa, kun sisäinen kello jätättää

Ihmisen sisäinen kello voi jätättää jopa minuutteja päivässä. Säännöllinen kirkasvalossa oleskelu voi auttaa pitämään kellon ajassa.

Kirkasvalossa kannattaa oleskella säännöllisesti, mieluiten aamuisin.
Kirkasvalossa kannattaa oleskella säännöllisesti, mieluiten aamuisin kello 5-10 välisenä aikana. Kuva: Hanne Leiwo / Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen ohje kirkasvalolampun käyttäjille on yksinkertainen.

– Jos haluaa virkistyä, käyttää kirkasvaloa ja harrastaa kuntoliikuntaa. Jos ei halua, ei käytä eikä liiku.

Todellisuudessa asia ei ole aivan näin simppeli, mutta sinnepäin. Moni saa kirkasvalosta apua kaamosoireisiin ja sitä voidaan käyttää myös kaamosmasennuksen hoidossa.

– Kirkasvalolla voi lievittää kaamosoireita tehokkaasti, mutta säännöllisyys on avain siihen, että kirkasvalosta on hyötyä, Partonen toteaa.

Sisäinen kello jätättää

Pimeän talven keskellä moni käyttää kirkasvaloa jo säännöllisesti.

Partosen mukaan paras aika oleskella kirkasvalossa on kello 05-10 välillä esimerkiksi puolen tunnin ajan. Valossa pitäisi olla mielellään ainakin viitenä aamuna viikossa, suunnilleen samaan aikaan.

Ihmisen sisäinen kello synnyttää vuorokausirytmiä, säätelee unirytmiä, vireystilaa, hormonituotantoa ja esimerkiksi verenpainetta. Partosen mukaan se pyrkii syksyllä ja talvella jätättämään muutamia minuutteja joka päivä.

Kirkasvalo saa kellon pysymään lähellä 24 tunnin aikataulua, missä meidän on sinniteltävä ulkoisen kellon vaatimuksesta.

– Kun sisäinen kello pysyy aikataulussa, nukutaan paremmin ja toimintatarmoa riittää paremmin. Myös ateriarytmistä kiinni pitäminen on helpompaa.

Kirkasvalon säännöllinen käyttö saattaa auttaa myös iltavirkkua paremmin käyntiin aamulla. Partosen mukaan noin puolet ilta- ja aamuvirkkuudesta tulee perimästä ja toinen puoli ympäristön vaikutuksesta.

– Jos saa aamulla valoa silmiin, iltavirkusta tulee hieman enemmän aamuvirkun oloinen.

JOJOssa Seinäjoella tarjottiin mielenterveysviikolla sekä aamupalaa että kirkasvaloa kaikille kiinnostuneille.
JOJOssa Seinäjoella tarjottiin mielenterveysviikolla sekä aamupalaa että kirkasvaloa kaikille kiinnostuneille. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Kirkasvalokahvilasta virtaa aamuihin

Seinäjoella toimi nyt mielenterveysviikolla kirkasvalokahvila. Aamupalalle ja kirkasvalojen äärelle viihtymään sai tulla kuka vaan ehti. Tarjolla oli juttuseuraa, kaverikoiria siliteltäväksi, joogaa ja vaikka hierontoja.

– Meillä on muutama kirkasvalolamppu täällä, ja ihan hyvin on ollut kävijöitä, sanoo kahvilassa päivystänyt opiskelijapastori Aila Orsila Seinäjoen seurakunnasta.

Kahvilan saaman palautteen mukaan osa asiakkaista koki, että tuokio kirkasvalossa piristi pimeänä aamuna. Aila Orsila toivoo, että lampuista – ja aamupalasta sekä seurasta – oli kävijöille sekä iloa että hyötyä.

Marraskuusta tammikuuhun

Ensimmäiset kaamosoireet voivat ilmaantua jo lokakuussa. Marraskuusta tammikuuhun on kaamosoireiselle vaikeaa aikaa, mutta helmikuun loppupuolella oireet alkavat helpottaa usein jo ilman kirkasvaloakin.

Timo Partonen vinkkaa kirkasvalolaitteen hankintaa harkitseville, että erityisesti laitteen hoitoetäisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Joidenkin laitteiden osalta hoitoetäisyys, miltä etäisyydeltä laite antaa 2500 luxia, voi olla hyvinkin lyhyt.

Lisäksi, jos tuntuu, että kirkasvalo häikäisee, laite kannattaa sijoittaa yläviistoon tai sivulle niin, että valo tulee silmiin epäsuorasti.

Suosittelemme