Hyppää sisältöön

Analyysi: Demarit sähläsivät Postin työriidan – pelastavatko työmarkkinakonkarit Rinteen hallituksen selitysten suosta?

Pääministeri Antti Rinteen esikunnassa ilmeisesti uskottiin, että omistajaohjausministerin kahden hatun taktiikka toimii, politiikan toimittaja Riikka Uosukainen arvioi.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto eivät ole löytäneet sopua Postin työehtosopimusriitaan. Kuva: Lehtikuva

Työmarkkinoilla piti olla rauhallista ja selkeää, kun demarit ovat hallituksessa –niin on perinteisesti uskottu.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen syksy alkoi hyvin, kun se päätti aktiviimallin kuoppaamisesta ensi vuoden alusta lähtien. Aktiivimalli suututti oman kannattajakunnan ja siivitti osin demarit valtaan viime keväänä.

Mutta Postin lakkoon luisuneet työehtoneuvottelut sotkivat kaiken.

Valtionyhtiö Postin hallituksessa seurattiin kauhulla, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vaihteli median haastatteluissa hattua eestaas Postin omistajasta työväenliikkeen edustajaksi.

Paateron roolipeli jäi epäselväksi lakkolaisillekin. Rinteen esikunta sai seurata suorasta verkkolähetyksestä, kuinka lakkolaiset kajauttivat eduskunnan portailla uudelleensanoitetun lastenlaulun Täti Monikasta:

On meillä hauska täti tuo täti Paatero kun täti pettää duunarin on näky komea, kas näin kääntyy takki, takki kääntyy näin.

Mikä on hallituksen viesti Postin hallitukselle?

Kummallekaan Postin työriidan osapuolelle ei torstaihin mennessä tuntunut selvinneen, mitä hallitus haluaa ja mitä se on eri vaiheissa Postin hallitukselle tai työntekijöille luvannut. Rinteen esikunnassa aivan ilmeisesti uskottiin, että Paateron kahden hatun taktiikka toimii.

Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtajan Heidi Niemisen ehdottomuus oli jo alkusyksystä hallituksen tiedossa. PAU ei tee työehtosopimusta ennen kuin syyskuun alussa Postin tytäryhtiöön siirrettyjen pakettilajittelijoiden kohtalo on ratkaistu. Pysyvästi, ei väliaikaisesti.

Rinne sanoo, että hallitus esti kesällä 9 000 Postin työntekijän siirron halvempaan Teollisuusliiton sopimukseen, mutta kumpikaan, Rinne tai Paatero ei ole uskottavasti selittänyt, miksi 700 pakettilajittelijan siirtoa Postin tytäryhtiöön ja halvempaan työehtosopimukseen ei ole estetty.

Zitting haukkui valtakunnansovittelijan

Sosiaalidemokraateilla on Postin sotkuisessa työriidassa paljon pelissä. Puolueen kannatusluvut ovat alamäessä. Aktiivimalli- ja kiky-kohujen jälkeen demarihallitus ei voi jäädä kiinni palkansaajien työehtojen heikentämisestä, mutta niin vain valtionyhtiö Postissa tapahtui.

Pilkkalaulut ja sekavaksi käynyt julkisuuskuva vaativat nopeita toimia.

Aluksi työnnettiin sivuun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala. Merimiesunionin puheenjohtaja Simo Zitting pohjusti jo viime viikolla tulevaa haukkumalla sovittelija Piekkalaa (siirryt toiseen palveluun) onnettomaksi, noviisiksi ja amatööriksi.

Kulisseissa apuun oli suostuteltu neljä entistä työmarkkinavaikuttajaa: Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen, Palvelualojen ammattiliiton (PAM) entinen puheenjohtaja Ann Selin sekä työnantajakeskusjärjestön entiset konkarineuvottelijat Lasse Laatunen ja Jukka Ahtela.

Heillä on sunnuntaihin asti aikaa löytää ratkaisu, joka laukaisee Postin työehtoriidan pattitilanteen. Jos he eivät onnistu, tukilakot pysäyttävät maanantain vastaisena yönä muun muassa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen ja häiritsevät lento- ja laivaliikenteen kuljetuksia.

Pääministerin kova lupaus

Pääministeri Antti Rinne vaikeutti nelikon tehtävää tokaisemalla torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että työehtoshoppailu loppuu tästä maasta. Hän myös vakuutti, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan.

Toisin sanoen nyt tehtävässä sovintoesityksessä ei vain pyyhkäistä pakettilajittelua sopimuksesta toiseen vaan luodaan pohjat vastaaville työehtoshoppailuriidoille.

Vaikka shoppailijana ovat työnantajat, on palkansaajillakin lusikkansa sopassa. Shoppailusta aiheutuu alinomaan myös järjestökiistoja. Jäsenistöä shoppaillaan samoilla apajilla, kuten Postin tapauksessa PAU ja Teollisuusliitto tekivät.

Postin työehtoshoppailun taustalla kiistellään suomalaisen työmarkkinamallin tulevaisuudesta.

Työntekijäpuolen etu olisi säilyttää isot kokonaisuudet. Palkansaajat haluaisivat pitää kiinni jonkun sortin keskitetystä työehtoneuvottelusta, joka turvaa parhaiten myös yleissitovuuden.

Työnantaja haluaa pilkkoa työmarkkinoita, sopia liittokohtaisesti ja paikallisesti työehdoista ja palkoista. Perusteena on digitalisointi ja nopeasti muuttuvat markkinat. Tavoitteena on halvemmat ja joustavammat työsopimukset.

Työtuomioistuimen presidentin tehtävästä viime vuonna eläkkeelle jäänyt Jorma Saloheimo sanoo, ettei hän keksi miten työehtoshoppailu saataisiin loppumaan.

Saloheimo sanoo Ylen haastattelussa, että shoppailun lopettaminen lakiteitse johtaisi vapaan markkinatalouden ja EU-direktiivien rikkomiseen.

Siinä on neljälle viisaalle pohtimista.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Lue lisää:

Pääministeri ilmoitti laittavansa työehtoshoppailun kuriin – Tässä yksi ehdotus, joka hallituksen kannattaisi tsekata

Rinne eduskunnassa: Posti halusi siirtää 9 000 työntekijäänsä uuteen työehtosopimukseen, hallitus torppasi aikeet

Ministeri Paateron lääke postilakkoon: Neljä selvityshenkilöä yrittää viikonlopun aikana ratkaista umpisolmun – PAU:n ja Postin pyynnöstä

Suosittelemme sinulle