Kainuun uusperheellisten toiminta alkaa uudestaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Asiaa vetävän Minna Heikkisen mukaan uusperheelliset kaipaavat kokemusten vaihtoa ja keskustelua siitä, kuinka asiat sujuvat arjessa.
Heikkinen korostaa, että uusperhe on monen aikuisen muodostaman verkoston yhteensovittamista.
– Ydinperheessä on äiti ja isä, jotka sopivat asioista. Uusperheessä saattaa olla kolmekin ex-puolisoa, joiden mielipiteet ja menot vaikuttavat omaan perheeseen.
Uusperhe vaatii Heikkisestä luovimista ja ajatusten muovaamista esimerkiksi kasvatuksen suhteen. Kainuun uusperheellisten toiminta perustuukin voimakkaasti vertaistukeen, yhdessäoloon ja tiedottamiseen.
– Voi olla rajujakin mielipide-eroja kasvatuksesta ex-puolison uusperheen kanssa, eikä niihin voi vaikuttaa, vaikka se oma lapsi onkin toisen vanhemman perheessä.
Uusperheet ovat yleistymässä Suomessa. Uusperheitä oli vuonna 2017 noin 9 prosenttia suomalaisperheistä, ja määrä on kasvanut tasaisesti. Uusperheissä asuvien alle 18-vuotiaiden lasten määrä on noin 10 prosenttia suomalaislapsista.
Tilastokeskuksen määritelmän mukaan uusperheissä on yksi alle 18-vuotias lapsi, joka on vain toisen puolison biologinen lapsi. Kainuun uusperheelliset on valtakunnallisen uusperhejärjestö Supli ry:n jäsen.
Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!