Hyppää sisältöön

Alueen yritykset ovat pettyneet Kemin Matkailu Oy:n toimintaan – yhteistyötä varjostaa luottamuspula

Matkailun parissa toimivien yritysten tyytymättömyys kaupungin matkailuyhtiön toimintaan on vellonut pitkään.

Matkailun parissa toimivat yrittäjät toivoisivat myös hyötyvänsä muun muassa lumilinnan houkuttelemista matkailijavirroista. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Kemin kaupungin matkailuyhtiö saa kovaa kritiikkiä alueen yrityksiltä. Yhtiötä syytetään muun muassa kilpailun vääristämisestä ja haluttomuudesta yhteistyöhön.

Yle on haastatellut useita matkailun parissa toimivia tai toimineita yrittäjiä. Monet heistä pitävät matkailuyhtiötä epäluotettavana kumppanina, koska esimerkiksi yhteistyökuviot ovat jääneet toteutumatta yhtiön johdon lupauksista huolimatta.

Ylen saamien tietojen mukaan useilla kemiläisillä yrityksillä on kokemuksia muun muassa siitä, että yhtiön toiminta on poukkoilevaa eikä yhteistyökumppaneita saati heidän ammattitaitoaan arvosteta.

On myös tilanteita, joissa matkailuyhtiö on yllättäen muuttanut suunnitelmiaan ja kertonutkin yritykselle tuottavansa tai tekevänsä jo sovittuna pidetyn työn itse.

Yrityksissä tämä on koettu lupausten pettämisenä ja piittaamattomuutena.

Yrittäjien tyytymättömyys on kaupungin tiedossa

Yrittäjien tyytymättömyys on vääjäämättä kantautunut myös kaupungin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tietoon.

Elinkeinotoimistossa on haluttukin kartoittaa, miten matkailun yhteismarkkinointia pitäisi yrittäjien mielestä kehittää ja miten yhteistyö matkailuyrittäjien ja Kemin Matkailu Oy:n kesken toimii.

Elinkeinopäällikkö Jukka Feodoroff pyysi viime syksynä tehtävään mainos- ja matkailualan yrittäjä Sakari Laukkasen, joka on myös Kemin Yrittäjien hallituksen jäsen.

– Kun sellaista viestiä tulee, että yhteistyössä ja -markkinoinnissa on ongelmia, on minun työni viedä asian selvittämistä eteenpäin, Jukka Feodoroff sanoo.

Laukkanen oli haastatellut aiheesta viittätoista Kemin ja lähiseudun yrittäjää. Kyselyn tulos on esitelty Kemin Elinvoiman edistämisen valtuustotoimikunnalle syyskuun lopulla.

Kentältä saadussa palautteessa kävi selkeästi ilmi, että yhteistyö Kemin Matkailu Oy:n kanssa koetaan vaikeana. Yrityksissä myös podetaan luottamuspulaa matkailuyhtiötä kohtaan.

Julkinen raha on iso tekijä Kemin matkailuyhtälössä

Kaupunki on parhaillaan päivittämässä Kemin matkailun kasvuohjelmaa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Konsulttina sitä tekee kaupungin entinen kehittämiskoordinaattori Oili Ruokamo.

Hän kertoo myös saaneensa yrittäjiltä palautetta, jossa arvostellaan matkailuyhtiön toimintaa muita yrityksiä kohtaan. Osa yrittäjistä on ollut oki tyytyväisiäkin.

Oili Ruokamon mielestä Kemin matkailuyhtiön toiminnan periaatteet ovat huonosti tiedossa. Yhtiöön satsattu julkinen raha tekee kaupungin matkailuyhtälöstä jokseenkin ongelmallisen.

Matkailuyhtiön mukaan sillä ei ole velvoitteita muita yrityksiä kohtaan. Kaupunkilaisten verovarojen sijoittaminen yhtiöön rahana tai lainojen vakuuksina koetaan kuitenkin alueella niin, että niistä soisi riittävän hyötyä laajemminkin alueen elinkeino- ja yrityselämään.

Ruokamon mielestä tulehtuneeksi mennyt tilanne pitäisi ehdottomasti selvittää. – Tarvittaisiin matkailuyhtiön, alueen yritysten ja päättäjien yhteisiä tapaamisia, joissa epäselvyydet pyritään ratkaisemaan.

Tähän juttuun on kommentointia varten yritetty tavoittaa myös Matkailuyhtiön toimitusjohtajaa, yhtiön hallituksen puheenjohtajaa ja kaupunginjohtajaa.

Lue myös:

Kemin talousvaikeuksien taustalla kestävyysvaje ja verojen tilitysongelma – Matkailuyhtiön investoinnit eivät vaikuta kaupungin talouteen

Kemin Matkailu Oy:n tiloihin tulossa kiinalaistaustaisia yrittäjiä

Vuoden kotimaan matkailuyritys Kemin Matkailu Oy on tehnyt talvesta kansainvälisen matkailutuotteen

Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu – työmaalle tänä talvena myös kittiläläisiä

Matkailujäänmurtaja Sampon kohtaloa puidaan Kemissä

Suosittelemme sinulle