Hyppää sisältöön

Sopua ei löytynyt Postin kiistassa – maanantaina laajat tukilakot pysäyttävät liikenteen maalla, merellä ja ilmassa

Syyttävät sormet osoittavat Medialiittoa, joka hylkäsi selvitysryhmän esityksen. Muut osapuolet olisivat hyväksyneet sen.

Posti-kiistan uusi takaraja on klo 17.30 – saadaanko työriitaan vihdoin ratkaisu?
Posti-kiistan uusi takaraja on klo 17.30 – saadaanko työriitaan vihdoin ratkaisu?
Tekijät

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hylännyt postikiistan sovintoehdotuksen. Palvelualojen työnantajat Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen, kertoi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kello 18 jälkeen.

Piekkalan mukaan sovittelusta ei ole toistaiseksi sovittu mitään. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että tukilakot toteutuvat huomenna.

Selvitysryhmää edustava EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kertoi, että Medialiitto ei hyväksynyt ratkaisuehdotusta.

– Tähän kaatui tämä meidän rakennelma, Laatunen sanoi.

PAU kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että se joutui hylkäämään sovintoehdotuksen kokonaisuuden vuoksi, koska 700 pakettilajittelijan asiasta jätetty ratkaisuehdotus ei kelvannut Medialiitolle.

Syntipukin viitan saanut, työnantajaa edustava Medialiitto kertoo tiedotteessaan, että se on vastannut kieltävästi Postin ja PAU:n kutsuman selvitysryhmän tekemään ratkaisuehdotukseen postilakon lopettamiseksi.

Liitto kertoo, että esityksen mukaan Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Paltan ja PAUn välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa.

– Medialiiton jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksiamme. Teemme jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa, sanoo Medialiiton työmarkkinajohtaja Elina Nissi tiedotteessa.

Nissin mukaan he eivät ole Paltan ja PAU:n välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli, eikä heitä voi sellaiseksi pakottaa.

Medialiiton mukaan pakettilajittelijoiden siirtäminen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin on ollut Postin oma päätös.

– Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät. Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo tiedotteessa.

Medialiitto ei halunnut puhelimitse kommentoida asiaa Yle Uutisille tiedotetta enempää.

Alun perin riidan osapuolten piti antaa vastaus TES-umpisolmun sovintoesitykseen kello 15 mennessä. Riitapukarit aloittivat sovittelun valtakunnansovittelijan toimistolla tänään kello 10.

Postiriita on kahden eri kiistan soppa

Koko postiriidassa on oikeastaan kyse kahdesta erillisestä riidasta. Sunnuntaiaamusta asti on ratkottu PAUn alaisten postilaisten seuraavaa työehtosopimusta.

Alkuiltaan mennessä osapuolten pitäisi antaa vastauksensa eilen laadittuun ratkaisuehdotukseen. Kyseinen ehdotus koskee kiistaa 700:n pakettilajittelijan tilanteen osalta, jotka on jo siirretty halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Eilen annetun ratkaisuehdotuksen laati erillinen selvitysryhmä, johon kuuluvat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n ex-puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen, EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

PAUn puheenjohtaja Nieminen piti lauantaina edelleen tiukasti kiinni siitä, että 700 pakettilajittelijan työehtoja ei heikennetä.

Koska sopua ei tänään syntynyt, huomenna alkanee useita tukilakkoja, jotka vaikuttavat muun muassa meriliikenteeseen, lentoliikenteeseen ja pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Voit katsoa kaikki tukilakot täältä.

PAU ilmoittaa keskiyöhön mennessä, jatkuuko sen oma lakko.

Juttu päivittyy.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Lue lisää

Lue tästä, miten tukilakot vaikuttavat – 300 lentoa perutaan, laivat seisovat satamassa, bussit jäävät varikolle

PAUn Nieminen: Selvitysryhmä antoi ehdotuksensa – vastaukset sunnuntaina klo 15 mennessä

Analyysi: Demarit sähläsivät Postin työriidan – pelastavatko työmarkkinakonkarit Rinteen hallituksen selitysten suosta?

Loppuuko kaupoista kohta olut? SEL: "Tämä vaikuttaa osaan panimoalan tuotteista" – Listasimme postilakkojen uusimmat vaikutukset

Suosittelemme sinulle