Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lue tästä, miten tukilakot vaikuttavat – 300 lentoa perutaan, laivat seisovat satamassa, bussit jäävät varikolle

Postin työehtokiistan tukilakoilla on mittavat vaikutukset liikenteeseen maanantaina.

Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Kuva: Mostphotos.com / Stefan Holm
Mattias Mattila,
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Finnair peruu 300 lentoa – vaikuttaa yli 20 000 ihmisen matkaan

Ilmailualan Unionin tukilakolla on massiivisia vaikutuksia lentoliikenteeseen. Maanantai on tärkeä matkustuspäivä.

Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kommentoi aihetta Ylelle ennen kuin tukilakosta oli varmuutta.

– Joudumme siinä tapauksessa perumaan 300 lentoa. Se vaikuttaa suoraan yli 20 000 ihmisen matkaan, Tallqvist totesi.

Jo nyt Finnair on perunut 26 lentoa – 8 lentoa tänään sunnuntaina ja 16 paluulentoa maanantaina 25. marraskuuta. Lisäksi peruttu on yksi huomenna lähtevä lento ja yksi paluulento tiistaina 26.11. Kaikki peruuntuneet lennot löydät täältä.

– Nämä peruuntumiset vaikuttavat noin tuhanteen asiakkaasseen. Olemme lähettäneet heille tekstiviestit, Tallqvist sanoi.

Lisätietoa saa Finnairin verkkosivuilta ja yhtiön sosiaalisen median kanavista. Peruuntuneista lennoista viestitään myös suoraan asiakkaille. Finnair ei ole osapuoli työehtokiistassa.

Lue lisää: Yle seuraa: Posti-kiistan ratkaisu siirtyy, nyt takarajana on klo 17.30 – Jos sopu ei synny, laajenevat tukilakot huomenna

Laskeutuva matkustajakone
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

2

Laivat seisovat satamissa – vaikuttaa tuhansiin matkustajiin

Tukilakko vaikuttaa merkittävästi myös laivaliikenteeseen. Satamiin jäävät Viking Linen, Tallink Siljan ja Eckerö Linen laivat, jotka ovat Suomen lipun alla.

  • Viking Line: Rosella jää Maarianhaminan satamaan sunnuntai-iltana. Mariella jää Helsingin satamaan ja Amorella Turun satamaan maanantaiaamuna. Viking Grace jää Turun satamaan maanantai-iltana. Gabriella jää Helsingin satamaan tiistaiaamuna.
  • Tallink Silja: Baltic Princess jää Turun satamaan maanantaina illalla. Silja Serenade jää Helsinkiin tiistaina aamulla.
  • Eckerö Line: ms Finlandia liikennöi maanantaiaamun lähdön klo 6 Tallinnasta Helsinkiin ja sen jälkeen alus jää satamaan.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi sunnuntaina, että laivaliikenteen osalta tukilakot vaikuttavat tuhansiin matkustajiin.

Lisätietoa tukilakon vaikutuksista löytyy laivayhtiöiden verkkosivuilta ja somekanavista.

Merimies-Unionin puheenjohtajan Simo Zittingin mukaan heidän osaltaan tukitoimet ovat voimassa niin kauan kuin Postin riita on ratkaistu.

Zittingin mukaan merimiehet kotiutetaan, kun laivat saapuvat satamaan. Hän arvioi, että vaikka sopu syntyisi pian, niin alukset jäänevät satamiin vähintään "useammiksi päiviksi".

Viking Grace ja Silja Galaxy kohtaavat Ahvenenmaan saaristossa lähellä Maarianhaminaa.
Kuva: Markku Ojala / AOP

3

Suurin osa yli 1 300 linja-autosta jää varikolle pääkaupunkiseudulla

Julkinen liikenne takkuaa pääkaupunkiseudulla maanantaina. Suurin osa HSL:n yli 1 300 linja-autosta jää seisomaan varikolle.

  • Muun muassa näillä alueilla HSL:n tukilakko aiheuttaa eniten ongelmia: Hakunila, Pähkinärinne, Tuusula, Sipoo, Kirkkonummi, Espoonlahti, Kivenlahti, Soukka.

Raitiovaunu-, juna- ja metroliikenne kulkee mahdollisesta lakosta riippumatta. Esimerkiksi raitiovaunukuskeja on varauduttu kuljettamaan töihin takseilla.

Lisätietoa mahdollisen tukilakon vaikutuksista löytyy HSL:n verkkosivuilta ja somekanavista.

Busseja ja matkustajia Elielinaukiolla Helsingissä.
Kuva: Ryhor Bruyeu / AOP

Suosittelemme