Teollisuusliitto aloittaa kahden viikon kuluttua laajat työnseisaukset edustamillaan toimialoilla.
Lakot alkavat maanantaina 9. joulukuuta kello 00.00 ja päättyvät keskiviikkona 11. joulukuuta 23.59, Teollisuusliitto kertoo tiedotteessaan.
Lakkoon osallistuu noin 35 000 työntekijää yhteensä 180 yrityksen toimipisteessä eri puolilla Suomea.
Työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisalat ja puolustusministeriön työpaikat.
– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.
Teollisuusliiton mukaan liiton kaikkien sopimusalojen neuvotteluissa työnantajat vaativat runsaasti heikennyksiä nykyisiin työehtoihin. Liiton mukaan suurimmat kiistat ovat koskeneet muun muassa työaikaa.
Teollisuusliiton viidellä sopimusalalla ollut ylityökielto loppuu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Työnantajapuoli ei halua lyhentää työaikaa
Teknologiateollisuus sanoo tiedotteessaan, että Teollisuusliiton palkkavaatimus osoittaa välinpitämättömyyttä työllisyydestä ja talouden realiteeteista.
Järjestön mukaan maailmantalouden epävarmuus näkyy siten, että teollisuusyritysten tilaukset ovat vähentyneet ja tarjouspyyntöjen määrä on supistunut.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan työehtosopimusneuvotteluja on vaikeuttanut Teollisuusliiton kielteinen suhtautuminen kiky-tunteihin ja kaikkiin vaihtoehtoisiin tapoihin sopia työajoista.
– Työnantajapuolen keskeisin tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Mikäli työaika lyhenee, se nostaa työnantajan työvoimakustannuksia ja palkankorotuksiin jää vähemmän mahdollisuuksia. Jos taas työajan pidennystä voitaisiin jatkaa, se antaisi tilaa suuremmille palkankorotuksille ja sitä kautta myös palkansaajien ostovoimalle, Helle sanoo tiedotteessa.
Helle kertoo Ylen haastattelussa, että he ottivat lakkoilmoituksen vastikään vastaan. Työtaistelutoimien mahdollisia vaikutuksia ole siksi vielä ehditty tarkemmin analysoida.
– Selvää on, että kysymys on varsin merkittävästä työtaistelu-uhasta, koska se kohdistuu käytännöllisesti katsoen koko vientiteollisuuteen.
Rahallisia vaikutuksia on siis mahdotonta vielä tarkasti arvioida, mutta Helteen näkemys asiasta on synkkä.
– Tämä vaikeuttaa yritysten tilannetta hyvin vakavasti. Ratkaisut olisi pitänyt pystyä hakemaan neuvottelupöydästä.
Helteen mukaan teknologiateollisuuden neuvotteluissa tilanne on ollut se, ettei pöydällä ole ollut työehtojen heikennyksiä.
– Siihen nähden nämä lakkoesitykset ovat täysin ylimitoitetut.
Kiky kaivertaa myös toista isoa ammattiliittoa
Ammattiliitto Pro kertoo aloittavansa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla.
Pron työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.
Pro kertoo tiedotteessaan, että liiton ehdoton tavoite on kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista.
Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro eivät ole vielä päässeet neuvotteluissaan edes keskustelemaan palkkaratkaisusta.
Myös ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN jätti sunnuntaina noin 50 teknologiateollisuuden yritystä ja noin 50 000 ylempää toimihenkilöä koskevan lakkovaroituksen teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloille.
Teknologiateollisuudessa YTN:n kolme päivää kestävä lakko alkaa 9. joulukuuta. Suunnittelu- ja konsulttialalla työnseisaus on tarkoitus toteuttaa kolmessa kolmen päivän jaksossa ajalla 9.–18. joulukuuta.
Lue lisää