Hyppää sisältöön

Reuters: Etelä-Afrikka on jäädyttänyt aseviennin Saudi-Arabiaan – taustalla kiista tarkastuksista

Etelä-Afrikan aseteollisuus varoittaa miljarditappioista ja työpaikkojen häviämisestä.

Vuonna 2015 Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman (kuvassa keskellä) tutustui asemessujen tarjontaan Abu Dhabissa, Arabiemiraateissa. Kuva: AOP

Etelä-Afrikka on jäädyttänyt aseviennin muun muassa Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin tarkastuskiistan vuoksi, raportoi uutistoimisto Reuters. Tiedot perustuvat uutistoimiston näkemiin asiakirjoihin ja aseteollisuuden edustajien haastatteluihin.

Vientikiellon syynä on kiista kauppojen jälkeisistä tarkistuksista.

Ostaessaan aseita Etelä-Afrikassa toimivilta yrityksiltä hallitukset lupaavat olla antamatta niitä eteenpäin kolmansille osapuolille. Vientilupiin on kirjattu, että Etelä-Afrikan edustajat voivat tehdä tarkistuksia aseiden säilytystiloihin varmistaakseen, että sitoumusta todella noudatetaan.

Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat kieltäneet tarkastukset, joita ne pitävät alueellisen koskemattomuuden loukkauksina. Myös Oman ja Algeria ovat ilmoittaneet, etteivät ne salli tarkastuksia.

Nyt Etelä-Afrikan suurimmat aseviejät sanovat viennin näihin maihin pysähtyneen.

– Yksi sopimuspykälä estää meiltä 1,5 miljardin euron viennin juuri nyt, sanoi aseteollisuuden etujärjestön AMD:n johtaja Simphiwe Hamilton Reutersille.

Vaikea löytää uusia markkinoita

Etelä-Afrikan demokratisoiduttua 1990-luvulla maa on pyrkinyt uudistamaan aseteollisuuttaan, joka kasvoi apartheidin aikana merkittäväksi osaksi maan taloutta.

Nyt vientilupia myönnettäessä huomioidaan muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston lausunnot, ihmisoikeudet ja kansallisen etu, Etelä-Afrikan puolustusministeriön edustaja Ezra Jele sanoi Reutersille.

Hän ei halunnut kommentoida yksittäisiä tapauksia.

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit muodostavat noin kolmanneksen Etelä-Afrikan aseviennistä. Kummatkin maat ovat mukana Jemenin sodassa, jota YK on kutsunut maailman vakavimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Etelä-Afrikan hallinto on aikaisemmin varoittanut maansa aseteollisuutta liiasta riippuvuudesta Lähi-Itään. Korvaavia markkinoita on kuitenkin vaikea löytää.

– Se ei ole Coca-Colan myymistä. Voi kestää viidestä seitsemään vuoteen päästä uusille markkinoille, nimetön aseteollisuuden edustaja kommentoi Reutersille.

Suosittelemme sinulle