Hyppää sisältöön

Kaamos alkoi pohjoisimmassa Suomessa – ”Se joka puhuu pimeydestä, ei tiedä mistä puhuu”

Aurinko näyttäytyy seuraavan kerran Suomen pohjoisimmassa kylässä vasta ensi vuonna.

Kaamoksen iltarusko Pulmankijärven tien varrella Nuorgamissa marraskuussa 2019. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Kaamos alkoi tänään pohjoisimmassa Suomessa.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston mukaan maanantaina Nuorgamissa aurinko nousi kello 11.42 ja laski horisontin alapuolella kello 12.07 viimeistä kertaa tälle vuodelle.

Nuorgamissa kaamos kestää 52 vuorokautta ja se päättyy 18. tammikuuta.

Utsjoen kirkonkylällä, noin neljäkymmentä kilometriä Nuorgamista etelään, kaamos alkaa keskiviikkona. Siitä kaamos hiipii etelämmäs napapiirin tuntumaan. Kaamoksen aikaan aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle.

Suomen pohjoisimmalla rajalla Tenojokivarressa kaamoksen lyhyet päivät tarkoittavat rauhoittumista ja vuotuistöihin uppoutumista. Ellinor Guttorm Utsi Nuorgamin naapurikylästä Norjan Hillagurrásta kertoo, että kaamoksen aikaan hän uppoutuu jouluvalmisteluihin ja porotöihin.

Näihin aikoihin Guttorm Utsin perheen porot siirtyvät talvilaitumille, ja siksi hän toivookin sopivia talvisäitä.

– Kaamoksen aikaan täytyy olla pakkasia, jotta järvet jäätyvät kunnolla ja poronhoitajilla on turvallista liikkua metsässä.

Ellinor Guttorm Utsilla on kaamokselle omat askareensa. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Poroemäntä kertoo, että porotöiden lisäksi hämärät talvipäivät kuluvat saamenkäsitöiden merkeissä. Guttorm Utsi naurahtaa, etteivät työt lopu, vaikka illat pitenevät.

– Saan osan elannostani saamenkäsitöistä. Kaamoksen aikaan on yksi jos toinenkin sauma ommeltavana. Sillä valmistaudun joulusesonkiin.

Kaamos on täynnä värejä

Lähes kahden kuukauden hämärä aika ei haittaa Norjan saamelaista Ellinor Guttorm Utsia. Hänestä kaamoksen monet värit ja valo ovat kauniita.

– Taivas on jonakin päivänä kirkkaan sininen ja toisena aivan eri värinen. Värit muuttuvat päivittäin. Ne jotka sanovat, että täällä on pimeää, eivät taida nähdä ympärilleen, naurahtaa Guttorm Utsi.

Kuten monet saamelaiset, myös Guttorm Utsi kertoo seuraavansa tarkkaan luonnonmerkkejä. Ne kertovat tulevien päivien ja viikkojen säistä. Samaa sanoo tekevänsä utsjokelainen kulttuurityöntekijä Sverre Porsanger.

Kaamoksen sään voi ennustaa ensimmäisen kaamospäivän säästä, kertoo Sverre Porsanger. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Porsanger ennustaa tulevan kaamoksen olevan lauha ja räntäsateinen. Ennustus perustuu kaamoksen alun säihin. Maanantaiaamuna kaamoksen alettua Nuorgamissa sää oli lauha ja lumisateinen.

Guttorm Utsi puolestaan katsoo aina aamulla aamuruskon värejä. Jos taivas punertaa, tietää se säiden muuttumista. Aamuruskossa viehättää myös sen kauneus.

– Aamulla taivas voi olla punainen tai liila. Sen kauniimpaa ei olekaan, ylistää Guttorm Utsi talvisen Saamenmaan värejä.

Suosittelemme sinulle