Hyppää sisältöön

Poliisin tutkinta pohjalaisesta siemenpakkaamosta loppusuoralla

Yritystä epäillään muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta.

Poliisiin logo poliisi univormussa
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Riia Hantula

Poliisi on saanut lähes valmiiksi pohjalaiseen siemenpakkaamoon liittyvän esitutkinnan. Yrityksen epäillään pakanneen luomusiementä ilman pakkauslupaa, markkinoineen sertifioimatonta kylvösiementä ja käyttäneen siemensäkeissä väärennettyjä vakuustodistuksia.

Tutkintapyynnön poliisille teki Elintarvikevirasto eli nykyinen Ruokavirasto. Esitutkinnassa rikosnimikkeitä ovat olleet muun muassa törkeä väärennys, törkeä petos ja markkinointirikos.

Pohjanmaan poliisin mukaan pakkaamolla ei ole ollut pakkauslupaa eikä oikeutta pakata siementä vuoden 2014 jälkeen. Vuoden 2014 jälkeen sillä ei ole myöskään ollut oikeutta tuottaa kantasiemenestä sertifioitua kylvösiementä. Poliisi epäilee, että siemenpakkaamon asiakkaat ovat luomua ostaessaan saaneet ainakin osittain muuta kuin luomua.

Rikoskomisario Sakari Palomäen mukaan tutkinta on kestänyt hieman odotettua kauemmin. Asianosaisten loppulausuntojen saamiseen kuluu vielä 2 - 3 viikkoa ja vasta sen jälkeen esitutkinta voidaan päättää. Pohjanmaan poliisi uskoo, että tapaus etenee syyttäjälle vielä tämän vuoden puolella.

Suosittelemme sinulle