Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokonaan Suomessa kehitetty radiolääkeaine eteni ihmistutkimuksiin – Turussa etsitään kymmentä nivelreumapotilasta

Radiolääkeainetta käytetään PET-kuvauksissa ja sen toivotaan edistävän tulehdussairauksien varhaista tunnistamista.

Stetoskooppi.
Kuvituskuva. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäinen kokonaan Suomessa kehitetty kuvantamiseen liittyvä radiolääkeaine on edennyt ihmistutkimuksiin, kertoo Turun yliopisto.

Ainetta käytetään positroniemissiotomografiassa eliPET-kuvauksissa ja sen toivotaan edistävän tulehdussairauksien, esimerkiksi nivelreuman ja sen liitännäissairauksien varhaista diagnostiikkaa ja lääkekehitystä.

Radiolääkeaineen on kehittänyt Turun yliopiston professori Anne Roivaisen tutkimusryhmä Turun valtakunnallisessa PET-tutkimuskeskuksessa yhdessä akateemikko, professori Sirpa Jalkasen kanssa.

Ensimmäiset kokeet tehtiin terveillä ihmisillä.

– Radiolääkeaineiden kehitystyö muistuttaa hyvin paljon lääkekehitystä. Vuosia kestäneiden prekliinisten tutkimusten jälkeen olemme vihdoinkin edenneet ihmistutkimuksiin. Kliinisen lääketutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa radiolääkeainetta annetaan ensimmäisen kerran ihmisille. Tällöin mukana on vain muutamia terveitä henkilöitä, Roivainen sanoo tiedotteessa.

Nyt toisessa vaiheessa lääkettä testataan pienellä joukolla potilaita.

– Etsimme nyt tutkimukseen mukaan nivelreumaa sairastavia potilaita yhdessä TYKS:n reumatologian yksikön ylilääkärin Laura Pirilän ja muiden reumatologien kanssa. Mukaan toivotaan kymmentä potilasta, Roivainen sanoo.

Seuraavassa vaiheessa selviää, löytääkö uusi radiolääkeaine tulehdukset kuvantamisen yhteydessä.

– Tulehdus on merkittävä osatekijä useissa pitkäaikaissairauksissa, ja hoidon onnistumisen kannalta se tulisi tunnistaa ajoissa. Tulevat tutkimukset osoittavat, soveltuuko uusi radiolääkeaine tulehduksen kuvantamiseen, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (ERVA-rahoitus), Jane ja Aatos Erkon säätiö, Sigrid Juséliuksen säätiö, Business Finland ja Sydäntutkimussäätiö.

Suosittelemme