Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Australian maastopaloissa pelastettu kuuluisa koala kuoli – Koaloja on yhä vähemmän monesta syystä, palot pahentavat tilannetta

Internetissä on levinnyt väitteitä siitä, että koalat olisivat sukupuuton partaalla Australian maastopalojen takia.

Palovammoja saanutta koalaa hoidetaan Port Macquarien koalasairaalassa.
Palovammoja saanutta koalaa hoidetaan Port Macquarien koalasairaalassa marraskuussa 2019. Kuva: Nathan Edwards / AOP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Niin maailmalla kuin Suomessa levisi viime viikolla video pahoin palaneesta koalasta, jonka australialainen isoäiti kävi pelastamassa viime hetkellä.

Australialaiset tv-yhtiöt kuvasivat paikallisen pariskunnan nopeita toimia, joilla noukittiin puusta palovammoja saanut koala Long Flatissa, Uudessa Etelä-Walesissa. Koalaa valeltiin vedellä ja se käärittiin huopaan, vietäväksi 40 kilometrin päässä sijaitsevan Port Macquarien koalasairaalaan.

Port Macquariessa, noin 40 kilometriä Long Flatista, hoidetaan paloissa loukkaantuneita koaloja. Videon kuvat saattavat ahdistaa katsojaa. Kuva: Reuters

Tiistaina Ellenborough Lewis -koalaa hoitanut sairaala kertoi sosiaalisessa mediassa joutuneensa nukuttamaan eläimen lopullisesti, sillä sen palovammat olivat liian vakavia.

Huoli koaloiden kohtalosta ei kuitenkaan ole päättynyt tähän. Internetissä puhutaan jo siitä, kuinka pahasti Australian maastopalot ovat vahingoittaneet koaloita.

Yksi termi, jota on käytetty on "toiminnallinen sukupuutto". Termi tarkoittaa sitä, että yksilöitä suvunjatkamiseen ei ole tarpeeksi tai eläinlajilla ei enää ole tiettyä roolia ekosysteemissä.

Vuonna 2016 arvioitiin, että koalapopulaatiot ovat vähentyneet 24 prosenttia viimeisen kolmen sukupolven aikana. Australiassa koaloja ei saa tappaa, mutta hyvin vähän koalojen elinalueista on suojeltua metsää.

Koalat sukupuutossa pian?

Koaloja on Australiassa noin 80 000 eläimen kanta, ja hitaasti liikkuvat eläimet ovat helppo saalis nopeasti eteneville lieskoille. Yhden arvion mukaan sadat koalat ovat kuolleet tässä kuussa raivonneissa paloissa.

Koaloiden elinalue on pääasiassa itäisessä Australiassa.
Koaloiden elinalue on pääasiassa Itäisessä Australiassa. Kuva: National Geographic, Harri Vähäkangas / Yle

Asiantuntijoiden mukaan koalalajin tulevaisuus saattaa olla vaarassa. Kuitenkaan niin paha tilanne ei ole, että voisi puhua jo "toiminnallisessa sukupuutossa", kirjoittaa National Geographic -lehti.

– Koaloiden sukupuutto ei tapahdu näin äkkiä, sanoo Tasmanian yliopiston professori Chris Johnson lehdelle.

Hänen arvionsa mukaan koaloiden populaatiot pienenevät monista syistä tulevaisuudessa, mutta vain yksi tapahtuma ei voi aiheuttaa sukupuuttoa.

– "Toiminnallinen sukupuutto" -termin käytössä on ärsyttävää se, että se viittaa niin lopulliseen tilanteeseen, josta ei ole enää paluuta, sanoo New York Times -lehdelle professori Jacquelyn Gill Mainen ilmastonmuutosta tutkivasta instituutista.

Hänen mukaansa koaloiden suojelu kärsii jos ihmiset kuvittelevat, ettei toivoa suojella koaloita enää ole.

Asiantuntijat tyrmäävät esimerkiksi huhut, joiden mukaan jopa 80 prosenttia koaloiden elintilasta on tuhoutunut paloissa.

Koaloita uhkaavat tulipalojen lisäksi rakentaminen, eukalyptus-puiden ravintoarvojen heikentyminen saasteiden takia, koirien hyökkäykset sekä esimerkiksi klamydia.

Tulipalot tuhoavat myös helposti eukalyptus-puita. Tutkijoiden mukaan osa populaatioista saattaa olla kärsinyt enemmän kuin toiset maastopaloissa.

Koalojen määrää on vaikea laskea, sillä niiden reviirit ovat niin laajat ja ne menevät piiloon puiden latvoihin.

Koalat voivat kuitenkin myös myöhemmin vallata takaisin alueita, joilla tulipalot ovat riehuneet.

Sydämet heltyivät

Vapaaehtoiset pelastivat palovammoja saaneita koaloja Port Marquarien lähellä 2. marraskuuta.
Vapaaehtoiset pelastivat palovammoja saaneita koaloja Port Marquarien lähellä 2. marraskuuta. Kuva: Nathan Edwards / BACKGRID / AOP

Pörröisten ja hitaiden eläinten kohtalo on liikuttanut ihmisiä.

Joukkorahoitussivusto GoFundMe kertoi, että koaloille on määrä kerätä miljoona Australian dollaria eli lähes 620 000 euroa. Kampanja nousi rahasummalla tämän vuoden suurimmaksi. Reutersin mukaan lahjoituksia ovat tehneet yli 20 000 ihmistä eri maissa.

Myös Hollannissa käsityökerho tempaisi ompelemalla lapasia haavoittuneille koaloille, kertoo SBS Dutch -televisiokanava. Kintaat lähetetään toiselle puolelle maapalloa lentokoneella. Lentoyhtiö KLM suostui kuljettamaan ne Kuala Lumpuriin asti, josta australialaislentoyhtiö Qantas vie laatikon Brisbaneen.

Ilmeisesti myös australialaiset ovat lahjoittaneet paljon lapasia, sillä Port Macquarien koalasairaala on tiedottanut, ettei tarvitse enää lahjoituksia.

Koaloiden lisäksi paloissa on kuollut paljon liskoja ja sammakoita, kertoo BBC. Australiassa maastopaloja on syttynyt joka vuosi, mutta palojen lisääntyminen ja voimakkuus kertoo asiantuntijoiden mukaan merkkejä huolestuttavasta tulevaisuudesta.

Lue myös:

Australiassa 50 vuotta asunut suomalainen – "En ole koskaan nähnyt mitään tällaista"

Sydneyssä köhitään savusumussa, koalat pakenevat liekkejä – onko Australian katastrofin taustalla kaksinapainen sääilmiö?

Australian maastopalot näkyivät jopa Sydneyn kuuluisien nähtävyyksien läheisyydessä – taksikuski Ylelle: "Tämä on pelottavaa"

Suosittelemme