Hyppää sisältöön

Kemin yrittäjien ja matkailuyhtiön välinen juopa ei ota laantuakseen – yrittäjäyhdistys ei niele yhtiön toimitusjohtajan selityksiä

Kemin Matkailu Oy:n ja matkailuyrittäjien välit ovat pahasti tulehtuneet. Kaupunginjohtaja etsisi yhteisymmärrystä kolmikuntaneuvotteluilla.

Kemin yrittäjäyhdistyksen mielestä Kemin Matkailun toiminta vääristää kilpailua, koska yhtiö on laajentanut liiketoimintaansa kahvila-, ravintola- ja majoituspalveluihin. Kuva Kemin lumilinnasta. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin yrittäjäyhdistys suhtautuu kriittisesti Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutosen antamiin vastauksiin matkailuyhtiön ja yrittäjien välisen yhteistyön kangertelusta.

Kemin Yrittäjät ry on tiistaina lähettänyt tiedotteen, jossa yhdistys kommentoi Ylen uutisissa viime perjantaina ja maanantaina esiin tulleita seikkoja.

– Kemin Yrittäjät kannustaa Kemin Matkailu Oy:tä kehittämään pikaisesti johtamistaitojaan ja -kulttuuriaan sekä parantamaan huomattavasti yhteistyötä paikallisten yritysten ja asukkaiden kanssa, yhdistys kirjoittaa.

Yrittäjäyhdistys kertoo saaneensa vuosien ajan ilmoituksia matkailuyhtiön haluttomuudesta tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, yhtiön johtamiskulttuurista ja tietojen pimittämisestä.

Saatu tieto ei vastaa yritysten tarpeisiin

Tiedotteessaan yhdistys kertaa tapahtumia: vajaat kaksi vuotta sitten yhdistys lähestyi kirjeitse matkailuyhtiön hallitusta ja toi esiin epäkohtia ja teki ratkaisuehdotuksia. Puolentoista kuukauden jälkeen yrittäjäyhdistys sai vastauksen matkailuyhtiön toimitusjohtajalta. Vastauksessa myönnettiin tarve kehittää yhteistyötä ja tiedonkulkua, mutta keinoksi toimitusjohtaja esitti tiedottajan lähettämät sähköpostit ja yhtiön sosiaalisen median kanavat.

Yrittäjien mielestä näiden sähköpostien määrä on vähentynyt ja somekanavien viestintä on matkailijoille suunnattua markkinointia eikä vastaa yritysten tarpeisiin.

Maanantaina Ylelle antamissaan kommenteissaan toimitusjohtaja sanoo, että hänen mielestään yhtiö on huomioinut alueen yrittäjiä.

– Olemme kutsuneet matkailuyrittäjiä esittelemään omia palveluita maanantaiaamuisin, kun myynti pitää oman aamupalaveriin. Kaupungin yrittäjäyhdistykselle olemme tarjonneet tilat vuosikokoukselle, jossa olemme kertoneet omista kuulumisista.

Hampaankolossa on monenlaista

Kemin Matkailun aamupalavereja yrittäjäyhdistys pitää erittäin hyvänä ajatuksena, mutta huomauttaa, että palautteen perusteella yhteistyö ei suju.

Yhdistys arvostelee matkailuyhtiötä myös siitä, että tietoja varausasteesta tai asiakkaiden palvelutarpeista ei ole kerrottu, minkä vuoksi yrittäjien on vaikea suunnitella tulevaa toimintaa.

Yrittäjien mielestä matkailuyhtiön toimitusjohtaja vähättelee yhtiön kaupungilta saamia tukia. Tiedotteessa todetaan, että yhtiö on rakennettu julkisella rahalla ja kuntalaiset ovat taanneet yhtiön lainoja.

– Tämän valossa yhtiön salailu esimerkiksi taloustietojen osalta on erikoista, hyvin erikoista, yrittäjäyhdistys kirjoittaa.

Kemin Yrittäjien saamien tietojen mukaan esimerkiksi tarkastusvaliokunta ei ole pystynyt tekemään tehtäviään tämän vuoksi.

Yrittäjien mielestä matkailuyhtiön asema vääristää kilpailua.

– Kuntayhtiö on tietysti hankalassa paikassa sen kanssa, mihin raja vedetään, mutta yrittäjäyhdistyksen mielestä raja on ylitetty, sanoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Henrik Brehmer.

Yrittäjät katsovat, että matkailuyhtiö kilpailee paikallisten yritysten kanssa, koska se on laventanut liiketoimintaansa majoitus-, ravintola- ja kahvilapalveluihin.

Ratkaisuja on haettava

Yrittäjät pitävät hyvänä asiana kaupungin elinkeinotoimiston tilaamaa selvitystä matkailuyrittäjien ja matkailuyhtiön välisestä yhteistyöstä, vaikka se yhdistyksen mielestä tuleekin liian myöhään.

– Kaksi vuotta sitten yritimme rakentavassa hengessä tuoda esiin huolemme. Meitä ei kuultu eikä uskottu. Tässä ajassa tilanne on tulehtunut huomattavasti ja useita riskejä on realisoitunut, Kemin Yrittäjät ry kirjoittaa.

Niin ikään kaupunginjohtaja Tero Nissistä kiitetään ratkaisuhakuisista lausunnoista maanantaina. Nissinen ehdottaa muun muassa, että Kemiin perustettaisiin Kemin Matkailu Oy:n, yrittäjien ja kaupungin yhteinen ohjausryhmä parantamaan tiedonkulkua ja yhteistyötä.

Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen ei halua kommentoida yrittäjäyhdistyksen uutta kannanottoa. Hän toteaa, että keskustelu jatkuu kolmikantaneuvotteluna.

– Kemin kaupungin ja Kemin Matkailun välillä on laadittu 2018 kehittämissopimus, joka selkeästi ei ole tullut selväksi eri toimijoille ja tästä syystä odotukset ja toimenpiteet eivät kohtaa toisiaan, Koutonen sanoo.

Lue myös:

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen matkailuyhtiön saamasta kritiikistä: "Viesti on syytä ottaa vakavasti"

Alueen yritykset ovat pettyneet Kemin Matkailu Oy:n toimintaan – yhteistyötä varjostaa luottamuspula

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle