Hyppää sisältöön

Paatero myöntää, että hälytyskellojen olisi pitänyt soida Postin sopimussiirrossa: "Tässä on parannettavaa, inhimillisesti voin sen myöntää"

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo, että Postin liikkeenluovutuksen päivämäärä jäi häneltä huomiotta.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) A-studion haastattelussa.
Kuva: Yle
Robert Sundman,
Antti Pilke

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti tänään tiistaina eduskunnassa, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

– Olemme tänään katsoneet kalenterejamme läpi. Meillä on ollut useita tapaamisia Postin kanssa kesäkuusta alkaen. Sitä, missä tapaamisessa mikäkin asia on ollut esillä, en tarkkaan muista, Paatero sanoi toimittajille.

Hän kertoi, että Postin suunnitelmia liiketoimintaan ja henkilöstöön liittyen on kuitenkin käsitelty kesäkuusta alkaen erilaisissa yhteyksissä.

– Olemme korostaneet näissä keskusteluissa, että työntekijöistä ja työehdoista on pidettävä huolta.

Postin hallitus teki lopulta matkallaan San Franciscossa 10.–18. elokuuta päätöksiä henkilöstöön liittyen. Näiden joukossa oli myös nyt kiistan keskiössä oleva, 700 pakettilajittelijaa koskeva päätös.

– San Franciscossa on tehty päätös ja sen jälkeen minut on informoitu, Paatero summasi.

Liikkeenluovutuksen ajankohta ”jäi huomiotta”

SDP:n tiistaina tiedotusvälineille jakaman muistion mukaan ratkaisu esiteltiin Paaterolle siis vasta 21. elokuuta.

Postin johdon tuolloin kertomien tietojen mukaan pakettilajittelijoiden työehtosopimus vaihtuisi 1. marraskuuta alkaen. Tapaamisessa ei luovutettu Paaterolle kirjallista materiaalia.

Paatero oli jäänyt tapaamisessa siihen käsitykseen, että hänellä olisi kaksi kuukautta aikaa toimia asiassa. Todellisuudessa itse liikkeenluovutus, johon työehtosopimuksen vaihtuminen perustuu, tapahtuisi kuitenkin jo 1. syyskuuta.

Muistiossa lukee, että käsittelitte tässä tapaamisessa liikkeenluovutuksen. Miten ette silloin huomanneet, että liikkeenluovutus tapahtuu jo 1. syyskuuta?

– Minun käsitykseni mukaan silloin oli yhä edelleen kyse työehtosopimuksen vaihtamisesta, joka tapahtui 1. marraskuuta. Tämä sama päivämäärä on ollut näissä kaikissa materiaaleissa. Jos siellä on jossakin ollut, niissä papereissa, joita minulla ei ole, päivämäärä 1. syyskuuta, se on kyllä jäänyt minulta huomiotta, Paatero sanoi.

Paateron mukaan Posti korosti sekä 29. elokuuta julkaisemassa mediatiedotteessaan että 28. elokuuta antamassaan luottamuksellisissa muistioissa marraskuun 1. päivää. Muista päivistä ei hänen mukaansa ollut puhetta.

Kun Postin työntekijät valmistautuivat työtaisteluihin, Paatero ilmoitti 3. syyskuuta aikalisästä kiistan ratkaisuun. Tuolloin hänen erityisavustajalleen viestitettiin, että onhan ministeri tietoinen liikkeenluovutuksen jo tapahtuneen syyskuun alussa.

Olisiko ministerin hälytyskellojen pitänyt soida aiemmin?

– Jälkeenpäin ajatellen niinkin voi varmaan sanoa. Kyllä selvästi on tässä parannettavaa, inhimillisesti voin sen myöntää.

Eikö Postin hallitus ollut tarpeeksi selvä päivämääriä ilmoittaessaan?

– Tässä on ollut minulle vahvasti informoituna ainakin se 1. marraskuuta. Voi olla, että tämä (liikkeenluovutuksen ajankohta) olisi voitu informoida paremmin.

Johtiko Postin hallitus teitä harhaan?

– Käymme Postin hallituksen kanssa läpi, mitä on informoitu ja missä vaiheessa.

Onko teillä luottamus Postin hallitukseen?

– Tällä hetkellä neuvottelut työehdoista ovat tärkeimmät. Luottamus on, mutta keskustelu jatkuu. Se on tulevaisuuden asia.

Pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa.
Pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. marraskuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Rinne: Olen nähnyt kolme asiakirjaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi puolestaan tiistaina tiedotusvälineiden edustajille eduskunnassa, että sai itse tietää syyskuussa Postin aikeista siirtää 700 pakettilajittelijaa Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimuksen piiriin.

– Se taisi olla 3. päivä syyskuuta, kello 11.15, jotain niillä paikkeilla, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin niin ikään, onko asia ollut keskusteluissa jo aiemmin kesällä tai keväällä.

– Tiedän sen, että Postilla on ollut tällaisia suunnitelmia pitkin matkaa. Nyt on kysymys siitä, miten päätöksiä on lähdetty tekemään.

Pääministeri kertoo nähneensä kolme asiakirjaa liittyen Postin tapaukseen.

– Siellä on olemassa Postin tiedote elokuun 28. päivältä, jossa puhutaan vain ja ainoastaan marraskuun 1. päivästä. Sitten siellä on omistajaohjauksen ministerille ja virkamiehille tehty muistio, jossa on kysymyksiä ja vastauksia. Sieltä löytyy vain ja ainoastaan marraskuun 1. päivä. Sitten olen nähnyt myös sen aineiston, joka on esitetty 21. elokuuta ministeri Paaterolle, Rinne sanoi.

– Mitään muita päivämääriä tästä yhteenvedosta ei löydy.

Orpo harkitsee luottamusäänestystä

Julkisuudessa on kiistelty viime viikkojen ajan siitä, missä vaiheessa pääministeri Rinne ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paateroovat olleet tietoisia Postin liikkeenluovutuksesta sekä sitä seuranneesta 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtumisesta ja onko tällä ollut ministereiden tuki.

Postin vt. toimitusjohtaja Turkka Kuusisto totesi viikko sitten, että siirrolla on ollut valtion omistajaohjauksen tuki. Paatero totesi samana päivänä Ylelle, että siirto on "tosiasia".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että puolue harkitsee vakavasti luottamusäänestystä Rinteen ja Paateron asemasta.

– Tässä vaiheessa pallo on omistajaohjausministerillä ja pääministerillä. Haluamme kuulla selvityksen, miten asiat ovat. Sitten mietimme toimenpiteitämme, Orpo sanoi tiistaina eduskunnassa.

Orpon mukaan viime viikkojen ”sotku on sekava” ja aiheuttanut yhteiskunnalle suurta vahinkoa.

– Kai tämä kärjistyy siihen, mitä pääministeri ja omistajaohjausministeri ovat kuulleet Postin suunnitelmista. Jos heillä on ollut tämä tieto, miksi eivät ole ajoissa puuttuneet siihen. Ovatko he hiljaisesti antaneet tuen ja sitten vetäneet sen kuitenkin pois? Ovatko he väittäneet eduskunnalle, etteivät tienneet?

Orpon mukaan omistajaohjaus on kokenut Postin työehtoriidan vuoksi kovan kolauksen.

Juttua on päivitetty klo 16.50 ajantasaisilla tiedoilla ja ministeri Paateron kommenteilla. Klo 17.30 on lisätty Orpon kommentit.

Lue myös:

Rinne eduskunnassa: Posti halusi siirtää 9 000 työntekijäänsä uuteen työehtosopimukseen, hallitus torppasi aikeet

Ratkaisun etsintä postikiistaan jatkuu – Pöydällä käynyt useita vaihtoehtoja

Analyysi: Politiikka sotkee neuvotteluja palkoista ja työajoista, ristivetoa SDP:n sisällä

Suosittelemme sinulle