Hyppää sisältöön

Näin sopu käytännössä vaikuttaa: Joulupostit ehtivät perille ennen joulua, pysähdyksissä olleet laivat tänään liikkeelle

Jouluposti ehtii perille, kun Postin työtekijöiden työehtokiistaan löytyi sopu.

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU järjesti mielenosoituksen Postin työehtojen romuttamista vastaan Postin pääkonttorilla Pasilassa Helsingissä 12. marraskuuta
Posti ja logistiikka-alan unioni PAU järjesti mielenosoituksen Postin työehtojen romuttamista vastaan Postin pääkonttorilla Pasilassa Helsingissä 12. marraskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Stina Brännare,
Timo-Pekka Heima

Postin työehtokiistan osapuolet ovat antaneet vastauksensa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämään sovintoesitykseen tänään kello 10. Hieman kymmenen jälkeen aamulla valtakunnansovitteja Vuokko Piekkala kertoi, että hänen jättämänsä sovintoehdotus on hyväksytty. Hän oli jättänyt sovintoesityksensä illalla.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoi toimistossaan, että "lakot loppuvat välittömästi".

Tämä tarkoittaa sitä, että noin 10 000 postilaisen lakko loppuu ja eri ammattiliittojen tukitoimet vauhdittamaan Posti- ja logistiikka-alan (PAU) työehtospimusneuvotteluja purkautuvat vähitellen.

– Lakot päättyvät ja työtekijät palaavat seuraavaan mahdolliseen vuoroon, sanoi PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen valtakunnansovittelijan toimistossa.

Hän oli muutenkin tyytyväinen sopuun. Nieminen sanoi, että syntynyt sopimus on melko lähellä sitä, mitä neljä selvityshenkilöä aiemmin ehdottivat

Kiistan keskiössä oli 700 pakettilajittelijan siirtäminen Medialiiton ja Teollisuusliiton halvempaan työehtosopimukseen. Paltan eli Palvelualojen työnantajat ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi valtakunnansovittelijan toimistolla, että toteutettu liikkeenluovutus Postin tytäryhtiölle pysyy voimassa, ja pakettilajittelijat pysyvät Posti Palveluiden palveluksessa. Heidän työehtonsa määräytyvät kuitenkin Paltan ja PAUn nyt hyväksytyn työehtosopimuksen mukaan.

Postin työnseisaus olisi jatkunut jopa lähes jouluun saakka, jos sopua ei olisi löytynyt. Tämän viikon maanantaina PAU laajensi lakkoaan postin jakeluun, käsittelyyn ja kuljetukseen sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Viivästyneet postilähetykset perille jouluun mennessä

Posti on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, että työrauha saatiin aikaan ja Posti kertoo verkkosivuillaan, että paketit ja jouluposti ehtivät nyt perille ennen joulua.

– Olemme valmiina verkkokaupan Black Friday -sesonkiin sekä joulusesonkiin. Palaamme normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista. Osa lähetyksistä pystyttiin hoitamaan lakon aikana, ja pahalta sumalta vältyttiin. Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta ja kärsivällisyydestä lakon aikana. Kaikki palvelumme ovat nyt käytössä ja uutta postia voi lähettää, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Pakettien kulku sujui Postin mukaan lakosta huolimatta hyvin ja valtaosa paketeista saatiin jaettua asiakkaille normaalissa aikataulussa suuremmissa kaupungeissa. Joillakin paikkakunnilla voi olla pienessä osassa paketteja viikon viive

Tämän hetken arvio on, että lakon takia viivästyneet postilähetykset saadaan valtaosin perille vastaanottajille viimeistään jouluun mennessä. Pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti. Postin mukaan arvio täsmentyy vielä, kun työ postinjakelussa alkaa.

Lakon aikana Postin tiloissa säilytyksessä olleisiin kirjeisiin, aikakauslehtiin ja mainoksiin voi tulla useiden päivien tai jopa viikkojen viiveitä. Näitä lähetyksiä jaetaan vastaanottajille yhdessä lakon jälkeen postitettujen lähetysten mukana.

Tukilakot vaikuttaneet monin eri tavoin

Työtaistelu alkoi jo yli kaksi viikkoa sitten, ja se on vaikuttanut monin tavoin muun muassa kirjepostin, pakettien ja sanomalehtien kulkuun. Lisäksi monen ammattiliiton tukilakot ovat hankaloittaneet muun muassa joukkoliikennettä, lentoliikennettä, laivaliikennettä sekä satamissa että matkustaja-aluksilla.

Huomenna torstaina Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto (AKT) ei siis laajenna tukitoimiaan ahtausalalle satamiin. Tämä olisi pysäyttänyt sekä Hamina-Kotkan että Vuosaaren satamien toiminnot kokonaan ja vaikuttanut huomattavasti ulkomaan tavaravientiin. AKT:lla on ollut myös vuoronvaihto- ja ylityökieltoja useilla eri aloilla.

Samoin päättyvät Suomen Merimies-Unionin tukitoimet. Kuinka nopeasti ulkomaanliikenteessä Suomen lipun alla purjehtivat alukset alkavat liikennöidä alkaa täsmentyä.

Merimies-Unionin mukaan on varustamoista kiinni, kuinka nopeasti satamiin jääneet laivat saadaan jälleen liikkeelle. Ammattiliiton mukaan voi kestää hetken, ennen kuin laivoilta kotiin lähteneet merimiehet palaavat töihin.

Laivaliikenne palautumassa normaaliksi tänään

Suurista matkustajalaivoista ainakin Eckerö Linen Finlandia palaa varustamon mukaan liikenteeseen jo tänään iltapäivällä. Silloin laiva lähtee Helsingistä Tallinnaan.

Viking Linen satamiin jääneet laivat alkavat myös palata tänään liikenteeseen (siirryt toiseen palveluun). Illalla Viking Linella on lähdöt Turusta Tukholmaan ja Helsingistä Tukholmaan. Kaikkia varustamon laivoja lakko ei ole pysäyttänyt.

Tallink Siljan liikenne alkaa palautua (siirryt toiseen palveluun) sekin jo tänään normaaliksi. Yhtiön laiva Turusta Tukholmaan lähtee illalla normaalin aikataulun mukaan. Helsingistä Tukholmaan liikennöivä Silja Serenade palaa linjalleen huomenna torstaina. Baltic Prinsessin saaristoristeilyt liikennöivät normaaliaikataulussa huomisesta torstaista alkaen.

Ilmailualan Unionin mukaan sen tukitoimet ovat päättyneet tänään Postin työriidan päätyttyä. IAU:n jäsenet osallistuvat jälleen normaalisti postin käsittelyyn lentoasemilla.

Suomen Elintarviketyöläisten liitto (SEL) ei ole käsitellyt Postin kuljetuksia tuen ilmauksena PAUlle. SEL aloitti tukilakkonsa viime viikon perjantaina ja se olisi jatkunut 8. joulukuuta asti. Posti on kuljettanut useita elintarviketuöteryhmiä kauppoihin. Tämän pelättiin vaikuttavan jo kauppojen hyllyjen tarjontaan esimerkisi joidenkin panimoalan tuotteiden osalta. Tukilakko päättyy SEL:in ilmoituksen mukaan välittömästi ja töitä jatketaan normaalisti.

Sähköliitto lopettaa myös tukilakkonsa välittömästi. Sähköliitto aloitti tukitoimet tämän viikon maanantaina. Sähköliiton jäsenet keskeyttivät huolto-, korjaus- ja kunnossapitotyöt seitsemässä postikeskuksessa tgampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa sekä Vantaalla rahtiterminaalissa.

Myös Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tukilakot päättyvät. Liitto jatkoi viime maanantaina aloittamaansa tukilakkoa. Se lopetti käsittelemästä Postin jakeluverkossa kulkevia paketteja ja kirjeitä Postin palvelupisteissä eli niin sanotuissa asiamiesposteissa. Postin 750 palvelupistettä ovat kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

Niin ikään **Rautatiealan unionin (RAU)**uudet tukitoimet peruuntuvat. Perjantaiksi oli suunniteltu tukitoimia, jotka olisivat koskeneet VR:n ja Finrailin toimihenkilöitä. Lakko olisi haitannut raideliikennettä sekä henkilö- että tavaraliikenteessä. Häiriöitä olisi ollut asiakaspalvelussa, lipunmyynnissä, tavaraliikenteen ohjauksessa ja häiriöistä tiedottamisessa. Finrailissa työnseisaus olisi koskenut liikennesuunnittelijoita.

Lue myös:

Postilakko päättyy, oppositio vaatii demariministereitä tilille Posti-jupakasta: "Vaikuttaa vähintäänkin sekavalta"

Kuinka kalliiksi tukilakot käyvät Suomelle? EK: "Suhteeton toimi" – SAK: "Ei kansantalous tähän kaadu"

Ahtaajien tukilakko pysäyttäisi Suomen suurimman vientisataman koko liikenteen – satamajohtaja: "Mitään hyvää tästä ei seuraa"

Metsäteollisuus ry: Tukilakot ja lakot aiheuttamassa miljoonamenetykset

Suosittelemme sinulle