Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Korkein oikeus ei myöntänyt kaupungille valituslupaa – sivutoimisille palomiehille maksettava varallaolosta täysi palkka

Sivutoimisten palomiesten varallaolokorvauksista on kiistelty Lappeenrannassa vuosia. Saatavien määrää käsitellään seuraavaksi käräjäoikeudessa.

lavolan paloasema lappeenranta etelä-karjalan pelastuslaitos
Korkein oikeus ei myöntänyt Lappeenrannan kaupungille valituslupaa sivutoimisten palomiesten varallaolokorvauksia koskevassa kiistassa. Asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa. Kuvituskuva. Kuva: Klaudia Käkelä / Yle
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus ei ole myöntänyt Lappeenrannan kaupungille valituslupaa kiistassa, joka koski Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sivutoimisten palomiesten palkkaetuja.

Asiassa oli kyse siitä, katsotaanko sivutoimisten palomiesten varallaolo täyteen palkkaan oikeuttavaksi työajaksi. Kaupungin mukaan näin ei ollut.

Kaupungin näkemyksen mukaan kyseessä on ollut tavanomainen varallaolo, josta sivutoimiset palomiehet ovat saaneet asianmukaisen korvauksen. Sivutoimisille palomiehille oli maksettu varallaolosta korvausta, jonka suuruus on 30 prosenttia tuntipalkasta.

Itä-Suomen hovioikeus linjasi aiemmin keväällä, että varallaoloaika on työaikaa. Hovioikeuden päätös jää nyt voimaan.

Saatavien määrä käsitellään käräjäoikeudessa

Yhteensä 26 Luumäen ja Lappeenrannan Joutsenon sivutoimista palomiestä vaatii kaupungilta maksamattomia palkkoja varallaolosta. Summa on yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Palomiehet ja kaupunki ovat kiistelleet palkkasaatavista vuosia. Kaupunki linjasi vuonna 2015, että se ei maksa varallaolosta täyttä palkkaa sivutoimisille palomiehille. Tämän jälkeen palomiehet veivät asian käräjäoikeuteen.

Oikeudessa ei ole tähän mennessä otettu kantaa saatavien määrään vaan ratkottu sitä, onko sivutoimisten palomiesten varallaolo ollut työaikaa.

Palkkasaatavien käsittely jatkuu seuraavaksi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Suosittelemme