Hyppää sisältöön

Sukkahousut ovat pikkujoulujen vihattu ja rakastettu asuste – myös kertakäyttöasusteelta vaaditaan yhä enemmän vastuullisuutta

Ekologisempia sukkahousuja odotellessa niiden kestävyyteen voi vaikuttaa oikealla käsittelyllä. Katso ammattilaisten 12 vinkkiä kestävään käyttöön.

Nainen sukkahousuissa, joiden polvissa on kissan kuvat.
Sukkahousujen menekki on koko historiansa ajan ollut sidoksissa hameenhelmojen pituuksiin. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Kati Latva-Teikari

Haarakiila jää puoliväliin reittä. Jalkaterä lörpöttää. Sääri puristaa tai on makkaralla. Pahinta on, jos vyötärönauha rullaa sukkahousut yllättäin puolitankoon.

Jokainen sukkahousuja käyttävä on tehnyt hutiostoksia. Vaikka moni sukkahousuja inhoaakin, asuste pitää pintansa vuosikymmenestä toiseen.

Pelkästään Norlyn-merkin alla myydään Suomessa vuosittain miljoonia sukkahousupareja. Kun mukaan lasketaan muut merkit, päästään valtaviin määriin.

– On tosi rasittavaa, ettei sukkiksia voi sovittaa. Varsinkin, jos satsaa vähän kalliimpiin ja sitten ne eivät istukaan, sanoo tietokirjailija, stylisti Sohvi Nyman.

Hermo menee myös, jos sukkahousut hajoavat heti ensimmäisellä jalkaan vetäisyllä tai jos viimeistään lounastauolla säärtä koristaa silmäpako.

Mielikuva kertakäyttötuotteesta ei ole trendikäs vuonna 2019.

Maija Forsell ja mustat sukkahousut, joissa on salmiakkikuvioita.
Kokkolalainen abiturientti Maija Forsell puki marraskuisena päivänä hameen, koska lukujärjestyksessä oli helppo ja lyhyt päivä. Salmiakkikuvioiset sukkahousut pääsivät jalkaan toista kertaa. Forsell kertoo omistavansa viidet sukkikset. Ostopäätökseen vaikuttaa vain ja ainoastaan se, että sukkahousujen pitää olla nätit. Salmiakkikuvioiset ihastuttivat heti. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Sukkahousuille lisää käyttöikää

Orkla-konserniin kuuluvan Norlynin markkinointipäällikkö Anniina Vikman listaa kuusi vinkkiä, joilla estää sukkahousuja hajoamasta käsiin:

1. Uudet sukkahousut kannattaa ennen käyttöä kastella ja antaa kuivua. Pitkä paketissa olo kuivattaa elastaanikuidut, jolloin ne rikkoutuvat helpommin.

2. Jos kasteluun ei ole aikaa, sukkahousuja venytetään varovasti ennen pukemista. Vaikka elastaani ei saa kaipaamaansa kosteutta, kuidut kuitenkin saavat pituutta.

3. Erittäin ohuet sukkahousut on parasta pukea käsineet kädessä. Sormukset kannattaa aina riisua, kun rullaa sukkahousuja jalkaansa.

4. Kovettuneet ja karheat kantapäät ovat sukkahousujen surma. Myös varpaankynnet kannattaa pitää lyhyinä.

5. Sukkahousut kerätään käsiin. Kärkiosa asetellaan varovasti paikoilleen jalkaterään. Varpaille kannattaa jättää riittävästi tilaa. Housut rullataan ja vedetään varovasti ylös. Haarakiilan on oltava kunnolla paikoillaan ennen vyötärölle asti vetämistä.

6. Pesu aina pesupussissa.

Nainen sukkahousuissa.
Hyvin istuvat sukahousut laskeutuvat jalkaan niin reideltä kuin nilkaltakin. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Valitse kokoa isommat ja astetta tummemmat

Stylisti Sohvi Nyman rakastaa sukkahousuja. Hänen listaltaan löytyy vinkkejä kokoon ja väriin:

1. Naisilla on taipumus arvioida itsensä pienemmiksi kuin ovat, joten kannattaa ostaa hieman omaa kokoa isommat sukkahousut.

2. Vartalo rakastaa muotoilevia sukkahousuja. Olo on heti ryhdikäs, kun reidet eivät lölly. Napakat sukkikset tukevat myös vatsaa ja selkää.

3. Sääret näyttävät parhaimmilta ohuissa sukkahousuissa eli deniereiksi mielellään 15. Denier-määrä kertoo, paljonko 9000 metriä lankaa painaa grammoina. Mitä enemmän deniereitä, sen paksummat sukkahousut.

4. Kiiltävä imartelee juhlapukeutumisessa jalkoja. Hame myös laskeutuu hyvin, koska se ei tartu niin helposti kiiltävään pintaan.

5. Moni valitsee liian vaaleat sukkahousut. Paras väri on omaa ihonväriä hieman ruskeampi.

6. Sukkahousuilla voi säväyttää. Pikkujoulukauteen sopivat vaikkapa kultakimalteiset verkkosukkahousut. Niiden alle kannattaa pukea ihonväriset sukkahousut, ettei lookista tule joulukinkkufiilis.

Sanna Koskela pukeutui mustiin sukkahousuihin, mustaan hameeseen ja harmaaseen paitaan.
Sanna Koskela innostui hameista ja sukkahousuista vasta aikuisena. – Oli työn takana löytää itselle hyvä ja istuva malli, mutta kun se löytyi, en enää muuta osta, hän sanoo. Kokkolalaisen lempparit ovat ohuehkot sukkahousut, mutta arkikäytössä muutkin käyvät. Kotona on kaksi isoa laatikkoa täynnä tummia ja vaaleita pareja. Verkkosukkahousuja löytyy, mutta kuvioita ei. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Sukkahousujen ekologia ja teknologia

Valtaosa sukkahousuista on tekokuitua eli polyamidia ja elastaania. Raakaöljypohjainen tuotantoprosessi kuormittaa luontoa.

Ekologiset ja eettiset valinnat ohjaavat yhä enemmän kuluttajien ostopäätöksiä.

Markkinointipäällikkö Annina Vikmanin mukaan myös sukkahousujen käyttäjät kysyvät jo vastuullisuuden perään.

Orklan vastaus on esimerkiksi ensi vuonna lanseerattavat kierrätyskuitusukkahousut. Niiden tuotannosta syntyy 80 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä perinteiseen polyamidiin verrattuna.

– Valmistusprosessissa pystytään säästämään yhtä lankakiloa kohden 159 litraa vettä.

Markkinoilla on jo olemassa kasvipohjaisia materiaaleja, mutta Vikmanin mukaan tuotantovolyymi ei vielä riitä vastaamaan kysyntään, eikä hinta ole vielä kaupallisella tasolla.

– Jos sukkahousuilta halutaan edelleen samat ominaisuudet kuin nyt, uudet materiaalit eivät vielä pysty korvaamaan kaikkia vanhoja, hän toteaa.

Sukkahousunäytteitä roikkumassa kaupan sukkaosastolla.
Valtaosa suomalaisnaisista suosii himmeäkiltoisia tai kiiltäviä sukkahousuja. Syksyllä mustat sukkahousut myyvät parhaiten. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Markkinointipäällikkö näkee sukkahousujen kehityksessä valtavat mahdollisuudet. Yhdysvalloissa Spanx-yhtiö on 2019 lanseerannut sukkahousut käsivarsille.

Anniina Vikman uskoo myös älyteknologian tulevan osaksi asustetta. Voi olla, että sukkahousut pystyvät joskus mukautumaan täysin kantajansa ihonsävyyn tai vaikka viilentämään ihoa helteellä.

– Ehkä tulevaisuuden sukkahousut jopa mittaavat jalkojen verenkiertoa!

Suosittelemme sinulle