Hyppää sisältöön

Asutuksen lähellä liikkuvia susia karkotetaan Siikalatvan Kerälänkylällä

Kanta-arvion mukaan alueella elää susilauma. Yhdessä tapauksessa yksi susi lähestyi koiraa ulkoiluttanutta henkilöä.

Susi lumikinosten takana.
Luonnonvarakeskuksen maaliskuun 2019 kanta-arvion mukaan Suomessa on noin 200 sutta pentuineen. Arkistokuva. Kuva: Duncan Usher / AOP
Päivi Annala

Susia karkotetaan Siikalatvan Kerälänkylällä.

Poliisin mukaan Kerälänkylällä on tehty marraskuun aikana havaintoja susista, jotka liikkuvat asutuksen lähellä. Suurimmaksi osaksi havainnot ovat jälkihavaintoja, jolloin susi tai sudet ovat liikkuneet alueella yöaikaan. Myös pihapiiristä on kaksi näköhavaintoa päiväajalta. Yhdessä tapauksessa yksi susi lähestyi koiraa ulkoiluttanutta henkilöä.

Susien käyttäytymisen ja niiden aiheuttaman mahdollisen riskin vuoksi poliisi on määrännyt sudet karkotettavaksi. Karkottamisella pyritään vaikuttamaan susien käyttäytymiseen ja saamaan ne karttamaan liikkumista asutulla alueella. Susien kanta-arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan alueella elää susilauma.

Susia voidaan säikytellä esimerkiksi ilmaan ammuttavilla haulikon laukauksilla tai karkotepanoksilla. Susia voidaan karkottaa, jos ne tulevat alle sadan metrin päähän asutusta talosta, tuotantoeläinrakennuksesta tai laitumesta.

Karkottamisen toteuttaa Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle