Hyppää sisältöön

Latvala toivoo ajavansa maailmanmestaruudesta kaudella 2021 – ensi vuodesta hän neuvottelee vain Toyotan kanssa: "Toiveeni on, että pystyisin jopa viisi MM-rallia ajamaan"

Rallikuljettaja Jari-Matti Latvala ei saanut jatkosopimusta Toyotalle. Hän ei kuitenkaan tavoittele siirtoa esimerkiksi M-Sportille.

Jari-Matti Latvala, Toyota 2019
Jari-Matti Latvala haluaa olla ensi kaudellakin Toyota-kuski. Kuva: Octavio Passos/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti

34-vuotiaan Jari-Matti Latvalan nimeä ei löytynyt Toyotan ensi kauden WRC-kuljettajien joukosta. Tästä huolimatta kokenut rallikuljettaja neuvottelee yhä tallin kanssa.

Latvala on jo aiemmin kertonut Yle Urheilulle, että hän haluaisi joka tapauksessa ajaa tulevalla kaudella vähintään yhden rallin, joko Suomessa tai Ruotsissa. Nyt Latvala vahvistaa, että hänet nähdään ensi vuonna ralliteillä.

– Toyotan kanssa minulla on ollut upeita vuosia ja haluan jatkaa heidän kanssaan yhteistyötä. Neuvottelen heidän kanssaan nyt Suomen ja Ruotsin ralleista. Toiveeni on, että pystyisin jopa viisi MM-rallia ajamaan. Se olisi tosi kova juttu. Mutta asiat ovat kesken ja niistä neuvotellaan, Latvala kommentoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Jos ajan, on varmaa, että merkki on Toyota. Voin sataprosenttisesti varmistaa, että M-Sportille en ole siirtymässä.

Jari-Matti Latvala

Toyota on talli, jonka autolla Latvala aikoo tulevaisuudessa ajaa. WRC-talleista M-Sport ei ole vielä julkaissut tulevan kauden kuljettajiaan, mutta sieltä Latvala ei tavoittele paikkaa.

– Jos ajan, on varmaa, että merkki on Toyota. Voin sataprosenttisesti varmistaa, että M-Sportille en ole siirtymässä.

Latvala toivoi viimeiseen asti, että olisi saanut sopimuksen ensi kaudesta Toyotalta. Hänelle selvisi viime viikolla, ettei jatkosopimusta tule.

Vaikka iso haave jäi tässä kohtaa toteutumatta, Latvala vastailee kysymyksiin hyvillä mielin. Hän ymmärtää tallin ratkaisun satsata nuoriin kuljettajiin.

– Olisin totta kai halunnut jatkaa, mutta nykyinen kauteni ei ollut hyvä. Se oli huonoin kauteni, jonka olen WRC-sarjassa ajanut. Oli kaikenlaisia stressitekijöitä ja tulokset jäivät huonoiksi. Ymmärrän sen, että Toyota isona konsernina halusi miettiä tuloksen tekemistä ja maailmanmestaruudesta ajamista.

Latvala sijoittui MM-sarjassa seitsemänneksi päättyneellä kaudella. Hän keräsi 94 pistettä.

Toyotan kanssa neuvottelut muista töistä

Ensi kaudella Latvala siis toivoo ajavansa viisi MM-rallia. Tämän lisäksi hän aikoo jatkaa yrittäjänä. Jo aikaisemmin Latvala on aloittanut Pohjanmaalla ralliautojen rakentamiseen liittyvää yrittäjätoimintaa. Keskiviikkonakin hän vastaa puhelimeen Pohjanmaalta.

Tulevalla kaudella Latvala ei välttämättä keskity vain omaan yritykseensä.

– Olen neuvotellut Toyotan kanssa mahdollisista muista työjutuista. Katsotaan niitä sitten.

Kokonaan Latvala ei ole haudannut haavettaan kuljettajien maailmanmestaruudesta ja siitä, että palaisi WRC-sarjaan yhden välikauden jälkeen.

Sébastien Ogier
35-vuotias Sebastien Ogier on voittanut urallaan kuusi rallin maailmanmestaruutta. Hänen uransa päättyy kauteen 2020, mikä voi avata Latvalalle vielä mahdollisuuden WRC-sarjaan. Kuva: EPA

Esimerkiksi Toyotalle siirtyvä Sebastien Ogier on jo ilmoittanut, että hänen uransa päättyy ensi kauden jälkeen. Näin ollen hänen sopimuksensa Tommi Mäkisen tallin kanssa on vain vuoden mittainen.

– Jos haluan 2021 olla rallin MM-sarjassa mukana, ensi vuonna on ajettava kilpailuja ja annettava näyttöjä. Kukaan ei tule kotoa pyytämään, jos ei ole vuoteen ajanut. Siinä kohtaa kuljettajaa ei enää muisteta.

Ensi kauden yksittäisillä kisoilla onkin iso painoarvo Latvalalle, jotta paluu sarjaan olisi mahdollinen.

– Vielä ensi vuonna voin kokeilla. Jos silloin ei onnistu, eivätkä tulokset ole hyvällä tasolla, 2021 on turha lähteä enää kokeilemaan.

Kunto on pidettävä yllä

Vaikka Latvala työskentelee ensi kaudella todennäköisesti pääosin yrittäjänä, hänen on MM-haaveensa vuoksi edelleen elettävä kuin ammattilaiskuljettajan. Tämä tarkoittaa, että Latvalan on ajamisen lisäksi pidettävä hyvää huolta fyysisestä kunnostaan.

– Rallikausi on pitkä, ja jos ensi kauden lopulla tulevat kuljettajapäätökset, vasta silloin ei voi aloittaa peruskuntoharjoittelua. Palaset pitää olla fysiikkapuolella kohdillaan.

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala on voittanut urallaan 18 osakilpailua rallin MM-sarjassa. Viime kaudella hän oli parhaimmillaan kahdesti kolmas. Kuva: AOP/imago sport

Urallaan Latvala on sijoittunut kolmesti MM-sarjassa toiseksi. Haave maailmanmestaruudesta elää yhä, sillä toisista sijoista on jäänyt vähän hampaankoloon.

– Vuonna 2014 minulla oli isot edellytykset ajaa maailmanmestaruudesta, mutta se kaatui omaan mahdottomuuteeni ja typeryyteeni. Tein tärkeimmällä kohdalla virheen.

– 2017 meillä oli Toyotan kanssa upea alkuvuosi, mutta meillä oli vähän liikaa teknisiä ongelmia. Olimme ekaa vuotta mukana. Se kaatui vähän siinä kohtaa.

Latvala haluaa päästä vielä samaan lataukseen kuin parhaimmilla kausillaan.

– Jos saisin 2021 paikan, sillä fiiliksellä lähtisin, että lähden ajamaan tosissaan mestaruudesta. Olen ajanut niin pitkään, että mitään muuta en näkisi enää motivaationa, vaan se on se juttu.

Lue myös:

Kalle Rovanperä tekee historiaa! Toyota vahvisti tulevan kauden kuljettajat – Jari-Matti Latvalan taival tallin tehdaskuljettajana päättyy

Toyotan iso johtaja puhui koskettavasti Jari-Matti Latvalasta – tapaaminen suomalaishotellin aulassa merkitsi todella paljon: "Meidän piti palata MM-sarjaan"

Kommentti: Lähtöpassit Toyotalta saanut Jari-Matti Latvala on joutunut turhaan maalitauluksi – uskomatonta uraa on syytä kunnioittaa

Suosittelemme sinulle