Virolaisen rallin maailmanmestarin Ott Tänakin siirtyminen Tommi Mäkisen johtamasta Toyotan tiimistä Hyundaille kuohuttaa edelleen. Viimeisimpänä asiaa kommentoi Tänakia asioita hoitava entinen virolainen rallimestari Markko Märtin maanantaina. Hän kritisoi virolaismedia Delfin haastattelussa kovin sanankääntein muun muassa Tommi Mäkistä.
Märtinin mukaan Mäkinen olisi voinut pitää Tänakin, jos hän olisi todella halunnut sitä.
– Oikea aika olisi ollut silloin, kun asiat ovat pöydällä, esimerkiksi elokuussa ja syyskuussa. Mutta jos maalivahti menee penkille jalkapallo-ottelussa, on suuri todennäköisyys, että vastustaja tekee maalin, Märtin vertasi.
– Jos minä haluaisin kuljettajan, olisin tehnyt asiat eri tavalla. En ymmärrä, mitä siinä tallissa tapahtuu.
Tommi Mäkinen, mistä Märtin on oikein hikeentynyt?
– En tiedä. En tunnistanut itseäni kommenteista. En halua ottaa hirveän paljon kantaa asiaan. Olemme keskustelleet koko ajan hyvässä hengessä. Tällainen loanheitto ei ole kuulunut missään vaiheessa meidän toimintaamme, Mäkinen sanoo
Märtin perusteli Delfin haastattelussa Tänakin siirtymistä pois Toyotalta monisyisenä.
– Urheilullisten odotusten täytyy täyttyä ja työtoverien pitää olla sopivia. Ei ole kivaa mennä töihin, jos ympäristö ei ole hyvä tai siellä ei haluta sinun olevan paikalla, Märtin sanoi.
Tommi Mäkinen, mikä on virallinen totuus, miksi Ott Tänak lähti Toyotalta?
– En tiedä. On varmaan monenmoista syytä ja asiaa. Tietysti Ott haluaa varmasti mennä eteenpäin ja nähdä uusia asioita. Sama hommahan se oli, kun hän lähti kaksi vuotta sitten Fordilta. Mutta en osaa ihan tarkasti sanoa.
Märtin syytti Toyota-tallin ilmapiiriä ja olisit voinut hänen mukaansa halutessasi pitää Tänakin. Onko tässä kulttuurieroja taustalla vai mitä sitten?
– En ihan oikein ymmärrä sitä. En ainakaan minä ymmärtänyt, että tämä asia olisi ollut millään tavalla vaikuttava. En pysty kyllä sitä suoraan sanomaan, Mäkinen vastaa.
– Olen sivusta kuullut työskentelyä. Paine on kisan aikana kova. Tässä on varmasti kyse jostain, mikä on normaalia työntekoa. Kuljettaja keskittyy täysillä ja haluaa voittaa. Jos hänellä on joku asia, jota hän haluaa muuttaa. Joku ei ole sitten heti tykännyt. Siinä voi tullla jotain pientä. Mutta tämä on ihan normaalia ja kuuluu moottoriurheiluun.
Millaiset välit sinulla on Märtinin kanssa?
– Emme ole yhteydessä sen jälkeen, kun viimeiset neuvottelut oli käyty. Mutta ei ole mitään sen kummempaa.
Kuuluuko tällainen dramatiikka lajiin?
– En ole tässä muodossa nähnyt aikaisemmin. Nykyteknologia mahdollistaa kaikki spekuloinnit. Joku antaa kommenttia, joka tulee muusta suunnasta. Kommentti menee läpi ja asiasta tulee niin sanotusti todellinen. Tämä kaikki juontuu ehkä tämän päivän nopeasta tiedonkulusta.
Mikä oli R5-projektin merkitys neuvotteluissa?
Yhdeksi väännönaiheeksi Märtinin Tänak-neuvotteluissa Toyotan kanssa on spekuloitu Toyotan R5-autoprojektia. R5-autoilla kisataan esimerkiksi MM-sarjan alemmassa luokassa ja erilaisissa kansallisisssa sarjoissa.
Märtin kiisti Delfin haastattelussa, että olisi kiinnostunut Toyotan R5-hankkeesta.
– R5-autoilla ei ole painoarvoa. Niiden pyörittäminen tarkoittaisi hikoilua. Tuotot sopimuksessa laskettaisiin vain joillain pilkuilla. Olemme tehneet töitä tiimissämme 15 vuotta. Tämä asia ei ole sellainen, jota käytettäisiin äärimmäisissä ratkaisuissa, Märtin avasi.
Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko ei kuitenkaan usko Märtinin puheisiin. Hänen mielestä neuvotteluissa on pidempään jo haissut se, että pitkittyneessä saagassa on ollut kyse R5-projektin kaltaisista isoista asioista.
– Markko on antanut tiukat raja-arvot. Hänen neuvotteluvalttinsa oli se, että Tänak ajaa. Mutta hänen tiiminsä MM Motorsport saisi oikeudet rakentaa Toyotan R5-autot. Se on oikeasti iso bisnes. Siinä kohtaa kuljettajapalkat ja sopimukset ovat vain pieni pisara meressä.
Tahko vertaa R5-autobisnestä lukuihin muilta autonvalmistajilta. Markkina on hänen mukaansa valtava. Usein R5-autoja myydään yksityistiimeille käyttöön.
– Yhden R5-auton keskihinta on 250 000 euroa. Jos mietitään, että Skoda on myynyt tällä hetkellä yli 300 R5-autoa. Ford on myynyt yli 200 R5-autoa. Jokainen osaa siitä laskea, kuinka suuresta bisneksestä puhutaan. Volkswagenilla on myös yli vuoden jono, jos haluaa tilata heidän R5-autonsa, Tahko sanoo ja muistuttaa, että Peugeotilla ja Citroënilla on myös esimerkiksi omat R5-ralliautot.
– Toyota on maailman suurin autonvalmistaja ja Toyotan WRC-auto on tällä hetkellä sarjan nopein auto. Heidän R5-autonsa olisi erittäin kiinnostava tuote.
Tänak osti keväällä siivun MM Motorsportista. Tahko uskoo myös siihen, että R5-projekti on näytellyt roolia myös Hyundain ja Tänakin asioidenhoitaja Märtinin neuvotteluissa.
– Tulemme vielä näkemään MM Motorsportin ja Hyundain yhteistyötä joissain määrin lähitulevaisuudessa. Hyundai kehittää uutta R5-autoaan ja uskon, että MM Motorsport tulee olemaan siihen liitoksissa, Tahko sanoo.
– Tommin ja Märtinin yhteistyö on alkanut R5-projekteista. MM Motorsport on ajattanut vuosia Toyotan kehitysohjelmaan kuulunutta Takamoto Katsutaa Fordin R5-autolla. Kehitysohjelmaan kuului myös Hiroki Arai. Olen aika lailla varma, että tämä iso R5-bisnes on Tänak-kuvion taustalla.
Toyotalla R5-autohanke on ollut jo pitkään vireillä. Huhtikuussa Mäkinen jo ilmoitti esimerkiksi Iltalehdessä, että heillä on suunnitelmissa tehdä R5-auto. Mutta asian edistymisestä ei ole sen koommin puhuttu.
– Meillä on tutkimustyötä R5-autosta aika tavalla. Olemme tehneet markkinatutkimusta ja esivalmistelua. Meillä ei ole vielä päätöstä siitä, kuinka tulemme toimimaan. Päätös tulee varmaan Japanista, Mäkinen kertoi keskiviikkona kuulumiset projektista.
– Valmista R5-autoa ei nähdä ainakaan lähitulevaisuudessa tositoimissa. Jos se tulee, menee ainakin pari vuotta. Tämän hetken autoon R5-auto ei ole missään tapauksessa suunnitelmissa.
Tahkolla on näkemys, miksi projekti on viivästynyt.
– Heillä ei ole ollut oikeanlaista perusautoa, mistä R5 rakennettaisiin. Edellinen Yaris ei soveltunut R5-autoksi, Tahko kertoo.
Mäkinen korostaa Tänak-neuvotteluihin liittyvien uteluiden kohdalla, että Märtin ajatti tiimissään esimerkiksi Katsutaa Fordilla. Siksi hänen mukaansa tehty yhteistyö Märtinin kanssa ei ole liittynyt varsinaisesti Toyotaan.
–R5-projektia ei ole meillä päätetty vielä edes tehtävän, Mäkinen painottaa.
Ensi kaudelle ilon- ja huolenaiheita
Ensi kaudelle Tommi Mäkisen voi nähdä kuitenkin eräänlaisena voittajana kuskipelissä. Tänakin lähdön jälkeen vielä hänen tiiminsä tilanne näytti vaikealta, koska Toyotalla ei ollut riveissään yhtäkään viime kausien kolmesta supertähdestä: Tänak, Ogier ja Thierry Neuville.
Nyt Mäkinen on iloisessa tilanteessa.
– Meille oli iso pettymys, että Ott halusi lähteä pois. Olisimme totta kai halunneet jatkaa hänen kanssaan. Mutta nyt voi olla ehkä mielenkiintoisempi tilanne. Kuljettajien keskinäinen kamppailu herättää kiinnostusta, Mäkinen sanoo.
– Jos Ott olisi ollut meillä, kaikki olisi automaattisesti olettaneen Ottin voittavan kaikki rallit. Ihan varmasti tulee mielenkiintoinen kausi. Miten Ott ja Neuville kamppailevat keskenään Hyundailla? Kuinka Ogier tulee vääntöön mukaan? Varmasti tulee myös vielä muitakin kuskeja mukaan kisaan.
Pitkällä tähtäimellä huolia rallin MM-sarjassa kuitenkin riittää. Viime viikolla kovia uutisia, kun sarjan historian menestynein automerkki Citroën päätti lopettaa MM-sarjassa. Uutinen oli odotettu, koska tallin emokonserni PSA oli jo vahvistanut aiemmin, että se ei aio olla mukana MM-rallitoiminnassa enää kaudesta 2022 eteenpäin. Tuolloin MM-sarjassa siirrytään käyttämään hybridiautoja.
Kysymysmerkkejä riittää, koska hybridiaikakauden sääntöjä ei ole vielä täysin lukittu. Mäkinen on itse huolissaan erityisesti kilpailumääristä. Ensi kaudella kisataan peräti viidellä eri mantereella neljätoista eri kisaa. Kisakalenteri venyy nyt ensimmäistä kertaa koskaan saman vuoden aikana viidelle mantereelle.
Kalenterin palaavat Safari-ralli Keniassa sekä vuosikymmenen sivussa ollut Japanin ralli. Australian rallin korvaa Uuden-Seelannin kisa. Sivuun jäivät Australian lisäksi Katalonian ja Korsikan MM-rallit.
– Meidän pitää olla suunnannäyttäjiä, tuoda vihreitä arvoja ja tehdä mahdollisimman radikaaleja liikkeitä. Samaan aikaan on tahtotila lisätä kilpailujen määriä, Mäkinen toteaa.
– On olemassa ehkä vastakkaista näkemystä promoottorilla ja autonvalmistajilla. Promoottori haluaisi lisää kisoja ja sitä myöten lisää näkyvyyttä ja markkina-arvoa. Autonvalmistajien kohdalla katsotaan kuitenkin kokonaiskustannuksia. Jos kisojen lukumäärä kasvaa, se nostaa eniten kustannuksia.
Hänen mielestä autonvalmistajien ja promoottorien pitäisi käydä keskustelua huolella siitä, miten kustannukset pysyisivät aisoissa.
– Tiedämme, että hybridiautot nostavat kustannuksia. Nyt pitäisi olla joku hyvä lääke siihen, että kustannukset pystyttäisiin pitämään alhaalla. Sitten olisi helppo tulla mukaan vuonna 2022 uusilla autoilla ja myös autojen lukumäärä kasvaisi, Mäkinen pyörittelee.
– Halutaanko ralli jakaa joka puolelle maailmaa maihin, missä ei ole välttämättä lajikulttuuria. Samaan aikaan tapetaan olemassa oleva kulttuuri Euroopassa. Ehkä yrittäisin pitää mielessä, että ralli on alun perin eurooppalainen laji. Jenkeissä on omat moottoriurheilulajit. Aasiassa ja monessa muussa paikassa on rallia, mutta kannattaisi peilata tarkasti järkevää suuntaa.
Lue lisää: