Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helsingin valtuutetut toivovat kävelysiltaa kalliista Nihdistä keskustaan, purjeveneilijöiden kohtalo huolettaa – Sinnemäki: Sompa-sauna siirtynee "raffimmille alueille"

Helsingin valtuusto hyväksyi Kalasataman eteläpäädyn uuden asemakaavan. Alueelle rakennetaan jopa 19-kerroksisia taloja.

Havainnekuva Nihdistä.
Kalasataman eteläpäätyyn suunniteltu Nihdin uusi asemakaava hyväksyttiin Helsingin valtuustossa. Kuva: Voima Graphics Oy/ Brick Visual/ Anttinen Oiva arkkitehdit Oy
Reeta Salminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Kalasataman eteläkärjen eli Nihdin uuden asemakaavan kokouksessaan keskiviikkona.

Alueelle tulee tulevaisuudessa yli 3000 asukasta. Osa kerrostaloista rakennetaan jopa 19-kerroksisiksi. Suurin osa on kuitenkin kuusikerroksisia.

Nihdistä tulee kaupungin mukaan korkealaatuinen ja vetovoimainen alue.

Samalla siitä tulee myös raitiovaunuliikenteen solmukohta: Nihdistä pääsee tulevaisuudessa ratikalla sekä Pasilaan, keskustaan että Kruununvuorenrantaan Laajasaloon niin sanottua Kruunusiltaa pitkin.

Sompasauna lähtenee muualle

Valtuustossa keskusteltiin asemakaavaa hyväksyttäessä nykyisen Sompasaunan tulevaisuudesta. Sompasauna on avoin yleinen sauna Nihdin päässä. Sitä ympäröi tällä erää graffitit ja jättömaa.

Osa valtuutetuista piti epätodennäköisenä että Sompasauna nykyisellään pystyisi enää jatkamaan tulevan siistin ja kalliin Nihdin eteläpäässä.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) vahvisti, että Sompa-sauna nykyisellään luultavasti siirtyisi tulevaisuudessa "raffimmille alueille", mutta Nihdin eteläkärkeen on kyllä suunniteltu kaksi eri saunaa, Sinnemäki sanoi.

Piraattipuolueen Petrus Pennanen piti harmittavana, että ihmisten itse pystyttämä sauna joutuu väistymään uuden tieltä.

Keskustan Laura Kolbe toi myös esiin, että Nihti vaikuttaa kovin kliiniseltä.

Yhteys Kruununhakaan haaveissa

Kokoomuksen Jenni Pajusen ehdotuksesta kaupunki selvittää kuitenkin vielä kerran, voisiko Nihdistä rakentaa myös kevyenliikenteenväylän Tervasaareen. Valtuutetuista 44 oli samaa mieltä, että asia on hyvä selvittää.

Nyt yhteksiä on suunniteltu vain Kruunuvuorenrantaan sekä Hakaniemeen. Tervasaaren yhteys avaisi suoran yhteyden Pitkänsillan eteläpuolelle Kruununhakaan.

SDP:n Eveliina Heinäluoma muistutti, että asia on jo selvitetty mahdottomaksi, koska purjeveneet eivät mahtuisi sillan alta Nihtiin nyt suunnitteilla olevaan pienvenesatamaan niemekkeen länsipuolelle.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki huomautti, että suuremmat purjeveneet voivat varmaankin pysäköidä jonnekin muualle.

Useat valtuutetut toivat esille, että asiaa silti voidaan varmaan vielä selvittää olisiko mahdollista rakentaa korkeampi silta.

Vasemmistoliiton Sami Muttilainen huomautti, että onneksi kukaan ei ole vielä ehdottanut tunnelia Nihdistä Tervasaareen.

Suosittelemme