Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ex-kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kuollut

Feldt-Ranta kertoi pitkäaikaisesta sairaudestaan avoimesti, koska hän uskoi sen auttavan muita.

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Rannan sydäntä lähellä oli pohjoismainen yhteistyö. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Riikka Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kuollut.

Hän kuoli eilen keskiviikkona pitkäaikaiseen sairauteen 51-vuotiaana.

Feldt-Ranta luopui keväällä 2019 kansanedustajaehdokkuudesta uusiutuneen mahasyövän takia. Hän kertoi Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelussa toukokuussa, että syöpähoidot on lopetettu. Elinaikaa arveltiin tuolloin olevan joitakin kuukausia.

– Minun oli pakko hyväksyä, että tällä kertaa en enää voisi alkaa taistella syöpää vastaan, hän kertoi pari kuukautta myöhemmin Radio Suomen haastattelussa.

Feldt-Ranta sairastui mahasyöpään vuonna 2009. Kahteen kertaan uusineesta syövästä huolimatta hän säilytti myönteisen elämänasenteen. Feldt-Ranta puhui sairaudestaan avoimesti useissa haastatteluissa, koska uskoi monien saavan siitä voimaa.

– Vaikka elämäni loppuu nyt, niin ei minulla ole sellainen olo, etten olisi ehtinyt elää. Minulla on ollut vaikeuksia, mutta myös iloinen ja valoisa elämä. Olen tyytyväinen, että olen ollut yhteiskunnallisesti hyödyksi, Feldt-Ranta sanoi Kuukausiliitteen haastattelussa.

Maarit Feldt-Ranta Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa 2015.
Maarit Feldt-Ranta itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Presidentinlinnassa vuonna 2015. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Maarit Feldt-Ranta valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran keväällä 2007 Uudenmaan vaalipiiristä. Nykyinen Raaseporin kaupunki on Feldt-Rannan synnyin- ja asuinseutu. Karjaan lapsuuden kodin niukka talous, kannustava ilmapiiri ja isän sokeus kasvattivat tyttäriä vastuuseen.

Feldt-Ranta kiinnostui nuorena äitinä, 90-luvulla, politiikasta ja otti yhteyttä työväenyhdistykseen. Lautakuntatyöstä ja kunnallispolitiikasta tie johti myöhemmin vallan kammareihin Helsingissä.

Yhteiskunnallinen tasa-arvo, kaikille tarjolla oleva terveydenhoito ja koulutus pysyivät voimakastahtoisen Feldt-Rannan poliittisina tavoitteina. Hän kertoi ajatuksiaan hyvinvointiyhteiskunnasta sairaalakokemustensa jälkeen Länsi-Uusimaa-lehden 50-vuotishaastattelussa.

– Minulla oli hyvä työ, mutta sairaalassa minä ja miehet siltojen alta saimme samaa hyvää erikoissairaanhoitoa.

Vuonna 2003 Maarit Feldt-Rannasta tuli silloisen opetusministerin Tuula Haataisen (sd.) neuvonantaja. Hän kertoi, että paikallispoliitikon innokas työskentely oli pantu merkille puoluetoimistossa.

Käsipalloa ja suunnistusta harrastaneella Feldt-Rannalla oli hyvä pelisilmä myös politiikassa.

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta puhuu ja vierellä istuu puoluekollega Maria Guzenina eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 5. lokakuuta 2017.
Maarit Feldt-Ranta eduskunnan suullisella kyselytunnilla 5. lokakuuta vuonna 2017. Vieressä istuu puoluekollega Maria Guzenina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hän toimi usean ministerin erityisavustajana Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja Matti Vanhasen (kesk.) hallituksissa. Vuonna 2005 hänet valittiin SDP:n puoluesihteeriksi Jyväskylän puoluekokouksessa.

Suurelle yleisölle vielä tuntemattoman puoluesihteerin työpariksi ja puolueen puheenjohtajaksi nousi Eero Heinäluoma. Heistä tuli läheisiä ystäviä ja toistensa tukijoita myös politiikan ulkopuolella. Feldt-Ranta ehti toimia seremoniamestarina ja bestmanina ystävänsä häissä marraskuussa 2018.

 Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin Suomen-vierailun vastaanotolla Ruotsin Helsingin-lähetystössä lokakuussa 2014. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Maarit Feldt-Rannan äidinkieli oli suomi, mutta hänestä tuli täysin kaksikielinen. Ruotsin kieli ja pohjoismainen yhteistyö pysyivät läpi vuosien politiikanteon punaisena lankana ja sydämen asiana. Hän hoiti sekä puolueessa että eduskunnassa useita ruotsin kieleen tai Pohjoismaihin liittyviä luottamustehtäviä.

Maarit Feldt-Rannan viimeiseen julkiseen esiintymiseen liittyy myös pohjoismainen yhteys. Hän kertoi elämästään ja arvoistaan Radio Suomen kesäohjelmassa Kutsuvieras, joka noudattaa Feldt-Rannalle mieluista, Ruotsin radiosta tuttua Sommarprat-perinnettä.

Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Ranta puolisonsa Vesa Kallionpään kanssa itsenäisyyspäivän juhlissa Presidentinlinnassa vuonna 2018. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viimeisinä kuukausina politiikka jäi taustalle. Keskiössä olivat läheiset, kihlattu, toimittaja Vesa Kallionpää sekä omat aikuistuneet lapset ja entisen puolison tytär. Hän ehti myös iloita ensimmäisestä lapsenlapsesta.

Pitkät jäähyväiset kuten hän itse mennyttä vuosikymmentä kuvasi.

Kuultuaan vatsasyövän uusiutumisesta Maarit Feldt-Ranta kiitti Facebook-seuraajiaan saamastaan myötätunnosta sairautensa aikana. Viesti päättyi Feldt-Rannalle ominaisiin sanoihin: Muista rakentaa onnea ja oikeudenmukaisuutta myös yhteiskunnassa. Elämälle kiitos.

Juttua korjattu klo 15.15 Feldt-Ranta sairastui syöpään vuonna 2009, ei 2007.

Lisää aiheesta:

Tästä voit lukea Feldt-Rannan koko haastattelun Radio Suomen Kutsuvieraana-ohjelmassa ja tästä voit kuunnella ohjelman.

Lue myös:

SDP:n Antti Lindtman Feldt-Rannasta: ”Maarit oli keskeinen osa SDP:n peruskalliota”

Suosittelemme sinulle