Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan pumppuvoimala, bioetanoli ja nesteytetty biokaasu tavoittelevat tuiki tärkeää energiatukea

Ehdolla on 15 hanketta, joista kolme Pohjois-Pohjanmaalta.

Pyhäsalmen kaivoksen tornit
Pyhäsalmen kaivosalueelle ja kuiluihin suunnitellaan Suomen ensimmäistä pumppuvoimalaa, joka toimisi energiavarastona ja hyödyntäisi vesivoimaa sähkön markkinahintojen muutoksen mukaan. Arkistokuva. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Risto Ukkonen

Pohjois-Pohjanmaa on vahvasti mukana, kun valtio päättää seuraavista uuden energiateknologian esittelyhankkeista (siirryt toiseen palveluun) (Työ- ja elinkeinoministeriö). 40 miljoonan euron investointituet jaetaan lähiviikkoina.

Ehdolla on 15 hanketta, joista kolme Pohjois-Pohjanmaalta. Suurinta yli 30 miljoonan rahoitusta haetaan Pyhäsalmen kaivokseen kaavaillulle energiavarastolle, joka hyödyntäisi niin sanotun pumppuvoimalan energiaa. Gasum puolestaan tavoittelee yli kymmentä miljoonaa euroa nesteytetyn biokaasun valmistukseen Oulussa.

Jännitettävää riittää myös Haapavedellä, jossa Kanteleen Voima suunnittelee puupohjaisen etanolin valmistusta liikennekäyttöön. NordFuel-hankkeelle haetaan 27 miljoonaa euroa, mikä on tämän vuoden toiseksi suurin hakemus.

NordFuelin projektijohtaja Timo Strengellin mukaan valtion tuki helpottaisi huomattavasti hankkeen käynnistämistä ja etenkin kansainvälisten rahoittajien osallistumista Haapaveden bioetanolitehtaan rakentamiseen ja tuotantoon.

Strengell arvioi, että jos valtio valitsee Haapaveden yhdeksi uuden energian esittelyhankkeeksi, niin rakentamispäätös on tarkoitus tehdä ensi vuonna. Yli 200 miljoonan euron bioetanolitehdas työllistäisi suoraan satoja henkilöitä, ja vuosituotanto olisi yli 80 miljoonaa litraa. Lisäksi tehdas tuottaisi biokaasua, jota myös hyödynnettäisiin liikennekäytössä.

Haapavedellä on myös suunnitteilla ja osin jo päätettynä satojen miljoonien eurojen tuulivoimahankkeet, jotka yhdessä bioetanolitehtaan kanssa muodostaisivat alueelle yli 600 miljoonan euron arvoisen energiakeskittymän.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle