Hyppää sisältöön

Talvisodan ensimmäisen sotavangin traaginen tarina kirjaksi – Veikko Salkion muistelmat syntyivät jo 70-luvulla, matka kansiin kesti 50 vuotta

Rajavartijana työskennellyt Veikko Salkio ja hänen työkaverinsa siepattiin kaksi päivää ennen sodan alkamista Neuvostoliittoon.

Finnish ski troops played a crucial role during the Winter War.
Suomalaiset hiihtopartiot olivat ratkaisevassa osassa talvisodan aikana. (Arkistokuva) Kuva: SA-kuva
Iina Kluukeri

Talvisodan ensimmäisen suomalaisen sotavangin tarina julkaistaan kirjana 50 vuotta muistelmien syntymisen jälkeen.

Ruokolahdella syntynyt Veikko Salkio kirjoitti muistelmansa sotavankeudesta jo 1970-luvulla, mutta vasta nyt ne julkaistaan kirjana. Teoksen Pummangista Grjazovetsiin – Muistelmat talvisodan vankeudesta on toimittanut Pertti Hyttinen ja sen julkaisee Kustannusosuuskunta Länsirannikko.

Veikko Salkio joutui kahden rajavartijatoverinsa kanssa neuvostoliittolaisten sieppaamaksi Kalastajasaarennon Pummangissa marraskuussa 1939, kaksi päivää ennen sodan alkamista.

Kolmikko päätyi Murmanskin kautta Grjazovetsin vankileirille, noin 400 kilometriä Moskovasta koilliseen. Kaappauksen sanotaan olleen Mainilan laukausten kaltainen provokaatio, jolla Neuvostoliitto yritti oikeuttaa hyökkäyksen Suomeen.

Vapauteen miehet pääsivät huhtikuussa 1940.

Sopiva julkaisuajankohta

Kustannusyhtiö katsoi, että ajankohta kirjan julkaisuun on sopiva juuri nyt, kun lauantaina talvisodan syttymisestä tulee kuluneeksi 80 vuotta. Teoksesta on otettu 500 kappaleen painos.

– Toimittaja Pertti Hyttinen on työstänyt kirjaa useita vuosia. Aineiston kokoamisessa on ollut melkoinen urakka, kertoo Kustannusosuuskunta Länsirannikon hallituksen jäsen Elvi Löhönen.

Teos sisältää myös useita kirjeitä, joita Salkio sai pian vapautumisensa jälkeen ystäviltään ja työtovereiltaan.

Veikko Salkio teki myöhemmin elämäntyönsä luonnonsuojelun parissa ja Kokkolaan perustamassaan luonnontieteellisessä museo Kiepissä. Hän kuoli 94-vuotiaana vuonna 2006.

Suosittelemme sinulle