Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Intian valtameren dipoli-ilmiö kylvää tuhoa itäisessä Afrikassa – Sateet voivat jatkua jopa pitkälle tammikuuhun

Keniassa on kuollut kymmeniä ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa mutavyöryissä.

Poika kävelee tulvivassa Paruan kylässä Keniassa 24. marraskuuta.
Poika kävelee tulvivassa Paruan kylässä Keniassa 24. marraskuuta. Kuva: AFP
Liselott Lindström
Avaa Yle-sovelluksessa

NAIROBI Yöllä on jälleen satanut rankasti, mutta nyt aurinko pilkottaa pilvien takaa. Mary Sogoni tasapainoilee tien laidassa, ja yrittää pitää jalat kuivina.

Kuopat hiekkaisessa tiessä Nairobin Westlandsin kaupunginosassa ovat täynnä vettä, ja paikoittain koko tie on pelkkää vesilätäkköä.

– On satanut aivan liikaa. Emme osanneet odottaa mitään tällaista, ja nyt kuulin, että se jatkuu vielä tammikuuhun asti, Sogoni sanoo.

Taloudenhoitajana työskentelevän Sogonin työmatka alkaa varhain aamulla Dagorettin slummialueelta. Viime aikoina Sogoni on joutunut lähtemään aikaisemmin kuin normaalisti.

Kun sataa, jo valmiiksi ruuhkainen liikenne takkuaa entistä enemmän.

– Kun pääsen bussipysäkille, siellä on hirveät jonot. Ja sen lisäksi bussit nostavat lippujen hintoja. Kun sataa paljon, hinnat saattavat jopa tuplaantua. Kaikilla ei ole siihen varaa, joten moni joutuu kävelemään pitkiä matkoja sateessa, Sogoni kertoo.

Mary Sogoni vesilätäkön vieressä
Mary Sogoni kertoo, että monet joutuvat kävelemään töihin, koska bussilippujen hinnat nousevat sateiden aikana. Kuva: Liselott Lindström/Yle

Sunnuntaina hän odotti perheensä kanssa huolestuneena, kun sukulaistyttöä ei kuulunut kotiin kirkosta.

Tyttö oli kunnossa, mutta ei ollut tunteja jatkuneiden rankkojen sateiden takia päässyt takaisin kotiin.

– Slummialueilla talot ovat huonolaatuisia. Myös liikkuminen on sateella vaikeaa, koska ei ole kunnon teitä, Sogoni kuvailee.

Kenian pääkaupunki Nairobi on kuitenkin säästynyt pahimmilta vahingoilta. Sen sijaan West Pokotin maakunnassa tulvat ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa.

Kymmeniä ihmisiä kuoli viikonlopun aikana sateiden laukaisemissa mutavyöryissä ja parikymmentä ihmistä on edelleen kateissa.

"Intian valtameren El Niño" tunnettu vasta parikymmentä vuotta

Syy rajuihin sateisiin on niin kutsuttu Intian valtameren dipoli-ilmiö, Indian Ocean Dipole, eli IOD. Sitä on kutsuttu myös Intian Valtameren El Niñoksi, mutta IOD vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmastoon vahvemmin kuin El Niño.

Professori Saji Hamid Aizun yliopistosta Japanissa kuului tutkijaryhmään, joka kuvaili ilmiötä ensimmäistä kertaa vuonna 1999.

– Ennen sitä ei tiedetty, että tällainen ilmiö on olemassa ja että se vaikuttaa ilmastoon maailmanlaajuisesti. Vuosina 1997–98 esiintynyttä IOD-ilmiötä luultiin El Niñoksi, Hamid kertoo Ylelle puhelimitse Japanista.

IOD perustuu ilmakehän ja valtameren väliseen vuorovaikutukseen, Hamid selittää.

Kartta
Kuva: The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, Harri Vähäkangas / Yle

Niin kutsuttu positiivinen dipoli-ilmiö tulee voimakkaana noin joka kymmenes vuosi. Silloin itäinen Intian valtameri, joka normaalioloissa on lämmin, kylmenee nopeasti. Vastaavasti läntinen Intian valtameri – eli juuri Itä-Afrikan rannikko – lämpenee.

Se johtaa siihen, että läntisellä alueelle tulee rajuja sateita, kun taas itäisellä puolella esiintyy kuivuutta.

– Dipoli-ilmiö on osittain syypää myös Australian maastopaloihin. Mutta Australiassa on ollut kuivaa jo pitkään, IOD teki kuivuudesta rajumman. Myös Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa asti tämä vaikuttaa ilmastoon, Hamid kertoo.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevaa Mosambikia uhkaa puolestaan uusi hirmumyrsky, jonka odotetaan iskevän maahan joulukuun alussa. Mosambik kärsi keväällä valtavia tuhoja, kun kaksi hirmumyrskyä iski maahan lyhyessä ajassa.

Hamidin mukaan nyt maata Intian valtamereltä lähestyvä hirmumyrsky saattaa myös liittyä dipoli-ilmiöön.

Hankalaa saada apua Kenian tulva-alueille

Kenian tulva-alueilla työskentelee muun muassa Kirkon Ulkomaanapu. Järjestön rauhantyön koordinaattori Aziza Maalim kertoo, että monet ovat menettäneet lähes kaiken.

– Talot ovat savimajoja ja mutavyöryt veivät ne helposti mukanaan. Tiet ovat monessa paikassa huuhtoutuneet pois, joten apua on hankala saada perille, hän sanoo.

Unicef toimitti huopia keskiviikkona West Pokotiin, mutta moni on odottanut jo päiviä tyhjän päällä.

Aziza Maalim
Kirkon ulkomaanavun Aziza Maalim kertoo, että järjestön työ maakunnissa on hankaloitunut sateiden takia. Kuva: Liselott Lindström/Yle

Garissan maakunnassa Tana-joki tulvi ja tuhosi pienviljelijöiden sadot ja vei mukanaan eläimiä. Arvioiden mukaan yli 160 000 kenialaista on joutunut jättämään kotinsa sateiden takia viimeisen viikon aikana.

Myös Somaliassa tulvat ovat pakottaneet ihmisiä jättämään kotinsa.

– Alangoilla asuvia ihmisiä oli kehotettu menemään ylängöille, mutta ei heillä ollut mitään paikkaa, minne mennä. Nyt monet ovat hakeneet turvaa kouluista, jotka onneksi ovat lomalla, Maalim sanoo.

Tutkija Saji Hamidin mukaan rajuin todettu IOD-ilmiö tapahtui vuonna 1961, mutta tämän vuoden IOD on toiseksi pahin. Hamid seuraa sen etenemistä ja päivittää tilannetta lähes joka päivä nettisivuilleen.

Hamid vahvistaa taloudenhoitaja Mary Sogonin pelon, että dipoli-ilmiö jatkuu vielä joulukuun jälkeenkin.

– Normaalisti IOD hellittää joulukuun alkuun mennessä. Nyt se kuitenkin uhkaa jatkua vielä tammikuuhun tai jopa helmikuuhun asti.

Keniassa pitkä sadekausi alkaa puolestaan maaliskuun puolessavälissä eli sateita riittää tulevina kuukausina.

Epävarmaa vaikuttaako ilmastonmuutos dipoli-ilmiöön

Hamidin mukaan on vaikea tietää, vaikuttaako ilmastonmuutos dipoli-ilmiön esiintymistiheyteen tai voimakkuuteen. Ongelma on havaintojen vähyys.

Vuodesta 1978 eteenpäin dipoli-ilmiöstä löytyy satelliittidataa, mutta ennen sitä ei ole juuri muuta kuin laivojen satunnaisia havaintoja.

– Tiedämme, että 1960-luvulla IOD-ilmiö esiintyi rajuna jopa joka toinen vuosi, nyt harvemmin. Ilmastoa ennustavien mallien perusteella on kuitenkin vaikeaa vetää johtopäätöksiä siitä, että IOD vahvistuisi ilmastonmuutoksen myötä, Hamid sanoo.

Kenian länsiosassa West Pokot -maakunnassa raivattiin maanvyöryjen tekemiä tuhoja 23. marraskuuta 2019.
Maanvyöryjen tekemiä tuhoja raivattiin Kenian länsiosan West Pokot -maakunnassa 23. marraskuuta 2019. Kuva: AOP

Hamid toivoisi, että IOD-ilmiö saisi enemmän huomiota. Nyt tutkijoiden varoituksia ei kuultu, vaikka jo vuosi sitten kerrottiin, että tämän vuoden dipoli-ilmiöstä tulee poikkeuksellisen raju.

– El Niño-ilmiö tunnetaan paljon paremmin, ja esimerkiksi vuonna 2015 järjestöt olivat hyvin valmistautuneita El Niñon aiheuttamaan kuivuuteen. Uskon, että osa näistä nyt nähdyistä tuhoista olisi voitu välttää paremmalla valmistautumisella, Hamid sanoo.

Lue lisää:

Kymmeniä kuollut itäisen Afrikan myrskyissä ja tulvissa

Voimakas sääilmiö levittää rankkasateita Itä-Afrikkaan

Suosittelemme sinulle