Hyppää sisältöön

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua

Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.

Viljapeltoa Forssan Jokioisissa
Kaakonkulmalla luomutuotanto on etenkin luomuviljaa, sekä hernettä, härkäpapua ja rypsiä. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle
Tanja Hannus

Kaakkois-Suomessa luomuala on kasvanut jopa 75 prosenttia kuuden vuoden takaiseen verrattuna.

Kehitys on ollut tasaista koko kuluvan vuosikymmenen ajan.

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila.

Kaakkois-Suomen pelloista yli 15 prosenttia eli lähes 21 000 hehtaaria on luomua.

Kaakkois-Suomen luomutiloista 2/3 sijaitsee Kymenlaaksossa ja 1/3 Etelä-Karjalassa. Yhteensä luomutiloja on 290 kappaletta.

Kymenlaakson luomutilat ovat kooltaan suurempia kuin Etelä-Karjalan luomutilat.

Kaakonkulmalla tuotetaan etenkin luomuviljaa. Kotimaisten viljalajikkeiden lisäksi luomuna viljellään hernettä, härkäpapua ja rypsiä.

Luomueläintiloja ja luomupuutarhoja Kaakkois-Suomessa on vähän.

Valtakunnallisestikin tunnettuja eteläkarjalaisia luomutiloja ovat Kuorttisen kanala Lappeenrannassa ja Suomen ainoa biisonitila Parikkalassa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Luomu Kaakkois-Suomessa -koosteesta, joka perustuu julkisiin tilastoihin ja selvityksiin.

Suosittelemme sinulle