Hyppää sisältöön

Black Friday takoo Suomessa ennätyksiä eikä ostoboikotista ole minkäänlaisia merkkejä, sanoo päivää reaaliajassa seuraava asiantuntija

Suomalaisten verkkokauppiaiden viestiryhmä käy kuumana: moni kertoo ylittäneensä viime vuoden mustan perjantain myyntiluvut.

televisioita lastataan Gigantin varastossa
Gigantin Suomenojan-myymälän varasto on mustan perjantain alla täpötäynnä. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Janne Toivonen

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Black Friday eli musta perjantai lyö tällä kertaa ennätyksiä.

Näin sanoo verkkokauppa-asiantuntija Leevi Parsama. Hän seuraa päivää noin 30 merkittävän verkkokauppiaan kanssa yhteisessä Whatsapp-viestiryhmässä.

– Keskustelu käy todella kuumana. Ennätysluvuista puhutaan. Moni on viestinyt, että on jo nyt myynyt enemmän kuin viime vuoden Black Fridayna, Parsama kertoo puhelinhaastattelussa puolenpäivän aikaan perjantaina.

Parsama on Suomen tunnetuimpia verkkokauppa-asiantuntijoita ja mukana vetämässä valtion innovaatiorahoittaja Business Finlandin verkkokaupan kasvuhanketta.

Hän sanoo olevansa yllättynyt myyntiluvuista, sillä kulutuskriittisyyden kasvusta ja suoranaisista ostoboikoteista on puhuttu paljon.

– Mietin itsekin, olisiko tämä ensimmäinen vuosi joka leikkaisi kulutusta. Mutta nyt ei ole näkyvissä minkäänlaista merkkiä siitä, että näin kävisi.

Tempauksetkin ovat purreet

Parsaman mukaan mustan perjantain idea on Suomessa osittain vesittynyt. Yhden päivän tempauksesta on tullut koko viikon kestävä – joskin loppua kohti kiihtyvä – alennuskampanja.

Parsaman mukaan parhaiten pärjäävät kaupat, jotka ovat todella miettineet kampanjoitaan ja kohdistavat ne perjantaille. Tämän vuoden musta perjantai on kattanut ensimmäistä kertaa aivan kaiken kaupan: kampanjassa on myyty jopa hyötyajoneuvoja, tunkkeja ja aggregaatteja.

Erilaisia tempauksiakin on nähty. Parsama nostaa esimerkiksi verkkokaupan, joka on nostanut hintoja viisi prosenttia, mutta lahjoittaa ylihinnan leipäjonoille, eli Hurstinavulle.

– Yrittäjävetoiset liikkeet oivaltavat kikat usein paremmin kuin ketjuvetoiset. On räppivideoita ja kovia alennuksia. Näkyvissä on vanhaa kunnon kauppiashenkeä, Parsama sanoo.

Verkkokauppa-asiantuntija Leevi Parsama.
Leevi Parsama seuraa kauppapäivää reaaliajassa. Kuva: Ari Welling / Yle

YK varoittaa katastrofista, mutta kaupan on myös täyttä roskaa

Ostokarnevaali jatkuu koko viikonlopun ja päättyy maanantaina vietettävään Cyber Mondayhin, kybermaanantaihin. Päivä on tuoretta amerikkalaista tuontitavaraa, ja tähdätty lisäämään verkkokauppojen myyntiä mustan perjantain ostokrapulatunnelmissa.

Mutta onko tämä viimeisiä ostokarnevaalivuosia?

YK varoitti jälleen alkuviikosta, että planeetta on matkalla kurimukseen. Kiinan päästöt asukasta kohden ovat jo ohittaneet EU:n keskiarvon. Iso siivu sen päästöistä syntyy teollisuustuotteista, jotka myydään Euroopassa ja muissa länsimaissa.

Kaupan on aivan kuin ennenkin tukuittain tuotteita, joita kukaan ei tarvitse ja jotka eivät edes toimi. Tämä on mahdollista, koska tuottajien ei tarvitse maksaa tuotteidensa ympäristövaikutuksista.

Kuluttaja-lehti julkaisi torstaina jutun tuotteista (siirryt toiseen palveluun), jotka olivat saaneet sen testeissä surkeat arviot mutta joita myydään nyt musta perjantai -alennuksella. Mukana on sormet polttavia leivänpaahtimia ja vedenpitäviä kiikareita, jotka eivät pidä vettä.

Maailman luonnonsuojelusäätiö WWF:n Suomen-verkkokauppa pysyy perjantaina koko päivän suljettuna.

– Suosittelen jokaisen ostoksen kohdalla käymään edes nopeasti läpi ajatuksen, mistä tuote on tullut ja mihin se käytön jälkeen päätyy, sanoo WWF Suomen asiakkuuspäällikkö Aino Sirkesalo.

Viesti on jokaiselle itsestäänselvä, mutta hukkunut perjantain ostotarjousten mereen.

Parsama: Ostakaa tarpeeseen

Parsama katsahtaa puhelun lopuksi, mitä Whatsapp-ryhmässä on tapahtunut. Uusia viestejä on 37.

Yksi kauppias kertoo, että päivän konversio on ollut melkein 20 prosenttia. Konversio kertoo, moniko verkkokaupan sivuille tulleista asiakkaista myös päätyy samalla ostamaan jotain.

Hyvän ja huonon rajana pidetään kahta prosenttia. Eli jos viidestäkymmenestä kävijästä vähintään yksi ostaa jotain, myynti on raiteillaan.

– Mutta kaksikymmentä prosenttia on ihan käsittämätön määrä, Parsama sanoo.

Parsaman työ on edistää suomalaisten verkkokauppojen myyntiä. Silti hänkin toivoo ostamiseen järkeä.

– Kestävästä kehityksestä puhuminen on tärkeää. Sitä toivoisi, että tavaraa ostettaisiin ennen kaikkea tarpeisiin.

Suosittelemme sinulle