Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Paloturvallisuuden asiantuntija kieltäisi sähköautojen latauspisteiden rakentamisen maanalaisiin parkkihalleihin

Ympäristöministeriössä pohditaan, tarvitaanko sähköautojen yleistyessä rakennusten paloturvallisuusmääräyksiin muutoksia.

Sähköautojen latausparkeihin osoittava kyltti Triplan parkkihallissa
Sähköautojen latausparkeihin osoittava kyltti helsinkiläisessä parkkihallissa. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöministeriössä käsitellään parhaillaan rakennusten paloturvallisuutta koskevasta asetusmuutoksesta annettuja lausuntoja.

Asetusluonnoksen tekstissä ei sähköautoiluun ole puututtu, mutta yksittäisissä lausunnoissa on kannettu huolta sähköautojen yleistymisen aiheuttamista paloturvallisuusriskeistä.

Mutta onko rakennusmääräyksiin tulossa sähköautojen takia uusia vaatimuksia?

– Asia on pohdinnassa, muun muassa autojen muodostaman palokuorman kannalta. Palokuorma vaikuttaa, esimerkiksi kerrostaloissa, osastoivien ja kantavien rakennusosien paloteknisiin vaatimuksiin. Tässä vaiheessa on varhaista ottaa kantaa, aiheuttavatko sähköautot muutostarvetta rakennusten paloturvallisuutta koskeviin säännöksiin. Asia vaatii lisäselvityksiä, toteaa rakennusneuvos Jorma Jantunen ympäristöministeriöstä.

Sekä palomestarin työtä että paloturvallisuussuunnittelua tekevän asiantuntijan mukaan uusilla vaatimuksilla on jo kiire. Syynä on sähköautojen latauspisteiden määrän raju kasvu.

– Latauspisteitä ei pitäisi toistaiseksi lainkaan rakentaa muualle kuin ulkona maanpinnan tasalla oleville parkkipaikoille, sanoo paloturvallisuussuunnittelija, insinööri Ari Mattila.

Palosammutin sammutin merkki tulipaloon valmistautuminen
Jos ihmisiä ei ole välittömässä vaarassa, voi sähköautopalon sammuttaminen olla viisainta jättää palokunnan tehtäväksi. Kuva: Camilla Uçan / Yle

Hänen mukaansa sähköauton palokuorma on tavalliseen polttomoottoriautoon verrattuna huomattavan suuri. Toiseksi, sytyttyään sähköauton akusto palaa erittäin kuumana ja pitkään. Joidenkin akkutyyppien palaminen myös tuottaa itse tarvitsemansa hapen.

– Tehokkaimmaksi sähköautopalon sammutusmenetelmäksi on osoittautunut auton upottaminen veteen, kertoo Mattila.

Käytännössä tämä voidaan tehdä esimerkiksi siirtämällä auto tiiviille siirtolavalle, ja täyttämällä lava vedellä. Ulkona nosto onnistuu, mutta esimerkiksi pysäköintihalleissa se on vaikeampaa.

– Se sammutus täytyy tehdä maan alla ja silloin se on erittäin vaativaa savusukellusta. Ja jos sen kesto on 24 tuntia, Suomessa ei ole yhtään pelastuslaitosta joka siitä tehtävästä suoriutuu jalat kuivina. Se vaatii niin paljon miehiä ja kalustoa että siitä tulee valtava ongelma, hän kuvailee.

Mitä sitten esimerkiksi tyypillisen hypermarketin pysäköintitilojen remontoiminen sähköautopalot kestäviksi maksaisi?

– Jos palonkestoaikaa kasvatetaan, mahdollisesti rakennetaan omia palo-osastoja ja huolehditaan sammutusvesien keräilystä silloin puhutaan joistakin sadoista tuhansista euroista, Mattila laskee.

paloauton letkuja
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vaikka monissa pysäköintihalleissa on jo nyt automaattiset sammutuslaitteet, vaativat autopalot lähes aina palokunnan käynnin paikalla.

– Jos me puhutaan normaalista autopalosta, sammutuksen voi hoitaa ruuttaamalla vettä jäähdyttäjän säleiköstä moottoritilaan tai avaamalla konepellin ja ruuttaamalla. Mutta sähköauton akut, nehän ovat auton lattian alla. Niitä ei pysty sammuttamaan: Jonkun liekin voi lyödä alas, mutta nehän ei sammu sillä, Mattila sanoo.

Mutta kuinka turvallista parkkihalleissa pysäköinti nykyisin on rakenteellisen paloturvallisuuden näkökulmasta?

Koska sähköautoja on vielä suhteellisen vähän, ympäristöministeriössä arvioidaan, että ainakin uusissa pysäköintilaitoksissa paloturvallisuuskysymykset ovat pääosin kohdallaan. Vanhat matalat ja kapeat parkkihallit ovat kokonaan eri asia.

– En usko, että se uudisrakentamisen puolella ongelmaksi muodostuukaan. Mutta toki meillä voi olla vanhaa rakennuskantaa autosuojina. Ne on savunpoiston ja muun osalta suunniteltu sen aikaisten olettamusten mukaan. Ne ovat sitten haasteellisempia, pohtii rakennusneuvos Jantunen.

Lue myös:

Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat lisäämään sähköautojen latauspisteitä – Myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Suosittelemme sinulle