Hyppää sisältöön

Rinne erosi, mutta jatkaa puolueen johdossa ja saanee roolin hallituksen muodostamisessa – Yle seurasi politiikan superpäivää

Uuden pääministeriehdokkaan valitseva puoluevaltuusto on koolla aikaisintaan sunnuntaina. Sanna Marin ja Antti Lindtman tavoittelevat pääministerin paikkaa.

Antti Rinne tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa.
Hallituksensa eronpyynnön jättänyt Antti Rinne (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa dramaattisen päätöksensä taustoista.
Tekijät
  • Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on eronnut ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron.
  • Hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Nyt huomio on SDP:ssä, joka valinnee Rinteelle seuraajan pääministeritarjokkaaksi lähipäivinä.
  • Antti Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on pyytänyt tänään eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Samalla erosi muodollisesti koko Rinteen hallitus.

– Pyydän kunnioitettavasti, että te, arvoisa tasavallan presidentti, vapautatte valtioneuvoston jäsenyydestä minut ja muut valtioneuvoston jäsenet, pääministeri Rinne pyysi Niinistöltä.

Rinne kiitti samalla Niinistöä hyvästä yhteistyöstä.

Rinteen eron taustalla on SDP:n ja hallituskumppani keskustan kiristyneet välit. Keskusta ilmoitti aiemmin, että se voi jatkaa SDP:n kanssa samassa hallituksessa, mutta ei luota enää pääministeri Rinteeseen.

Rinteen paikkaa tavoittelevat nyt sekä SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Ylen A-studiossa vieraillut Marin kertoi, että valinnan tekevä puoluevaltuusto on koolla aikaisintaan sunnuntaina.

Erostaan huolimatta Rinne jatkaa kuitenkin SDP:n puheenjohtajana. Hänen nykyinen kautensa päättyy ensi kesän puoluekokouksessa. A-studion haastattelussa Sanna Marin kertoi, että Rinteellä voisi olla rooli myös hallituksen muodostamisessa.

– Itse pitäisin varsin luontevana sitä, että puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi tässä tilanteessa tämän tehtävän ja kävisi tunnustelut, Marin sanoo.

Lue tästä päivän tapahtumat:

Suosittelemme sinulle