Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuka on Suomen seuraava pääministeri? Tässä nimet, jotka ovat vahvoilla

Suomen pääministeri on vaihtumassa, ja hänelle pitää löytyä korvaaja pian.

Sanna Marin ja Antti Lindtman
Sanna Marin ja Antti Lindtman Kuva: Yle ja Eduskunta
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

On erittäin todennäköistä, että pääministeri Antti Rinne (sd.) kävelee tänään tasavallan presidentin Sauli Niinistön luo Mäntyniemeen ja jättää eronpyyntönsä.

Seuraavaksi joudutaan pohtimaan sitä, kuka SDP:stä korvaa Rinteen pääministerinä, jos puolue ylipäänsä saa pitää pääministerinpaikkansa.

Iltalehden tietojen mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa ensi viikolla, todennäköisesti 12. joulukuuta.

Esittelemme tässä jutussa nimiä, jotka ovat mahdollisesti esillä Rinteen korvaajaksi.

Sanna Marin

Sanna Marin
Sanna Marin. Kuva: Arsi Ikäheimonen / AOP

Sanna Marin on liikenne- ja viestintäministeri, toisen kauden kansanedustaja ja SDP:n 1. varapuheenjohtaja Tampereelta. Marin tuurasi alkuvuonna Rinnettä puheenjohtajana tämän sairastelun ajan. Nousi valtakunnan julkisuuteen näyttävästi kuria pitävänä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Marinilla ei ole taustallaan suurempia kohuja. Osviittaa Marinin mahdollisesta pääministerinpestistä antaa se, että hän palaa tänään Suomeen kesken televiestintäneuvoston kokouksen, koska ministeriltä edellytetään läsnäoloa kotimaassa poliittisen tilanteen takia.

Antti Lindtman

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman saapui demareiden puoluetoimistolle Helsingin Hakaniemessä.
Antti Lindtman Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kolmannen kauden kansanedustaja, vantaalainen Antti Lindtman on myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Lindtman kieltäytyi kevään hallitusneuvotteluiden jälkeen työministerin salkusta muun muassa perhesyihin vedoten, vaikka oli tiettävästi yksi vahvimmista demareiden ministerikandidaateista. Voi silti olla, että Lindtmanin tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia, jotka saisivat hänen ryhtymään pääministeriksi.

Lindtmanin kansanedustajauran ajalta on jäänyt ainakin yksi kupru, niin sanottu listakohu. Silloin kävi ilmi, että hän oli toimittanut eduskunnan puhemiehelle listoja, joissa suositeltiin puheenvuorojen jakamista kulloistakin asiaa parhaiten tunteville demarikansanedustajille.

Ville Skinnari

Ville Skinnari
Ville Skinnari Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Ville Skinnari on toisen kauden kansanedustaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri ja SDP:n 3. varapuheenjohtaja Lahdesta. Skinnaria on pidetty SDP:n johtajiston konservatiivisimpana jäsenenä.

Villit kortit: Kokemusta kehiin?

Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma
Eero Heinäluoma Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Europarlamentaarikko, pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma voi tulla kyseeseen, jos sekä Marin että Lindtman kieltäytyvät pääministerin tehtävästä. Heinäluoma nauttii ainakin valtavaa kansansuosiota: hänet valittiin vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa ensimmäiselle kaudelleen lähes 130 000 äänellä.

Jutta Urpilainen

Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Marinin ja Lindtmanin kieltävän vastauksen myötä pääministeriksi voidaan pyytää myös EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaa komissaaria Jutta Urpilaista. Ennen joulukuussa alkanutta komissaarinpestiään Urpilainen toimi kansanedustajana vuodesta 2003. Urpilainen on myös entinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri. Hänen ministerikauttaan sävyttivät Euroopan talouskriisi ja Suomen kriisimaille myöntämät tukipaketit ja lainantakaukset.

Suosittelemme sinulle