Hyppää sisältöön

Ruotsalaistähti ylistää My Kippilää, joka palasi pelikentille uskomattomalla tavalla – unelmakuva on kantanut "maailman parasta puolustajaa" läpi uran rankimman jakson

MM-kisoihin ei pitänyt olla mahdollista ehtiä – nyt My Kippilä haluaa revanssin Ruotsista kahden kirvelevän MM-finaalitappion jälkeen.

Yksi ajatus on rohkaissut My Kippilää läpi rankan vammajakson: Teen maalin MM-finaalissa, niin kaikki on ollut sen arvoista. Kuva: Yle / Janne Isaksson
Yle Urheilu

Pikku Myy heiluu avainnipussa, kun yksi maailman parhaista salibandynpelaajista avaa oven. ”Pikku” on tosin sana, joka kuvaa tätä Mytä huonosti.

My Kippilä on iso nimi hiihtokaupunki Morassa, missä kaunis talvimaisema marraskuisena keskiviikkona on vaihtunut vesilätäköihin ja räntään edellispäivän sateiden jälkeen.

Tänään Kippilä saa kävellä rauhassa, koska Sportlivin kamerat pelästyttävät, mutta tavallisesti hänet pysäytetään joukkuekavereiden mukaan noin 20 metrin välein.

Fanien kysymykset koskevat yleensä edellistä ottelua tai seuraavaa vastustajaa, mutta tänä syksynä kaikki kysymykset ovat käsitelleet yhtä ainoaa asiaa: Kippilän vasenta polvea.

My Kippilä asuu kivenheiton päässä Moran kävelykadusta, kaupungin ainoassa hissillisessä talossa. Hänen asuntonsa ovenkahvalla roikkui viime kaudella leivonnaisia jokaisen ottelun jälkeen, jossa Kais Moran tähtipuolustaja oli kunnostautunut. Eli useimpien.

– Alakerrassa asuu ihana vanhempi pariskunta. Heillä on myös tapana leikata minusta kertovat jutut paikallislehdestä, ja rappukäytävässä saa aina vastaansa hymyn, 23-vuotias pallotaituri kuvailee naapurustoa.

Tällä kaudella otsikot maaleista, pisteistä ja voitoista ovat kaikonneet. Kippilä on käynyt läpi uransa rankimman jakson, josta hän on päässyt yli hämmästyttävän nopeasti.

Hän on palannut – vastoin kaikkea todennäköisyyttä.

Katso Sportlivin minidokumentti My Kippilästä alta.

My Kippilä vid Vasaloppsmålgången i Mora, november 2019.
My Kippilä – MM-kultajahdissa vastoin kaikkea todennäköisyyttä

Kiistelty rangaistuslaukaus asetti valokeilaan

My Kippilä peippasi itsensä urheiluyleisön tietoisuuteen Tampereen vuoden 2015 MM-kisoissa. 19-vuotiaan debytantin upea ilmaveivi MM-finaalin rangaistuslaukauskisassa olisi voinut päätyä postimerkkiin, mutta päätyikin hylätyksi.

Sääntö, jossa pallo ei rangaistuslaukauksessa saa liikkua taaksepäin, pantiin myöhemmin uuteen uskoon – suureksi osaksi tuomion herättäneen metelin vuoksi. Syntyi "Lex Kippilä".

– Olen yhä sitä mieltä, että maali olisi pitänyt hyväksyä. Pettymystä oli vaikea unohtaa, kun siitä puhuttiin kaikkialla. Mutta se rankkari ja ylipäänsä koko turnaus nosti naisten salibandyn ihan uudelle tasolle.

Suomi hävisi rangaistuslaukauskisan Ruotsille. Sama toistui Bratislavassa kaksi vuotta myöhemmin. Tähdistöjoukkueen puolustaja Kippilä ei onnistunut rangaistuslaukauksessaan ja Ruotsi vei kuudennen peräkkäisen kultansa. Suomi on ottanut neljä hopeaa peräjälkeen. Viimeisen voitto on vuodelta 2001.

– Eikö sanonta kuulu, että kolmas kerta toden sanoo, Kippilä toteaa hymyillen.

Oli kuitenkin lähellä, ettei My Kippilä olisi saanut mahdollisuutta revanssiin. Peli vaikutti jo menetetyltä.

My Kippilän kuuluisa rangaistuslaukaus tuomittiin hylätyksi vuoden 2015 naisten MM-finaalissa Hakametsässä. Uusien sääntöjen myötä pallo saa mennä rankkarissa myös taaksepäin. Kuva: Tomi Jokela / AOP

"Mitä me nyt teemme?"

Globen, 27. huhtikuuta 2019.

Kais Mora johtaa Ruotsin liigan finaalia yllättäjäjoukkuetta Täbyä vastaan ja on matkalla mestaruuteen. My Kippilä saa pallon kentän laidalla, kääntyy, pysähtyy – ja vääntää polven eturistisiteen poikki.

Hän yrittää jatkaa pelaamista, mutta antaa lopulta periksi. Täby kääntää pelin ja kukistaa ennakkosuosikki Moran, joka murenee ilman ykköspuolustajaansa.

– Kun My menee rikki, me häviämme ottelun. Se kuvastaa miten uskomattoman paljon hän merkitsee meille, sanoo Kais Moran kapteeni Anna Wijk, joka on yksi kaikkien aikojen salibandypelaajista.

Lääkäri soitti ja kertoi vamman vakavuudesta, juuri kun Kippilä oli lähtemässä ulos syömään jäähyväisillallista entisten työkavereidensa kanssa. Illanvietosta ei tullut mitään.

– En ikinä unohda sitä hetkeä, kun sain soiton. Se oli iso shokki. Soitin itkien äidille ja kysyin, että mitä me nyt teemme.

Kippilä ei ollut ikinä ennen ollut vakavasti loukkaantunut. Hän ei itse pystynyt puhumaan tapahtuneesta, ja äiti Päivi Häkkinen joutui ilmoittamaan diagnoosin sekä Moraan että maajoukkueeseen.

Kun alkušokki oli laantunut, ajatuksissa alkoivat pyöriä Sveitsin joulukuiset MM-kisat. Ristisidevammasta kuntoutuminen kestää keskimäärin noin yhdeksän kuukautta – MM-turnaus oli runsaan seitsemän kuukauden päässä.

Mahdotonta? Kyllä, useimmat luulivat. Mutta ei My Kippilä.

My Kippilä harjoittelee vahva tuki leikatussa polvessaan. Kuva: Yle / Janne Isaksson

Muut epäilivät – My uskoi

Salibandypelaajien ristisidevammat ovat yleistyneet – Kippilä kutsuu niitä jopa "isoksi trendiksi" naisten puolella. Kohtalontovereita siis löytyi, ja heidän neuvonsa oli selkeä: ota rauhallisesti, äläkä palaa liian aikaisin.

Kippilä ei malttanut odottaa.

– Kyllähän tähän sisältyy riski, mutta olemme tienneet sen alusta alkaen. Minä haluan niin paljon takaisin, ja itse olen koko ajan uskonut, että olen palannut MM-kisoihin mennessä.

Ovatko muut epäilleet?

– Joo, siltä vähän tuntuu. Mutta minä olen uskonut, ja luulen että tahto on ollut suurin syy siihen, että olen jaksanut taistella raskaimpien jaksojen läpi.

Maajoukkueen fysioterapeutti Niko Iivonen on ollut tärkeässä roolissa My Kippilän kuntoutuksessa. Kuva: Yle / Janne Isaksson

MM-kisat mahdottomuus ilman luottofysioterapeuttia

Aikainen tiistaiaamu Espoossa. Hierontakeskuksen toimistolla on vielä hiljaista, mutta yhdestä huoneesta paistaa valo. Salibandymaajoukkueen fysioterapeutti Niko Iivonen mittaa My Kippilän loukkaantuneen jalan voimaa.

– Näyttää vähän erilaiselta kuin kesällä, Iivonen huikkaa.

Iivonen laati keväällä yhdessä toisen maajoukkuefysioterapeutin Jussi Kurrosen kanssa vähintäänkin kunnianhimoisen MM-suunnitelman. Jotta palaaminen olisi edes periaatteessa mahdollista, tarvittiin ripeitä toimia. Vain yhdeksän päivää kohtalokkaan SM-finaalin jälkeen Kippilä lojui leikkauspöydällä.

"Rehellisesti sanottuna ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei tule onnistumaan."

Niko Iivonen, maajoukkueen fysioterapeutti

– Kaikki meni tosi nopeasti ja uskon, että minulle teki henkisesti todella hyvää, etten joutunut odottamaan leikkausta pitkään, Kippilä sanoo.

Kesän aikana Kippilä noudatti kuntoutusohjelmaansa tarkasti vanhempiensa luona Porvoon Hinthaarassa.

Hän osallistui myös kaikille maajoukkueleireille siitäkin huolimatta, ettei pystynyt harjoittelemaan joukkueen mukana. Ensimmäisen leiriviikon teema pari viikkoa operaation jälkeen oli käytännössä opetella kävelemään uudestaan.

– Se, että olen saanut olla maajoukkueen mukana koko ajan, on merkannut todella paljon. Olen tuntenut itseni osaksi joukkuetta, vaikka olinkin loukkaantunut ja tunsin, että he uskovat minuun, Kippilä sanoo ja kiittää erityisesti fysioterapeutti Iivosta.

– Ilman Nikoa en pystyisi pelaamaan MM-kisoissa, sen voin sanoa. Hän on auttanut valtavasti.

My Kippilä on kuntoutunut polven ristisidevammastaan hämmästyttävän nopeasti. Kuva: Yle / Janne Isaksson

Kippilä ja Iivonen ovat olleet yhteyksissä lähes päivittäin leikkauksen jälkeen. Vaikka toipilas ei ole poikennut kuntoutusohjelmastaan tuumaakaan, optimistisen suunnitelman laatijakaan ei uskonut, että aika riittää.

– Rehellisesti sanottuna ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei tule onnistumaan. Aikaa oli niin vähän ja salibandy on suunnanmuutoksineen niin rasittava laji, Iivonen sanoo.

Kippilä on tasapainoillut kohti MM-kisoja, mutta alas hän ei ole pudonnut kertaakaan. Takaiskuilta on vältytty, mihin kuntoutuskurin lisäksi on todennäköisesti vaikuttanut aiempi vammattomuus ja monipuolinen urheilutausta.

Multitaituri on lapsena harrastanut aktiivisesti salibandyn lisäksi muun muassa hiihtoa, suunnistusta, jääkiekkoa, jääpalloa, yleisurheilua ja jalkapalloa.

Nyt hän elää kolmatta vuotta salibandyn puoliammattilaisena Morassa. Hiihtoa hän ei ole tosin hylännyt, asuuhan hän noin sata metriä klassikkokilpailu Vasaloppetin laduilta.

My Kippilällä on seurajoukkueensa Kais Moran harjoituksissa päällään oranssi liivi, jotta joukkuekaverit muistavat olla varovaisia hänen lähellään. Kuva: Yle / Janne Isaksson

Innoissaan kuin pikkutyttö

Kais Moran kotipyhättö sijaitsee pienessä laaksossa vanhan kahvitehtaan vieressä. On aamupäivä ja paikallinen salibandylukio on juuri lopettanut aamutreeninsä.

Hallin hiljaisuuden rikkoo isosta laatikosta lattialle putoavat sadat salibandypallot. My Kippilä on päivän ensimmäiseen harjoitussessioon saanut mukaansa maajoukkuekollega Jenna Saarion.

Saario on seurannut kuntoutusta eturivissä.

– My keskittyy täällä nimenomaan salibandyyn ja kun se vietiin häneltä pois, se on varmaan ollut henkisesti ihan älyttömän raskasta. Ei hänestä sitä silloin juuri huomannut, mutta nyt kun hän on saanut taas alkaa treenata, niin on kyllä ollut niin innokas ja iloinen tyttö vastassa ja ihan eri palo silmissä, Saario sanoo.

Alussa Kippilä seisoi Kais Moran harjoituksissa paikallaan syöttöseinänä. Pikkuhiljaa polven rasitusta on lisätty, ja viime vuonna maailman seitsemänneksi parhaaksi pelaajaksi ruotsalaisen lajiraamatun Innebandymagazinetin listauksessa rankattu puolustaja on päässyt yhä enemmän mukaan.

– Kun sain alkaa tehdä niitä harjoitteita, joista useimmat eivät pidä, niin minulle ne olivat alussa parasta ikinä. Ensimmäisten kertojen jälkeen soitin kotiin äidille ja kerroin, että tällä tavalla minä juoksin ja tällä tavalla minä tein maalin.

Joukkuetoveri Jenna Saario on seurannut tiiviisti My Kippilän kuntoutumista. Kuva: Yle / Janne Isaksson

Ruotsalainen supertähti My on ainutlaatuinen

Illan joukkueharjoitukset alkavat. My Kippilä vetää alkuverryttelyn jälkeen päällensä oranssin liivin, jotta joukkuekaverit muistavat olla varovaisia hänen lähellään. Liiviä ja jykevää polvitukea lukuun ottamatta loukkaantumisesta ei näy merkkiäkään.

Morassa avainpelaajan paluu on otettu vastaan avosylin.

– Hän on kehittynyt paljon henkisellä puolella. Hän on yksi meidän tähdistämme ja tietää, että hänen kuuluu kannatella tätä joukkuetta. Eikä hänen kehityksensä tähän jää – salibandyn pelaaja on parhaimmillaan 25–26 vuoden iässä. Näen Myssä vielä valtavasti potentiaalia, valmentaja Roger Jonsson sanoo.

– Hän on todella sympaattinen ja ystävällinen, ihana ystävä. Ihmiset viihtyvät Myn ympärillä, ja hän on sanoinkuvailemattoman tärkeä hiljainen johtaja tälle joukkueelle. Maailman paras puolustaja, Saario jatkaa.

Viisinkertainen maailmanmestari ja Ruotsin liigan kaikkien aikojen pisterohmu Anna Wijk toteaa, että Kippilä on ottanut aimoharppauksen eteenpäin puolustussuuntaan viime vuosina ja on jo lähellä täydellistä pelaajaa.

– Hänellä on uskomaton pelisilmä ja fantastinen laukaus. Hän tekee pallon kanssa vähän mitä haluaa ja hänellä on käsittämättömän pehmeät ranteet. Hän voi keksiä mitä yllättävimpiä juttuja, sanoo Wijk, joka hänkin epäili MM-mahdollisuuksia.

– Hän on ollut uskomattoman kunnianhimoinen ja noudattanut ohjelmaansa prikulleen. En tiedä, olisinko itse pystynyt samaan. Hän on ainutlaatuinen.

My Kippilän unelmana on onnistua maalinteossa MM-loppuottelussa. Kuva: Yle / Janne Isaksson

Unelmakuva: Maali MM-finaalissa

Ruotsin liigan viimeisellä kierroksella ennen MM-taukoa, kaksi viikkoa ennen Suomen avausottelua Sveitsissä, My Kippilä palasi Kais Moran paitaan. Hän kunnostautui heti maalinteossa Moran voittaessa ottelun 5–1.

Hän onnistui mahdottomassa ja ehti mukaan MM-kisoihin.

– Kuntoutuksen aikana fysioterapeuttini Niko on sanonut aika usein, että "no mutta, teet sitten maalin MM-finaalissa". Se on ollut sellainen unelmakuva takaraivossa. Silloin kaikki on ollut sen arvoista, Kippilä toteaa.

Neuchâtel, Sveitsi ja sunnuntaina 15. joulukuuta – silloin unelman on tarkoitus käydä toteen.

Janne Isaksson

Yle näyttää naisten salibandyn MM-kisat kanavillaan. Suoraa lähetystä Suomen avausottelusta Puolaa vastaan voi seurata lauantaina 7. joulukuuta Areenassa kello 12.55 alkaen. Ottelu näytetään TV2:ssa jälkilähetyksenä kello 15 alkaen.

Lue myös:

Maajoukkueen tähtipuolustajan MM-unelma vaakalaudalla – polvivamma oli niin musertava pettymys, että äidin piti ilmoittaa diagnoosi päävalmentajalle

Suomen MM-joukkueeseen murtautunut superlahjakkuus on yllättänyt kaikki, päävalmentaja ei ollut nähnyt koskaan edes pelaavan: "Olihan se shokki päästä mukaan"

Kommentti: Kultahaihattelun voi unohtaa – naisten salibandymaajoukkueelle Sveitsin MM-turnaus on opintomatka tulevaisuutta varten

Naisten salibandymaajoukkue MM-kisoihin nimetty – vammojen kanssa taistelleet My Kippilä ja Alisa Pöllänen mukana

Salibandyn MM-joukkue valitaan muutaman viikon kuluttua – tähtipuolustaja Kippilä edelleen sivussa: "Uskon, että joulukuussa pystyn pelaamaan"

Suosittelemme sinulle