Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Raportti: 2010-luku on mittaushistorian kuumin vuosikymmen

Ilmastotutkijoiden mukaan maapallo lämpenee tällä vuosisadalla rajusti, vaikka ilmastopäästöjä vähennettäisiinkin.

Pensaspalo New South Walesissa Australiassa.
Maastopalo Blue Mountains -vuoristossa Australiassa 3. joulukuuta. Kuva: Saeed Khan / AFP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluva vuosikymmen, 2010-luku, on suurella todennäköisyydellä maapallon mitatun ilmastohistorian lämpimin, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa raportissaan.

Päättyvä vuosi 2019 tulee olemaan kolmen kuumimman joukossa, järjestö jatkaa.

WMO julkaisi raporttinsa Madridissa eilen käynnistyneen YK:n ilmastokokouksen yhteydessä.

WMO:n puheenjohtaja Petteri Taalas kuvasi raportin antamaa kuvaa tulevaisuuden ilmastosta synkäksi.

– Lämpöaallot ja tulvat, jotka aiemmin olivat vain kerran vuosisadassa tapahtuvia ilmiöitä, ovat muuttumassa säännöllisesti toistuviksi tapahtumiksi, Taalas sanoi.

Päästöt alas!

Ilmastotutkijoiden järjestö painottaa, että ilmastoa lämmittävien kaasujen päästöt on saatava loppumaan nopeasti toteuttamalla Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimus.

Jo tähän mennessä maapallon ilmasto on lämmennyt 1,1 astetta teollistumista edeltävään aikaan mennessä, eli noin 150 vuodessa. Tähänkään lämpenemiseen maapallo ei ole sopeutunut, tutkijat sanovat.

Vaikka Pariisin sopimus pantaisiinkin täytäntöön, maapallo uhkaa lämmetä tämän vuosisadan loppuun mennessä yhteensä kolmella asteella. Jos sopimusta ei toteuteta, lämpeneminen on vielä dramaattisempaa.

Ilmaston lämpenemisellä on jo nyt suuria vaikutuksia, WMO kertoo. Elintarvikepulasta kärsii nyt noin 820 miljoonaa ihmistä. Luku on ilmastonmuutoksesta johtuen noussut nopeasti.

Tulvat, myrskyt ja kuivuudet ajoivat tämän vuoden alkupuolella seitsemän miljoonaa ihmistä maansisäiseen pakolaisuuteen. Luku on nousemassa vuoden loppuun mennessä 22 miljoonaan, WMO sanoo.

Valtamerissä lämpeneminen vaikuttaa siten, että niiden happamuus nousee. Tämä vaikuttaa meriveden kemiaan ja haittaa esimerkiksi monien kalalajien perusravinnon, planktonin kasvua.

Tutkijat ovat myös havainneet "merten helleaaltoja", jotka ovat aiheuttaneet suurta hävitystä merieliöstölle.

Tutkijat vetoavat Madridiin kokoontuviin päättäjiin, jotta fossiilisen energian käyttö lopetettaisiin. Tutkijat ovat hyvin huolissaan, koska mitään yhteisymmärrystä päästöjen vähentämisestä ei tunnu olevan. Samaan aikaan valtiot tukevat fossiilienergian käyttöä vuosittain sadoilla miljardeilla euroilla.

Korjattu klo 11:53: maapallo lämpenee ennusteen mukaan kolme astetta vuosisadan, ei vuosikymmenen loppuun mennessä.

Suosittelemme