Hyppää sisältöön

Putositko kärryiltä historiallisen päivän käänteissä? Miksi pääministeri Rinne erosi? Tässä 100 ja 300 sanan mittaiset vastaukset

Suomi ajautui hallituskriisiin lopulta vain yhden viikonlopun aikana.

Väistyvä pääministeri Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 3. joulukuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) joutui pahaan poliittiseen pinteeseen viime viikonloppuna. Pinnan alla oli kytenyt jo pitemmän aikaa Postiin liittyvän työriidan takia. Tänään Rinne erosi.

Kerromme tässä artikkelissa lyhyen ja pitkän selityksen sille, mistä pääministerin erossa on kysymys.

Jos sinulla on kiire: sadan sanan selitys

Puoli vuotta kestänyt hallituskumppaneiden yhteistyö ei alun alkaenkaan ilmeisesti ollut niin vankalla pohjalla kuin luultiin. Pahinta oli kuitenkin opposition ja ennen kaikkea perussuomalaisten suosion rakettimainen nousu. Rinne oli pääministerinä tulilinjalla myös Postin työkiistan takia.

Antti Rinteen kannalta tilanne alkoi kiristyä tosissaan viimeistään sunnuntaina. Keskusta vaatii tiukkasanaisesti demareita tekemään johtopäätöksiä Posti-kiistaan liittyen.

Keskusta ilmoitti kohtuullisen suorasukaisesti, että luottamus Antti Rinteeseen on heikentynyt. Maanantaina piti alkaa pääministerin piinaviikot, mutta kyse olikin pääministerin vaihtoviikoista.

Tiistaihin mennessä asiat olivat kuumentuneet niin pahasti, ettei pääministerin asemaa pelastanut enää mikään. Antti Rinne pyysi eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Pääministeri ja samalla muodollisesti koko hallitus erosivat.

Presidentti Sauli Niinistö saattaa eroanomuksensa jättäneen pääministeri Antti Rinteen Mäntyniemestä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jos aikaa on enemmän, tässä 300 sanaa lisää

Hallituspuolueet kokoontuivat sunnuntaina illalla Valtioneuvoston linnaan pohtimaan poliittista tilannetta. Ajankohta kieli normaalia vakavammasta tilanteesta.

Etenkin vihreät ja keskusta painoivat pääministerin päälle kuin yleinen syyttäjä.

Kyse ei ollut enää pelkästään Postista, hallituksesta eronneesta ministeri Sirpa Paaterosta (sd.) tai omistajaohjauksesta.

Kyse oli siitä, kuka puhui totta, muistiko joku jotakin väärin ja olivatko kaikki nyt samaa mieltä kaikesta. Eli kyse oli luottamuksesta.

Antti Rinne taisteli asemastaan kynsin hampain vielä maanantaina. Sanasota kuumeni, minkä ehti. Kyse oli hallituskriisistä.

Keskustalle kävi kyllä hallituspohja, mutta ei hallituksen vetäjä, Antti Rinne. Tiistaina aamulla keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) toisti, että luottamusta Rinteeseen ei ole.

Kulmuni totesi, että samaa viestiä on hoettu hokemisen perään. Sama viesti on toimitettu varmuuden vuoksi kirjallisena.

Pian sen jälkeen Rinne erosi. Samalla erosi muodollisesti koko hallitus.

Presidentti hyväksyi siis tänään pääministerin eron pyynnön ja pyysi valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Jos hallitus ei pääministeriä lukuun ottamatta kovin paljon muutu, voidaan uusi hallitus nimittää hyvinkin nopeasti. Käytännössä eduskunta äänestää uudesta pääministeristä, jonka presidentti nimittää tehtäväänsä.

Olipa uusi pääministeri kuka tahansa, politiikassa alkaa uusi aika. Tuoreen pääministerin on otettava tilanne haltuunsa nopeasti.

Valtion omistajaohjaus ja koko muu talouspolitiikka kovine työllisyysvaatimuksineen otetaan suurennuslasin alle. Ainakin oppositio analysoi jokaisen uuden pääministerin päätöksen todella tarkkaan.

Uudella hallituksella on edessään useita isoja päätöksiä. Mitä tehdä valtion omaisuudelle? Kuinka hoidetaan EU:n puheenjohtajuus kunnialla loppuun.

Ja mitä tapahtuu, jos koko talousympäristö muuttuu? Jos taantuma iskee Saksaan ja muualle Eurooppaan? Jos kauppasodat yltyvät?

Hallitus siis vaihtuu, mutta taistelu ministereiden paikasta ja nimistä alkaa. Sen jälkeen alkavat työt.

Juttua korjattu 3.12.2019 kello 17.45. Lause: 'Koko hallitus kokoontui sunnuntaina illalla pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan pohtimaan poliittista tilannetta' muutettu muotoon: 'Hallituspuolueet kokoontuivat sunnuntaina illalla Valtioneuvoston linnaan pohtimaan poliittista tilannetta.'

Suosittelemme sinulle