Pakettilajittelija Soile Laine heräsi tiistai-iltana yövuoron jälkeen autuaan tietämättä historiallisen päivän tapahtumista.
Uutiset luettuaan hänen päällimmäiset tunteensa olivat suru ja harmistus.
– En kyllä toivonut tällaista lopputulosta tähän asiaan. Että ollaan työntekijän puolella ja se johtaa tällaiseen, Laine huokaa
Postin Vantaan logistiikkakeskuksessa työskentelevä Laine on yksi niistä noin 700 pakettilajittelijasta, joiden työehtosopimuksesta alkanut kiista johti postilakkoon, tukilakkoihin ja lopulta monen mutkan kautta hallituskriisiin. Tiistaina poliittinen tilanne kärjistyi pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja hallituksen eroon.
- Lue täältä historiallisen päivän käänteistä: Miksi pääministeri Rinne erosi?
Sinällään Laine ei ollut yllättynyt hallituskriisistä, sillä viime päivien tapahtumat olivat jo vihjanneet tulevasta. Pakettilajittelijoiden keskuudessa Vantaalla on seurattu esimerkiksi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) tilannetta tarkasti. Paatero ilmoitti erostaan viime perjantaina.
– Työntekijöillä on ollut ristiriitaisia tunnelmia, että oliko Paateron ero hyvä asia vai ei.
"Hiukan käy sääliksikin"
Myös Liedossa, Postin logistiikkakeskuksen taukohuoneessa, seurattiin tiiviisti tiistain uutisia.
30 vuotta Postissa työskennellyt Petteri Syväkari kertoo, että tunnelma pakettilajittelijoiden keskuudessa on ollut häkeltynyt.
– Että tästä tuli näin iso soppa. Olemme olleet tämän asian keskiössä, niin tämähän on meille vielä isompi ja tärkeämpi asia kuin se on varmaan muille ihmisille.
Syväkari kertoo aavistelleensa, että postilakon vaikutukset voivat olla mittavia, mutta ei osannut arvata tilanteen kärjistyvän näin. Hän arvioi, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja pääministeri Antti Rinne ovat joutuneet väistymään omien virheidensä takia.
– Hiukan käy sääliksikin. Omistajaohjauksen olisi pitänyt puuttua tilanteeseen paljon aikaisemmin, ettei tilanne olisi päässyt näin pahaksi. Peli olisi kannattanut viheltää paljon aiemmin poikki.
- Lue täältä Ylen politiikan toimittajan Robert Sundmanin analyysi: Todellista syytä Rinteen erolle tullaan vielä kysymään
Päivä, joka jää historiankirjoihin
Arki Liedon logistiikkakeskuksessa on alkanut rullata työtaistelun jälkeen normaalisti. Postilakko ja sitä seuranneet tapahtumat jäävät kuitenkin historiankirjoihin.
– Työehtoshoppailu kasvoi merkittäväksi aiheeksi työtaistelun aikana. Jos työtaistelussa ei olisi nostettu näitä aiheita esille, niin tästä ei olisi varmaan syntynyt niin isoa soppaa kuin siitä syntyi, Syväkari pohtii.
- Lue täältä postilakon käänteistä
- Tässä jutussa kerrataan postikärhämän lyhyt historia eli mistä kaikki sai alkunsa
Vantaalla pakettilajittelija Soile Laine on samoilla linjoilla kuin Liedon kollegansa: molempien mielestä työehtoshoppailu on asia, jonka pitikin saada näkyvyyttä.
– Työehtoshoppailu on iso asia ja koskettaa todella monia ihmisiä. Toivottavasti se ei jää hallituskriisin varjoon, koska työehtosopimusneuvotteluita on käynnissä muillakin aloilla, Laine pohtii.
Nyt jäädään odottamaan päätöksiä uudesta pääministeristä ja hallituskokoonpanosta.
– Ei ainakaan toivo, että palattaisiin aikaisemman hallituksen malliin, koska sieltä niitä heikennyksiä tuli työntekijöille aika reilusti. Kyllä vähän pelottaa, että mitä tässä tapahtuu, Laine summaa tuntoja.