Hyppää sisältöön

Kohutaklauksista järkyttynyt Jukka Rautakorpi vaatii SM-liigalta välittömiä toimia – pelkää, että liigahistorian synkin seuraus toistuu

Tapparan päävalmentaja painottaa myös pelaajien välisen kunnioituksen merkitystä.

Jukka Rautakorpi vaatii toimia SM-liigan turvallisuuden parantamiseksi. Kuva: Tomi Hänninen
Micke Suopuro

Helmikuun 11. päivä vuonna 1996 on jäänyt jääkiekon SM-liigan historiaan sarjan kenties sysimustimpana hetkenä. Ässät kohtasi kotonaan JyP HT:n. Itse pelillä ei ollut kuitenkaan enää mitään merkitystä, kun tshekkihyökkääjä Jaroslav Otevrel makasi liikkumattomana jään pinnassa.

Tuolloin pahimmat pelot kävivät toteen. Otevrel oli halvaantunut jääkiekkokaukalossa. Tuo hetki hypähtää monien suomalaisten kiekkoihmisten mieliin silloin, kun tänä päivänä SM-liigapelaaja valahtaa tajuttomana kentän pintaan. Tiistaina näin kävi Mikkelissä Jukureiden Patrik Puistolalle ja Tampereella Tapparan Tuukka Mäntylälle.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi otti jo aiemmin marraskuussa kantaa vaarallisiin taklauksiin, kun joukkueen kultakypärä Tyler Morley loukkaantui. Otevrel ei halvaantunut taklaustilanteen johdosta, vaan kyse oli enemmän onnettomien sattumien summasta. Vastaava seuraus voi kuitenkin olla tänä päivänä mahdollinen myös suoraan tai epäsuorasti toisen pelaajan aiheuttamana.

– Sanoin jo Morleyn tapauksen jälkeen, että kohta meillä on uusi Otevrelin tapaus käsissä. Nyt oltiin jo aika lähellä. Puistattava tilanne, Rautakorpi sanoi Yle Urheilulle.

Mäntylän tapauksessa oli Rautakorven mielestä olennaista se, että puolustajaa taklannut Pelicansin Taavi Vartiainen tuli tilanteeseen kolmantena pelaajan.

– Ei ole sellaista sääntöjä olemassa, että kolmas pelaaja saisi tulla tilanteeseen ja taklata noin kovaa, Rautakorpi linjaa.

Tapparan Tuukka Mäntylä taklattiin tajuttomaksi tiistaisessa liigaottelussa Pelicansia vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

SM-liiga ei ole irrallinen osa jääkiekon kehityksessä. Vauhdit pelitilanteissa ovat kasvaneet vuosi vuodelta myös kotimaisessa pääsarjassa. Edes vastustajan kunnioittaminen ei voi yksinään estää mahdollista traagista tapaturmaa. Silti tuon kunnioittamisen pitäisi olla se vähimmäisvaatimus.

– Tämä on urheilua ennen kaikkea. Pelin tarkoitus ei ole loukata pelaajia. Tuskin kukaan pelaaja tekee sitä tahallaan, mutta kunnioituksen puutetta on nähtävissä näissä tilanteissa, Rautakorpi kuvaili.

Ennen kaikkea Rautakorpi vaatii kuitenkin toimia koko SM-liigalta, kurinpidosta johtoon, valmentajista pelaajiin. Jotain on tehtävä, jotenkin on reagoitava.

– Jonkun on aika nopeasti puututtava sääntöjen muodoissa näihin. Meidän järjestelmä on piilotteleva. En tiedä, miten tuomarijohto, kurinpito ja tilannehuone linjaavat asioita. Tietenkin me pelaajat ja valmentajat olemme mukana tässä jutussa, mutta aika usein jäämme vähän ulkopuolelle näissä tapauksissa, valmentaja selvitti.

Jukurit tiedotti keskiviikkona, että Patrik Puistola pääsi illalla sairaalasta pois, ja voi tilanteeseen nähden kohtuullisesti. Mäntylä taas twiittasi, että on päässyt sairaalasta kotiin.

– Lääkäri kävi kertomassa, että pahimmilta skenaarioilta vältyttiin. Hän oli tajuttomana pitkän aikaa, joten seuraava vuorokausi on aika ratkaiseva, Rautakorpi kertoi tuoreeltaan pelin jälkeen.

Jukka Rautakorpea haastatteli Yle Puheen Jääkiekkokierrokselle Anssi Ritari.

Lue myös:

Ylen kiekkoasiantuntija Kimmo Kuhta otti kantaa liigakierroksen kahteen kohutaklaukseen – "En oikein tiedä, mitä jätkät ajattelevat"

Karmeita loukkaantumisia Mikkelissä ja Tampereella – Tappara-ikoni ja Nuorten Leijonien huippulupaus kuskattiin paareilla pukukoppiin

Suosittelemme sinulle