Hyppää sisältöön

Kotkan kiitelty vesipuisto palkittiin valaistuksestaan jo yli 20 vuotta sitten – nyt valot on uusittu ja väriäkin on mukana

Uusilla led-valoilla Kotka haluaa säästää energiaa. Lisäksi vanhoihin valoihin oli vaikeaa enää saada varaosia.

Sapokan vesipuiston putouskallio on valaistu violetiksi. Huomenna värit vaihtuvat sinivalkoisiksi. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle
Antti-Jussi Korhonen

Näkymä on vaikuttava. Violetit valot luovat säteitään Kotkan Sapokan vesipuiston kalliorinteeseen aamuhämärän viimeisinä hetkinä. Putouskallio on loistanut uusissa valoissa nyt kuukauden verran.

Kansainvälistä huomiotakin tänä vuonna saaneen Sapokan vesipuiston valaistus on nyt uusittu oleellisimmilta osin.

Vanhaa valaistusta on vaihdettu alue kerrallaan kolmen vuoden ajan. Loput Sapokan valoista uudistetaan ensi vuonna. Uudet valot ovat led-valotekniikkaa. Valaistuksen teknisestä toteuttamisesta on vastannut kotkalainen valaistussuunitteluun erikoistunut Illumitec.

Puistossa valot syttyvät automaattisesti puoli neljän aikaan iltapäivällä ja sammuvat aamuyhdeksän aikaan. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Alun perin Sapokan vesipuisto on palkittu valaistuksestaan jo yli 20 vuotta sitten.

Nyt korvatut vanhat valot oli asennettu puistoon vuonna 1993. Samana vuonna Sapokan vesipuisto palkittiin vuoden ulkovalaistuskohteena. Alkuperäisen valaistuksen oli suunnitellut valotaiteilija Ekku Peltomäki.

– Puiston valaistuksen alkuperäinen idea on aivan loistava. Emme lähteneet muuttamaan sitä, uusimme vain tekniikkaa, kertoo Illumitecin toimitusjohtaja Marko Knuuttila.

Valaistuksen vaihtaminen tuli viime vuosina ajankohtaiseksi, koska vanhat valot olivat päässeet huonoon kuntoon. Valoista paloi vain noin yksi kolmasosa.

– Kaikkiaan Sapokassa on noin 100 valaisinta, Knuuttila arvioi.

Uudella led-valotekniikalla kaupunki hakee energiasäästöjä. Lisäksi vanhoihin valoihin oli vaikeaa enää saada varaosia.

Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Uusien led-valojen värejä on mahdollista vaihdella.

Esimerkiksi tällä viikolla Kotka on ottanut osaa IBD-viikoon, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista. Tämän vuoksi vesiputous on sädehtinyt alkuviikon violettina.

Itsenäisyyspäivän aattona putouksen väritys muutetaan sinivalkoiseksi, jolla halutaan kunnioittaa perjantaina juhlittavaa Suomen itsenäisyyspäivää.

Marko Knuuttila toivoo puistoon viikonlopuksi lumipeitettä.

– Märkä ja musta kallio tahtoo syödä sinistä valoa. Valkoinen lumi saisi valot hehkumaan, Marko Knuuttila sanoo.

Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Suosittelemme sinulle