Hyppää sisältöön

USA teki kaikkien aikojen kalleimman sotalaivahankintansa – "Kiinan laivasto alkaa olla suurempi ja parempi"

Yhdysvaltain laivasto tilaa yhdeksän nykyaikaista hyökkäyssukellusvenettä.

Virginia-luokan sukellusvene USS John Warner Norfolkin satamassa joulukuussa 2011. Kuva: Yhdysvaltain laivasto / Alamy / AOP

Yhdysvaltain laivasto on tilannut yhdeksän kappaletta huippunykyaikaisia hyökkäyssukellusveneitä. Asiasta kertovat Yhdysvaltain tiedotusvälineet, muiden muassa CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Tilauksen arvo on 22,2 miljardia dollaria (noin 20,1 mrd euroa), mikä tekee siitä maan historian kalleimman yksittäisen laivastohankinnan.

Kyseessä olevat alukset ovat Virginia-luokan sukellusveneitä, joita maalla on jo 18. Lisäksi kymmenen on rakenteilla. Nyt tilatut alukset valmistuvat vuosina 2025 – 2029.

Uudet sukellusveneet korvaavat jo 1970-luvulta peräisin olevia Los Angeles -luokan aluksia.

Uusien Virginia-luokan alusten tilaus on kuitenkin ennen muuta vastaus Kiinan kasvavaan laivastovarusteluun Tyynellä valtamerellä, sanoo CNN:n haastattelema Yhdysvaltain Tyynen meren alueen johtokeskuksen operaatiopäällikkö Carl Schuster.

– Kiinan laivasto kehittyy paremmaksi ja suuremmaksi, joten Yhdysvaltain laivaston on vastattava. Tämä ei tee Kiinasta vihollista, mutta Kiinan toimintaa pitää seurata, Schuster totesi.

Yhdysvaltalaisten tiedusteluraporttien mukaan Kiinan laivasto on kehittynyt nopein harppauksin niin laadullisesti kuin määrällisestikin.

Viime vuonna julkaistun katsauksen mukaan Kiinalla on ensi vuonna käytössään jo jopa 70 sotilassukellusvenettä ja se on ottamassa käyttöön Virginia-luokkaa vastaavia ydinkäyttöisiä aluksia.

Yhdysvaltain uusia Virginia-luokan aluksia kuvataan monikäyttösukellusveneiksi, jotka ovat suurempia ja voimakkaampia kuin edeltäjänsä.

Uusien alusten uppouma on 10 200 tonnia, kun aiemmissa se oli 7 800 tonnia. Uudet alukset ovat 138 metriä pitkiä, mikä on viitisentoista metriä enemmän kuin aiemmat alukset.

Vanhemmat Virginia-sukellusveneet ovat voineet laukaista enintään 12 Tomahawk-risteilyohjusta, kun uudempiin mahtuu niitä peräti 40.

Lisäksi alukset voivat ottaa osaa toisia sukellusveneitä vastaan käytäviin taisteluihin, tukea laivasto- ja maavoimia sekä tehdä erikois- ja tiedusteluoperaatioita.

Yhdysvaltain republikaanihallinto on kasvattanut maan sotilasmenoja huomattavasti, mikä on osaltaan lisännyt maan nopeaa velkaantumista.

Suosittelemme sinulle