Hyppää sisältöön

Helsingissä järjestetään jälleen useita mielenilmauksia itsenäisyyspäivänä – Katso kartalta, missä ja milloin kulkueet etenevät

Helsingin poliisi kertoo saaneensa torstaina ilmoituksen mielenosoituskulkueesta, jonka järjestää Soldiers of Odin

Itsenäisyyspäivän mielenilmaukset Helsingissä -kartta
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ari Tuhkanen,
Susanna Siironen

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia ja kulkueita.

Tähän mennessä poliisi on saanut ilmoituksia lähinnä jo vakiintuneista kokoontumisista. Poliisitoimintaa Helsingissä itsenäisyyspäivänä johtavan ylikomisario Seppo Kujalan mukaan pienempiä mielenilmauksia on ilmoitettu aiempia vuosia vähemmän.

Poliisi odottaa mielenilmausten sujuvan rauhallisesti, vaikka aiempina vuosina on ollut jännitteisiä kokoontumisia.

– Mutta kyllä me joudumme varautumaan, että asioissa voi tulla mutkia matkaan, ja silloin meidän pitää olla paikalla pitämässä yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta, Kujala summaa.

Kokosimme tähän juttuun tiedot poliisille tähän mennessä ilmoitetuista mielenilmauksista ja kulkueista.

Kello 15–17.30

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi kokoontuu Taka-Töölössä Kansallismuseon liepeillä. Sieltä kulkue lähtee siirtymään kohti Mäntymäen kenttää noin kello 16.

Poliisi on ennakkoon arvioinut tapahtumaa äärioikeistohenkiseksi.

Kello 16–19

Neljättä kertaa järjestettävä Helsinki ilman natseja -mielenilmaus marssii Narinkkatorilta kohti Taivallahden aukiota eli Hesperiankatujen välissä sijaitsevaan puistoon. Kulkue lähtee liikkeelle noin kello 17.30.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on nimensä mukaisesti äärioikeistoa vastustava mielenosoitus. Järjestäjien mukaan se on kerännyt aiempina vuosina noin 2 000–3 000 osallistujaa. Järjestäjät kertovat haluavansa mielenosoituksella tuomita äärioikeistolaisen 612-soihtumarssin.

Kello 16-18

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille noin kello 16 ja etenee reittiä Töölönlahdenkatu–Museokatu–Töölönkatu–Dunckerinkatu–Hesperianpuisto. Kulkueen arvioidaan saapuvan Hesperianpuistoon noin kello 18.

Kello 17–18

Perinteinen Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue lähtee Hietaniemestä, etenee Presidentinlinnalle ja sieltä Senaatintorille.

Kello 18–20.30

Kuudennen kerran järjestettävä 612-soihtukulkue kulkee Töölöntorilta Runeberginkatua Hietaniemen hautausmaalle. Kulkue lähtee liikkeelle noin kello 19.

612-soihtukulkue on aiempina vuosina profiloitunut äärioikeistolaiseksi kootessaan yhteen jyrkän kansallismielisiä ja maahanmuuttovastaisia osallistujia. Esimerkiksi Turun hovioikeuden kieltämän kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä on marssinut viime vuosina kulkueessa.

Kello 21–23.30

Illalla Pikkuparlamentin puistossa järjestetään itsenäisyyspäivän muistotilaisuus.

Uusia mielenilmauksia voi vielä tulla

Kokoontumisen voi ilmoittaa poliisille 24 tuntia ennen varsinaista tapahtumaa. Niinpä torstain aikana voi siis tulla vielä lisää ilmoituksia mielenilmauksista ja kokoontumisista.

– Tietysti joskus on sellaisiakin kokoontumisia, joita ei ilmoiteta, että näiden kaikkien kanssa me toki varaudumme elämään, Kujala sanoo.

Helsingin poliisi muistuttaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että se voi puuttua mielenosoituksiin, jos ne vaarantavat yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estävät liikennettä. Poliisi voi myös keskeyttää mielenosoituksen, jos siinä toimitaan olennaisesti lainvastaisesti.

Eilen keskiviikkona Helsingin poliisilaitos kertoi kieltävänsä Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen kulkueen itsenäisyyspäivänä. Kohti vapautta -liikettä pidetään laittoman ja niin ikään uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jatkajana.

Suosittelemme sinulle