Hyppää sisältöön

Naisleijonien tähti Karvinen joutuu sivuun EHT:lta – päävalmentaja Mustonen on huolissaan päähän kohdistuvista taklauksista, jotka ovat levinneet jo naisten sarjoihin

Huipputaitava hyökkääjä Michelle Karvinen on paininut koko alkukauden loukkaantumisten kanssa.

Michelle Karvinen on Naisleijonien ykkösketjun tähti ja ylivoiman virtuoosi. Kuva: Tomi Hänninen

Hyökkääjä Michelle Karvinen, 29, ei ennakkotiedoista poiketen edusta Suomea ensi viikolla naisten EHT-otteluissa Saksassa. Hänen tilalleen turnaukseen on nimetty Kiekko-Espoon hyökkääjä Annina Rajahuhta, 30.

Tähtipelaaja Karvinen on tällä kaudella pelannut vain puolet seurajoukkueensa Luulajan 18 ottelusta. Edellisessä maajoukkueturnauksessa Venäjällä hän pelasi kaksi neljästä ottelusta.

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kertoo Yle Urheilulle, että Karvinen jää pois ensi viikon EHT:lta, koska hyökkääjää on syksyn aikana vaivannut pitkä loukkaantumisjakso. Karvista on alkukauden seurajoukkuepeleissä taklattu pään ja niskan alueelle.

– Hänelle on tullut tällejä pitkin syksyä, ja ne vain jatkavat vaivaamista, kun sinne survotaan ja ajetaan. Totesimme yhteen ääneen Michellen kanssa, ettei hän ole vielä maajoukkuepelaamisen edellyttämässä kunnossa, koska hän on menettänyt niin paljon harjoitusviikkoja.

Mustosen mukaan Karvisen tilanne on hallinnassa, ja taituri harjoittelee jo. Karvinen saattaa palata lähiaikoina seurajoukkueensa peleihin, mutta kansainvälisiin, kovatempoisempiin otteluihin kunto ei ole vielä riittävä.

Karvinen harjoitteleekin nyt päämääränään maalis-huhtikuussa järjestettävät MM-kisat.

– Michellellä on onneksi aikaa. Seurajoukkueen pudotuspeleihinkin on vielä kuukausia aikaa. Kolme kuukautta riittää hänelle hyvin. Hän on siinä tilanteessa, että pystyy harjoittelemaan, mutta kansainvälisiin peleihin ei kannata lähteä ennen kuin on huippukunnossa, Mustonen sanoo.

Michelle Karvinen pelaa viidettä kauttaan Luulajan seurajoukkueessa. Kuva: Erkki Suokonautio

Päävammat nousivat tiistaisen SM-liigakierroksen jälkeen Suomessa jälleen keskusteluun. Mustonen seuraa huolissaan kehitystä, jossa päävammat arkipäiväistyvät myös naisten sarjoissa, joissa taklaaminen on kielletty. Hän kuitenkin uskoo, että eurooppalaiset kiekkosarjat voivat pian hyötyä Ruotsissa tehdystä työstä.

– Tilanne on räjähtänyt käsiin Ruotsissa kaikissa sarjoissa. Heillä on ollut nyt lähes vuoden kasassa asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja miesten, naisten ja juniorien sarjoista. He pohtivat tällä hetkellä kuumeisesti, mitä teemme tälle lajille.

"Jukka Rautakorpi pelasti päiväni"

Mustonen on useaan otteeseen ottanut kantaa jääkiekon päähän kohdistuviin taklauksiin ja keskusteluun aivovammoista (siirryt toiseen palveluun). Hän korostaa usein, että on vähättelyä puhua vain aivotärähdyksistä, sillä kyse on todellisuudessa aivovammasta.

Eturivin valmentajien kannanotot ovat kuitenkin jääneet Mustosta lukuun ottamatta vähiin Suomessa. Tiistaina Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi kuitenkin vaati Yle Urheilun haastattelussa, että SM-liigan sääntöihin on puututtava, jotta päähän kohdistuvat taklaukset loppuisivat.

Tapparaa valmentava Jukka Rautakorpi on huolissaan päävammojen määrästä SM-liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Rautakorpi on valmentajaurallaan voittanut muun muassa Suomen mestaruuden ja kuusi SM-hopeaa. Mustosen mukaan keskusteluun tarvitaan osanottajiksi lisää Rautakorven kaltaisia menestyneitä urheiluvaikuttajia.

– Jukka Rautakorpi pelasti minun päiväni tänään, kun en ole ainoa valmentaja, joka tästä on äänessä ja kuulee ne kommentit, että olisit nyt hiljaa. Olen todella iloinen, että tulee muitakin valmentajien edustajia, jotka oikeasti vaativat muutoksia ennen kuin joku joko kuolee tai halvaantuu.

Aiheen ympärillä leijuu toistaiseksi vähättelyn kulttuuri, mihin Mustonen tarjoaa lääkkeeksi sitä, että vähättelijät viettäisivät aikaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat saaneet aivovamman.

– Sitten tulisi selväksi, miksi vaaditaan tämän loppua. Kun esimerkiksi jääkiekkoilija saa pahan tällin hän vaipuu syvään masennukseen joksikin aikaa. Se on ensimmäinen seuraus. Hän ei voi lukea lehtiä tai katsoa tv:tä tai kännykkää, kun on valonarkuutta. Hän ei jaksa olla pystyssä, ei mennä päiväkävelylle tai seurustella. Hänelle tulee se ajatus, että tässäkö minun elämäni oli, tähänkö urani ja ammattini hävisi.

Kovilla rangaistuksilla kulttuurista eroon

Mustosen mielestä syy aivovammojen kasvavalle määrälle on vuosien aikana huimaavan kovaksi kasvanut luisteluvauhti ja jääkiekon toimintakulttuuri. Jo nuorille pelaajille luodaan mielikuva, että painavilla taklauksilla on mahdollisuus kerätä kunnioitusta.

– Me kaikki toimijat jääkiekon parissa olemme tehneet tästä lajista sellaisen, ettei se kestä päivänvaloa. Ei se 22-vuotias adrenaliinihuumassa oleva ja seuraavasta sopimuksesta pelaava ihminen pysty aina kontrolloimaan, mitä tapahtuu, vaan aikuisten ympärillä on luotava järjestelmä, että jos ajaa toista päähän, ensikertalainen saa vähintään 10 ottelun pelikiellon ja seuraavilla kerroilla rangaistus tuplataan joka kerta.

Pasi Mustonen pelkää, että joku pelaaja kuolee kaukaloon ellei päähän kohdistuvien taklausten määrää saada kuriin. Kuva: AOP

Muutosta lajiin tarvitaan pian, sillä päähän kohdistuvia taklauksia nähdään muun muassa kotoisessa SM-liigassa vuosittain paljon.

Mustonen kertoo, että Ruotsissa pelaajille kierrettiin jo vuosia sitten luennoimassa aivovammojen vaaroista ja vedottiin pelaajien väliseen kunnioittamiseen, mutta mitään muutosta ei tapahtunut. Ainakaan hyvään suuntaan.

Tästä syystä hän ei jättäisi pelaajien vastuulle muutoksen alulle panoa. Sen sijaan Mustonen koventaisi rangaistuksia.

– Pitäisi pystyä kyseenalaistamaan se, minkä ihmeen takia taklaaja ei ole yhtä kauan pois kuin loukkaantunut. Jos loukkaantunut on puoli vuotta, taklaajakin on. Jos loukkaantuneen ura loppuu, voimme miettiä, onko oikein, että taklaajan ura loppuu vai riittäisikö vuoden tai kahden pelaamattomuus. Ei siinä ole mitään tolkkua, että saa esimerkiksi kolmen pelin pelikiellon, jos aiheuttaa toiselle aivovamman. Eivät ne taklaukset lopu ikinä, jos rangaistus on noin pieni.

Lisäksi Mustonen toivoo, että jo pienimpiä junioreita valmentavat tekisivät lapsille selväksi, että tahallinen vahingoittaminen on väärin, eikä päähän saa taklata.

– Kun se aloitetaan 10–12-vuotiaista, he oppivat, että tuota ei tässä lajissa sallita.

Lue myös:

Kohutaklauksista järkyttynyt Jukka Rautakorpi vaatii SM-liigalta välittömiä toimia – pelkää, että liigahistorian synkin seuraus toistuu

Jukureiden Puistola sivussa toistaiseksi – hyökkääjä loukkaantui eilen illalla Ilves-ottelussa

Maajoukkueet EHT-turnauksiin valittu – Julius Nättinen ensimmäistä kertaa A-maajoukkueessa, loukkaantunut Anton Lundell ehdolla nuorten MM-leiriryhmään

Jääkiekkoliiton hallitus etsii rahoitusta naisten paremmille bonuksille – nykybudjetilla palkintorahojen tasavertaistaminen on vaikea tehtävä

Jopa NHL-tähdet kalpenevat ketjukavereiden mukaan Michelle Karvisen rinnalla – Tshekki-pelin sankari piti itse katseen tiukasti palkinnossa: "Vielä ei ole aika juhlia"

Suosittelemme sinulle