Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Benedek Olah pelaa hienosti Ranskan liigassa, mutta stressi olympiapaikasta kiusaa kansainvälisissä turnauksissa – "En ole päässyt ratkaisuerän möröstä eroon"

Rion olympialaisissa pöytätennistä pelannut Benedek Olah haluaa myös Tokioon.

Benedek Olan
Benedek Olahin joukkue Jura Morez voitti viime kaudella Ranskan mestaruuden. Kuva: Antti Lähteenmäki\YLE
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Vähän mietityttää, kehtaako parinkymmenen vuoden takaisella mökkipelikokemuksella lähteä lyömään Suomen parhaan pöytätennispelaajan Benedek Olahin kanssa. Onhan se kuitenkin kokeiltava, kun sellainen tilaisuus on. Erittäin sosiaalinen ja avoin Olah antaa muutaman hyvän vinkin, mutta pelissä häntä vastaan ei ole mitään mahdollisuuksia, vaikka Olah pelaa kännykällä mailan sijasta.

Olah tapasi keskiviikkona mediaa perinteisen Finlandia Openin alla. Hänellä riitti aikaa pelata toimittajien ja paikalla olleiden juniorien kanssa.

Olah pelasi ensimmäisenä suomalaisena pöytätennistä olympialaisissa Riossa 2016. Hänen iso tavoitteensa on uusia temppu ja olla mukana myös ensi kesänä Tokiossa.

Olahin pelit ovat viime aikoina sujuneet kaksijakoisesti. Ranskan liigassa Jura Morezin riveissä pelit sujuvat mainiosti, mutta kansainvälisissä turnauksissa tuloksena on ollut paljon niukkoja tappioita.

– Ranskassa on vähemmän stressiä, joten on helpompi pelata. Sitä se urheilu on. Pitää vain käsitellä stressi paremmin tärkeissä kisoissa, Olah sanoi.

Ranskan liiga on kovatasoinen. Olah antaa liigan tasosta esimerkin.

– Viime tiistaina pelasin 2016 Euroopan mestaria vastaan. Löin sormeni pöytään, mutta voitin ottelun silti. Siellä on kiinalaisia ja japanilaisia. Se on Euroopan kovin tai toiseksi kovin liiga. Siellä on samoja pelaajia, joita vastaan pelaan kansainvälisissä kisoissa, mutta Ranskassa aina voitan heidät.

Olahin joukkue Jura Morez voitti viime kaudella liigan mestaruuden.

– Se oli käsittämättömän iso juttu. Seuran pomon tavoite oli pysyä sarjassa. Ensimmäisenä vuotenani olimme kolmansia ja viime vuonna voitimme. Olimme kaikki juhlafiiliksissä viimeisessä pelissä, kun mestaruus oli jo varmistunut.

Benedek Olan pelaa Leo Karppasta vastaan Ruskeasuolla.
Benedek Olah pelasi nuoren Leo Karppasen kanssa Ruskeasuolla keskiviikkona. Kuva: Antti Lähteenmäki\YLE

Olah pelaa seurassa nyt siis kolmatta kauttaan ja halua olisi jatkaa siellä tämänkin kauden jälkeen. Pelejä Ranskassa on ohjelmassa tiiviisti.

– Käyn Ranskassa 18 kertaa vuodessa. Joka kerta tulee yksi tai kaksi peliä. Pelaan kakkospaikalla ja silloin tulee kaksi ottelua, jos tilanne on 2–2. Olen yleensä voittanut ykköspelaajat, joten olemme voittaneet 3–1 tai 3–0, Olah selvitti.

18 Ranskan visiitin lisäksi Olahin kauteen mahtuu 15–25 kansainvälistä kilpailua, joten reissaamista riittää. Kansainvälisissä kisoissa ongelmaksi on nyt tullut tasaisten ottelujen häviäminen.

– Viimeisistä noin 25 kansainvälisestä kisasta olen hävinnyt 75 prosentissa erin 3–4 ja viimeisen erän 9–11 tai 10–12. Jos olisin voittanut puolet niistä, olisin maailmanlistalla suunnilleen 50:s. Nyt olen sijalla 110.

Olah laittaa tappiot sen piikkiin, että ajatus pisteiden keräämisestä olympialaisia varten tuo ylimääräisiä paineita.

– Se on henkinen ongelma. Stressaan Tokion olympialaisiin pääsyä ja ratkaisuerässä alkaa pelottaa ja kädet tärisee. Olen käsitellyt stressiä erittäin huonosti, en ole päässyt ratkaisuerän möröstä pitkään aikaan eroon.

Olah on hakenut ratkaisua ongelmaan psykologilta Unkarissa ja nyt alkavat psykologin tapaamiset myös Suomessa.

"Pitää vain pelata hyvin ja voittaa pelit"

Olahin pelit Riossa nostivat lajin Suomessa hetkeksi isosti esille. Kokemus oli Olahille hieno ja hän haluaisi kokea saman uudestaan.

Karsinta Tokioon on kuitenkin kovaa. Maailmanlistan kautta paikkaa ei ole tulossa eikä Suomi pääse joukkueena kisoihin. Olah voi hankkia paikan joko huhtikuussa Euroopan olympiakarsinnasta Moskovasta tai toukokuussa maailman olympiakarsinnasta Qatarista.

Karsintaturnauksissa jaettavat paikat riippuvat muun muassa siitä, ketkä pääsevät joukkueen mukana kisoihin. Olympiapaikkoja on turnauksista jaossa 2–8. Olahin ja muunkin lajiväen mukaan järjestelmä on todella monimutkainen, joten tarkasti sitä ei voi vielä sanoa.

– Pitää vain pelata hyvin ja voittaa pelit. Olen pelannut Ranskassa niin hyvin, että tiedän pystyväni voittamaan näitä pelaajia, kun rentoudun enkä stressaa pelejä.

Seuraavaksi Olahin ohjelmassa on Finlandia Open, joka pelataan Kisakalliossa 5.–8. joulukuuta. Siellä Olahin tavoite on selvä.

– Voitto.

Lue myös:

Suomen pöytätennisjoukkue karsiutui täpärästi EM-kisoista – Olah harmitteli, kun suuri rankingpistepotti Tokiota varten meni sivu suun

Suosittelemme