Hyppää sisältöön

Ulkoministeriön ammattijärjestö vaatii Haavistolta selitystä konsuliosaston päällikön siirrolle: "Tämä on henkilöstön hätähuuto"

Ulkoministeri Haavisto vastasi UHVY:n lähettämään kirjeeseen torstaina illalla.

Ulkoministeri Haavisto on aiemmin kiistänyt vaatineensa konsulipäällikön siirtämistä toisiin tehtäviin. Kuva: Jusssi Nukari / Lehtikuva

Ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii vastauksia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapaukseen liittyen.

Avoimen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tuomisen aseman horjuttaminen on herättänyt henkilöstön parissa ihmettelyä ja huolta. Henkilöstö myös kritisoi sitä, että se on saanut asiasta tietoa lähinnä median välityksellä.

UHVY:n mukaan avoin kysymys on esimerkiksi se, miten ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on voinut omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja siirtää Tuomisen työtehtäviä toiselle virkamiehelle.

– Ihmiset ovat todella huolissaan siitä, että näin keskeisessä tehtävässä olevan virkamiehen asemaa horjutetaan. Tämä tiedote on henkilöstön hätähuuto, UHVY:n puheenjohtaja Juha Parikka sanoo Ylelle.

Parikka kertoo, että hän on käynyt asiasta keskusteluja Tuomisen kanssa.

– Minulla on se käsitys, että Tuomiselle on kerrottu, että hänet tullaan siirtämään pois konsulipäällikön tehtävistä, Parikka sanoo.

Haavisto on aiemmin kiistänyt vaatineensa konsulipäällikön siirtämistä toisiin tehtäviin. Haavisto oli vieraana keskiviikon A-studiossa, jossa hän toivotti Tuomisen tervetulleeksi jatkamaan tehtävässään.

UHVY:n tiedotteesta uutisoi ensin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Haavisto pyytää kohua anteeksi

Ulkoministeri Haavisto lähetti torstaina ulkoministeriön henkilöstölle sähköpostiviestin, jossa hän pyytää anteeksi ministeriön ympärille syntynyttä kohua.

– Viime päivinä niin ulkoministerin kuin ministeriönkin työ on noussut monella tavalla otsikoihin. Haluan esittää vilpittömän anteeksipyyntöni kaikille niille, jotka ovat tarpeettomasti ja ilman omaa syytään joutuneet julkisuuden valokeilaan, Haavisto kirjoittaa.

Ylen haltuunsa saamassa viestissä Haavisto kertoo ottavansa vastuun siitä, että henkilöstöön liittyvistä kysymyksistä ei ole kerrottu avoimesti ministeriön sisällä.

Haavisto lupaa myös kiertää ulkoministeriön osastoilla tammikuussa ja käydä enemmän suoria keskusteluja työntekijöiden kanssa.

Ministeri vastasi UHVY:n kirjeeseen

Ulkoministeri Haavisto vastasi UHVY:n lähettämään kirjeeseen torstaina illalla. Ulkoministeriön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)julkaistussa vastauksessaan hän kirjoittaa muun muassa, että syksyn kiireinen ohjelma ja erityisesti suomalaisten lasten tilanne Syyriassa on asettanut haasteita ministeriön henkilöstöpolitiikalle.

– Tämä (Syyrian tilanne) on asettanut erityisiä haasteita myös henkilöstön kanssa käytävien keskustelujen suhteen, koska Syyrian suomalaisiin liittyvät asiat ja viranomaisyhteistyö ovat olleet äärimmäisen luottamuksellisia asioita. Sen vuoksi esimerkiksi näistä asioista vastaavan virkahenkilön tehtäviä ja toimeenkuvaa ei ole hallinnossa avattu laajemmin, Haavisto kirjoittaa.

Juttua muokattu 5.12.2019 kello 19.42: Lisätty tieto ulkoministeri Haaviston anteeksipyynnöstä.

Juttua muokattu 5.12.2019 kello 21.05: Lisätty ulkoministeri Haaviston vastaus UHVY:n kirjeeseen.

Lue aiheesta lisää:

Ulkoministeri Haavisto: Pyysin anteeksi konsulipäällikkö Pasi Tuomiselta, hän on tervetullut jatkamaan tehtävässään

Al-Holin operaatio vaatii valtioneuvoston päätöksen, sanoo soteministeriön kansliapäällikkö: "Vastuu on yksittäiselle virkamiehelle liian suuri"

Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

Suosittelemme sinulle