Hyppää sisältöön

Urakointi ei heikentänyt Jenna Laukkasen vauhtia – EM-kisojen toinen finaalipaikka irtosi, mutta huono maaliintulo saattoi maksaa SE-lukemat

Jenna Laukkanen urakoi uinnin lyhyen radan EM-kisojen toisena päivänä.

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Anu Karttunen,
Jussi Vainikka

Jenna Laukkanen urakoi torstaina kunnolla lyhyen radan EM-kisoissa Glasgow’ssa. Laukkanen ui aamulla 50 metrin perhosen, 100 metrin sekauinnin ja 4x50 metrin sekajoukkueiden sekaviestin alkuerissä. Illalla hänellä oli ohjelmassa vähintään kolme starttia, ja neljäskin oli tarjolla, jos hän olisi selvinnyt 50 metrin perhosen finaaliin.

– Kyllä se neljä starttiakin olisi vielä mennyt, Laukkanen vakuutti Uimaliiton tiedotteessa.

Laukkanen paransi perhosessa ennätystään sadasosalla aikaan 25,90 ja oli välierien 11:s. Karsintarajaksi muodostui 25,69.

– Ennätys joo, mutta miten kamalalla maaliintulolla, Laukkanen naureskeli.

Tuntia myöhemmin Laukkanen oli jälleen altaassa. Tällä kertaa hän onnistui mainiosti 100 metrin sekauinnissa, sillä hän paransi selkeästi aamun aikaansa 59,56 aikaan 58,88. Laukkanen oli omassa erässään kolmas ajallaan ja välierien neljänneksi nopein.

Laukkanen sai uintiinsa hyvän startin, mutta maaliintulo ei taaskaan onnistunut hyvin. Yle Urheilun asiantuntija Hanna-Maria Seppälä uskoo, että paremmalla maaliintulolla Laukkanen olisi hätytellyt Suomen ennätystä. SE-lukemat ovat tällä hetkellä Laukkasen nimissä 58,60.

– Erittäin hieno suoritus Jennalta. Hän selvästi hölläsi lopussa. Maaliintulosta voi ottaa paljon pois huomisiltana. Siinä kului paljon aikaa. Olisi jopa voitu tehdä Suomen ennätys paremmalla maaliintulolla, Seppälä pohti.

Laukkanen itse myönsi Yle Urheilulle, että hänellä oli ajatus aivan jossain muualla kuin maaliintulossa.

– Olisin voinut jo edellisellä vedolla tulla maaliin, mutta päätin ottaa vielä yhden vedon. Ei se mitään, jotain parannettavaa huomiseen. Uinti tuntui muuten älyttömän tasapainoiselta, Laukkanen kertoi.

Hän odottaa huomisesta finaalista älyttömän tiukkaa, sillä vastaan asettuu muun muassa lajilegenda Katinka Hosszu.

– Lähdetään haastamaan muita tyttöjä. Katsotaan jos pystyisin pari päänahkaa saamaan , niin se olisi hieno homma.

Laukkaselle tämä oli jo toinen finaalipaikka, sillä keskiviikkona hän ui 50 metrin rintauinnin finaalissa kuudenneksi.

Myöhemmin illalla Laukkanen ui vielä sekajoukkueen 4x50 metrin sekauintiviestissä avaus- eli selkäosuuden. 50 metrin rintauintifinaalissa viidenneksi tullut Ida Hulkko vastasi rintauintiosuudesta, Riku Pöytäkivi perhosuinnista ja Ari-Pekka Liukkonen ankkuroi vapaauintiosuudella.

Suomi paransi aamun alkueräaikaansa 0,9 sekunnilla. Laukkasen aika oli kymmenyksen nopeampi, Hulkon aika parani lähes puoli sekuntia ja Pöytäkiven kolme kymmenystä ja Liukkosenkin sadasosan. Joukkueen loppuaika oli 1.38,97, vain 0,26 sekuntia jo yli pari vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä. Tällä ajalla irtosi kuudes sija, mitaleille vaadittiin 1.38,02.

EM-kultaa voitti ME-ajalla 1.36,22 Venäjä, joka vei ennätyksen Yhdysvalloilta. Hopeaa sai Alankomaat ja pronssia Tanska.

Päivitys klo 21.21: Lisätty sekajoukkueen finaalitulos

Päivitys klo 21.36: Lisätty Suomen sekajoukkueen uimareiden aikaparannukset.

Korjattu Laukkasen sekauinnin välierän aika oikeaksi 6.12.2019 kello 11.17.

Lue myös:

Jenna Laukkanen tyylitteli illan välieriin sekauinnissa kolmanneksi nopeimmalla ajalla – sekaviestijoukkue myös komeasti EM-finaaliin

Hulkko oli varovaisen tyytyväinen, Laukkanen soimasi itseään rajusti: "Ruokaa naamaan, nukkumaan ja unohdan tämän päivän"

Laukkasen kisa oli yhtä sähellystä, mutta eteni silti reippaasti välieriin – Kivirinta putosi maakiintiön takia välieristä

Suosittelemme sinulle