Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaiskatsojat ovat jo kyllästyneitä Therese Johaugin ylivoimaan, kilpakumppani luovutti myös kesken kaiken – asiantuntija Jauhojärvi tyrmää kuitenkin kuuman kysymyksen

Lillehammerin naisten hiihdon yhdistelmäkisan voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Therese Johaugin dominointi puhuuttakin nyt paljon.

Katso, miten Johaug sai onnittelut Jessica Digginsiltä!
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Norjalaistähti Therese Johaug jatkoi Lillehammerin maailmancup-viikonloppuna siitä, mihin jäi avausviikonloppuna Rukalla. Johaug nappasi 15 kilometrin yhdistelmämatkalla voiton reilun minuutin erolla Yhdysvaltojen Jessica Digginsiin.

Kuvaava hetki ylivoimasta nähtiin kisan jälkeen tv-kameroissa, kun Diggins jutteli Johaugille maalialueella.

– Yritin pysyä sinun kannassa. Sitten huomasin vaan, että näkemiin, Diggins sanoi Johaugille.

Voit katsoa Digginsin reaktion klikkaamalla kuvaa yläpuolelta!

Ylen Urheilustudion WhatsApp-puhelimeen tulleiden viestien perusteella Johaugin ylivoima alkaa jo kyllästyttää suomalaiskatsojia. Naisten hiihtokisat menevät joidenkin mielstä tylsiksi.

Kisan jälkeen heräsikin kuuma kysymys ajatellen loppukautta.

Voiko Therese Johaugille jakaa maailmancup-pokaalin jo kauden alussa?

– Ei pysty jakamaan. Toivottavasti Johaug ei loukkaannu tai sairastu, mutta kaikkea voi sattua. Johaug on pystynyt kehittymään edelleen. Tasatyöntö näytti murhaavan vahvalta tänään. Ylämäet ovat olleet vahvuus, mutta nyt näytti vielä vahvemmalta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoo.

Jos siis Johaugin haluaa voittaa tällä kaudella normaalimatkoilla, vaadittaisiin todennäköisesti norjalaiselta itseltään paha virhe tai jotain muuta epäonnea.

– Ylivoima on ollut aika murskaavaa, Jauhojärvi myöntää.

Suomalaisia tv-katsojia on myös askarruttanut, voisiko Johaug pärjätä miehiä vastaan. Jauhojärvi tyrmää ajatuksen.

– Ei pärjäisi ainakaan sillä tavalla, että pääsisi kärkikymmenikköön. Hän ei jäisi viimeiseksi, mutta tuskin pääsisi pisteille.

Toisaalta pelkässä ylämäkihiihdossa Johaug voisi olla miehiä vastaan kova. Se huomattiin jo kesällä legendaarisessa Lysebotnin ylämäkirullahiihtokisassa Norjassa.

Iivo Niskaselta on kokemuksia siitä, että hän hävisi siinä kisassa ajassa Johaugille, Jauhojärvi totesi.

Therese Johaug totesi NRK:lle ymmärtävänsä mielipiteitä siitä, että naisten hiihto olisi hänen ylivoimansa takia tylsää.

– Minun vastaukseni on se, että en anna kenenkään voittaa minua vain jännityksen luomisen takia, Johaug totesi.

Pärmäkoski fiksuna loppukirissä

Katso yhdistelmähiihdon loppuratkaisut Lillehammerissa

Suomalaisista parhainta vauhtia pitivät neljänneksi yltänyt Krista Pärmäkoski ja kymmenennen sijan ottanut Kerttu Niskanen. Pärmäkoski kukisti kovassa loppukirikamppailussa Norjan Astrid Jacobsenin ja Ruotsin Charlotte Kallan.

– Hän veti Kallan peesissä ja pääsi omalle kaistalleen Jacobsenin edelle, Jauhojärvi kehaisi Pärmäkosken fiksua toimintaa.

Pärmäkosken ero Johaugiin oli Lillehammerin rankilla laduilla puolitoista minuuttia. Se on Jauhojärven mukaan hyvin linjassa siihen, mitä Rukalla nähtiin sunnuntaina 15 kilometrin vapaan takaa-ajossa. Pärmäkoski hävisi tuolloin osuusajassa 1 minuutin ja 14 sekuntia Johaugille.

Ennen kisaa puhutti se, miten Pärmäkoski päättikin alkuperäisestä suunnitelmasta huolimatta kisata Lillehammerissa. Suomalaistähden mukaan kunto kestääkin vetää nyt Lillehammerin kautta Tour de Skin loppuun saakka.

– Päivän kisa osoitti, että palautuminen on onnistunut Rukan viikonlopusta. Kannatti lähteä reissuun, Jauhojärvi sanoi.

Pärmäkoski harmitteli kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa, että ensimmäinen 7,5 kilometrin perinteinen osuus lähti tahmeasti liikkeelle. Hän kuvaili, että ruuhkassa riitti hässäkkää perinteisellä.

– Väki kasaantui laskuissa. Luulin, että suksi menee poikki. Tällä radalla hiihtäminen on nyppäämistä, vaikka onkin kova rata, Pärmäkoski mietti.

Perinteisen osuus kuitenkin tarkoitti sitä, että taistooon kakkossijasta Digginsiä ja Wengiä vastaan Pärmäkoski ei enää yltänyt. Loppukiriään urheilija itsekin hehkutti.

– Yllättävän hyvin lähti loppukiri. Oli ihan hyvä päivä sitä varten, Pärmäkoski hymyili leveästi.

Osallistu Urheilustudion lähetyksiin viestein, ääniviestein, kuvin tai videoin Whatsappilla numerossa 044 421 4530.

Lue lisää:

“Tämä oli huono kilpailu” – Iivo Niskanen tarjosi yksinkertaisen syyn hyytymiselleen, norjalaismestari pääsi myös yllättämään

Bolshunovin irtiotto viimeisessä ylämäessä oli myrkkyä norjalaisille – Niskanen hyytyi yhdeksänneksi

Krista Pärmäkoski vahvalla kirillä neljäs – Therese Johaug jälleen pysäyttämätön kotiyleisönsä edessä

“Monta kertaa kuulostaa tylsältä” – asiantuntija kertoo, miksi Ilkka Herola nousi nopeasti takaisin yhdistetyn kärkitaistoon

“Keskittynyt liikaa naisiin, viiniin ja laulamiseen" – Suomessa hämmentäneelle Ruotsin hiihtotähdelle raju piikki norjalaiskilpailijalta

Krista Pärmäkoski muutti suunnitelmiaan ja aloittaa Tour de Skille huipentuvan matkan Lillehammerista: "Katsotaan, miten hymyilyttää viimeisen nousun päällä"

Mystisesti hyppyvireensä kadottanut Ilkka Herola säväytti Norjassa – katso, miksi asiantuntijakin innostui: “Onhan tämä erinäköistä”

Suosittelemme