Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaikki kaatuneen hallituksen viisi puoluetta ovat valmiit jatkamaan vanhalta pohjalta

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) pyysi eduskuntaryhmiltä vastauksia kysymyksiinsä.

Antti Rinne
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Mimmi Pitkänen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolueet vastasivat lauantaina hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyksiin. Vastausten perusteella kaikki kaatuneen hallituksen viisi puoluetta hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan.

Rinne kysyi puolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman ja osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen. Lisäksi Rinne kysyi, onko puolueilla mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet, eli SDP, keskusta, vihreät, RKP ja vasemmistoliitto vastasivat ensimmäisiin kysymyksiin myöntävästi. Niillä ei myöskään ollut kynnyskysymyksiä lukuun ottamatta vihreitä.

Sen sijaan perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike eivät olleet valmiita hyväksymään nykyistä hallitusohjelmaa.

Vastauksissa ei tullut yllätyksiä, mistä kertovat entisten hallituspuolueiden lyhyet ja ytimekkäät vastaukset. Esimerkiksi vasemmistoliitto oli kirjoittanut kumpaankin kysymyskohtaan käsin vain "olemme". SDP ja vihreät vastasivat pelkästään kyllä – tosin vihreät oli lisännyt kynnyskysymyksekseen sen, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni eikä uusia sisällöllisiä kysymyksiä avata hallitusneuvotteluissa.

Lyhyistä vastauksista poikkesi oppositiossa ollut kokoomus, jonka vastaukset veivät kaksi sivua. Myös perussuomalaiset nimesi useita kynnyskysymyksiä.

Sunnuntaiaamusta alkaen Rinne tapaa eduskuntaryhmien edustajia ja yrittää koota uutta hallitusta. Tavoitteena on, että uusi hallitus päästään nimittämään tiistaina.

Rinteen hallituskumppaneilta saamia vastauksia
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Näin uuden hallituksen muodostaminen etenee

  • Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) tapaa eduskuntaryhmät vuorotellen sunnuntaina kello 9–14. Rinne kertoo neuvottelukierroksen tuloksista eduskuntaryhmille kello 14.15.
  • Hallitusohjelmaneuvottelut ovat vuorossa sunnuntaina kello 15. Neuvotteluista voi ennakoida lyhyitä, sillä eronneen Rinteen hallituksen puolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiita hyväksymään vanhan hallitusohjelman sellaisenaan.
  • Sosiaalidemokraattien puoluevaltuusto valitsee pääministeriehdokkaan sunnuntai-iltana. Ehdolla ovat SDP:stä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
  • Pääministeriehdokkaan valinnan jälkeen SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokous tekee esityksen puolueen muista ministeriehdokkaista. Esitys viedään SDP:n puoluevaltuuston hyväksyttäväksi.
  • Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokous päättää hallitukseen osallistumisesta sunnuntai-iltana.
  • Vihreiden ja vasemmistoliiton puolue-elimet päättävät hallitukseen osallistumisesta maanantaina iltapäivällä. Myös RKP päättää asiasta maanantaina.
  • Kun uutta hallitusta muodostavat puolueet ja pääministeriehdokkaan nimi ovat selvillä, antaa presidentti Sauli Niinistö eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.
  • Eduskunta valitsee uuden pääministerin. Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Presidentti nimittää pääministerin tähän tehtävään.
  • Presidentti nimittää muut ministerit pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Suosittelemme sinulle